Duże grzanki z grzybami
Składniki:
200 g prawdziwków
1 ząbek czosnku
10 g pietruszki
3 kromki dużego chleba
1 łyżka białej mąki
4 łyżki oliwy pierwszego tłoczenia
sól i pieprz
Przygotowuje:
Należy umyć grzyby i je pokroić, obrać czosnek. Na patelni przez 2 minuty podgrzewać czosnek z oliwą, by się zarumienił, później dorzucić grzyby i sól, przyprawić i smażyć przez 10-15 minut. 5 min przed końcem dorzucić mąkę i dobrze zamieszać. Później zrobić tosty i nałożyć na nie powstałą masę grzybową.
Makaron domowy z mąki kasztanowej „Papardelle”
Makaron:
150 g mąki kasztanowej
150 g białej mąki
1 jajko
Sos:
2 prawdziwki
pietruszka
oliwa z pierwszego tłoczenia
Pieprz i sól
1 czosnek
Przygotowanie:
Makaron: Po wyrobieniu mąki zaczynamy dokładać produkty. Kiedy kulka masy jest gładka i elastyczna, bierzemy folię przezroczystą i na 30 minut zawijamy w folię kuchenną. Masę wałkujemy i kroimy, potem gotujemy w wodzie. Sos: Oczyścić grzyby i wrzuć na patelnię na małym ogniu, dorzucać kolejne składniki i oliwę. Sos będzie gotowy po kilku minutach, kiedy grzyby będą miękkie (około 10 min).
Cielęcina z grzybami
Składniki:
600 g cielęciny
3 kostki bulionowej
połowę szklanki białego wina wytrawnego
prawdziwki suszone
pół ząbka czosnku
1 łyżka mąki białej
Przygotowanie:
Do rondla wlać oliwę, lekko podgrzać i dodawać czosnek. Później dodać namoczone w wodzie, odcedzone i posiekane w paseczki grzyby. Dodać kostkę bulionu i smażyć przez 3-4 minuty mieszając. Dodać białe wino i przykryć pokrywką. Po 2 minutach dodać pokrojoną cielęcinę. Na małym ogniu dusić. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęścić mąką.
Kasztaniak - deser
Składniki:
300 g mąki kasztanowej
12 litra wody
Rodzynki - garść
orzeszki „Pini”
garść orzechów włoskich
gałązka rozmarynu
skórka z pomarańczy
oliwa z oliwek
szczypta soli
Przygotowanie:
Ze składników wyrobić masę i upiec.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN