Materiał promocyjny

Smaki Toskanii

Monika Richardson przygotowała w naszej kuchni grzanki z grzybami, makaron domowy z mąki kasztanowej oraz cielęcinę z grzybami, a na deser - kasztaniaka.

Duże grzanki z grzybami

Składniki:

200 g prawdziwków

1 ząbek czosnku

10 g pietruszki

3 kromki dużego chleba

1 łyżka białej mąki

4 łyżki oliwy pierwszego tłoczenia

sól i pieprz

Przygotowuje:

Należy umyć grzyby i je pokroić, obrać czosnek. Na patelni przez 2 minuty podgrzewać czosnek z oliwą, by się zarumienił, później dorzucić grzyby i sól, przyprawić i smażyć przez 10-15 minut. 5 min przed końcem dorzucić mąkę i dobrze zamieszać. Później zrobić tosty i nałożyć na nie powstałą masę grzybową.

Makaron domowy z mąki kasztanowej „Papardelle”

Makaron:

150 g mąki kasztanowej

150 g białej mąki

1 jajko

Sos:

2 prawdziwki

pietruszka

oliwa z pierwszego tłoczenia

Pieprz i sól

1 czosnek

Przygotowanie:

Makaron: Po wyrobieniu mąki zaczynamy dokładać produkty. Kiedy kulka masy jest gładka i elastyczna, bierzemy folię przezroczystą i na 30 minut zawijamy w folię kuchenną. Masę wałkujemy i kroimy, potem gotujemy w wodzie. Sos: Oczyścić grzyby i wrzuć na patelnię na małym ogniu, dorzucać kolejne składniki i oliwę. Sos będzie gotowy po kilku minutach, kiedy grzyby będą miękkie (około 10 min).

Cielęcina z grzybami

Składniki:

600 g cielęciny

3 kostki bulionowej

połowę szklanki białego wina wytrawnego

prawdziwki suszone

pół ząbka czosnku

1 łyżka mąki białej

Przygotowanie:

Do rondla wlać oliwę, lekko podgrzać i dodawać czosnek. Później dodać namoczone w wodzie, odcedzone i posiekane w paseczki grzyby. Dodać kostkę bulionu i smażyć przez 3-4 minuty mieszając. Dodać białe wino i przykryć pokrywką. Po 2 minutach dodać pokrojoną cielęcinę. Na małym ogniu dusić. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęścić mąką.

Kasztaniak - deser

Składniki:

300 g mąki kasztanowej

12 litra wody

Rodzynki - garść

orzeszki „Pini”

garść orzechów włoskich

gałązka rozmarynu

skórka z pomarańczy

oliwa z oliwek

szczypta soli

Przygotowanie:

Ze składników wyrobić masę i upiec.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości