Mus z białej czekolady z czerwonymi owocami
Składniki:
180 ml mleka
50 g imbiru
1 1 płatka żelatyny
250 g dobrej jakości białej czekolady, posiekanej
150 g malin
150 g truskawek
250 g śmietany 30%
Przygotowanie:
Zagotuj mleko z posiekanym imbirem w garnuszku. Wyłącz ogień i odstaw na 10 minut. W międzyczasie rozpuść żelatynę w kubku zimnej wody. Czekoladę wrzuć do miski. Podgrzej ponownie mleko (ale wyjmij z niego imbir). Zalej 120 ml mleka czekoladę i dobrze wymieszaj. Dodać żelatynę do pozostałego mleka, mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia. Przelej do miseczki z rozpuszczoną w mleku czekoladą. Lekko schłódź. Ułóż owoce na dnie szklaneczek/foremek. Ubij śmietanę i lekko wymieszaj z miksturą czekoladową. Nałóż na owoce i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Sos jagodowy
Składniki:
225 g świeżych czerwonych jagód
225 g cukru pudru
Przygotowanie:
Wymieszaj cukier i jagody w misce, pozostaw na 20 minut. Kiedy puszczą sok, zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
Pudding z kaszy jęczmiennej
Składniki:
100 ml śmietany
300 ml mleka koziego
250 g kaszy jęczmiennej
1 łyżka brązowego cukru
4 gwiazdki anyżu
1 mango, obrane, pokrojone
1 pomarańcza, obrana, podzielona na segmenty
Przygotowanie:
Podgrzej w rondelku śmietanę i mleko. Dodaj kaszę, cukier, anyż i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Dodaj mango i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Wyjmij anyż, przelej do miseczek, udekoruj pomarańczą i miętą. Skrop miodem, posyp lawendą.
Bezy
Składniki:
4 jajka
1 łyżeczki białego octu winnego
240 g cukru pudru
284 ml śmietany 30%
2 gruszki obrane
6 brzoskwiń
8 śliwek
na syrop:
200 ml wody
100 ml syropu z dzikiego bzu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 130C. Oddziel żółtka od białek. W czystej miseczce ubij mikserem białka na sztywną pianę. Dodaj ocet i nadal ubijaj. Dodawaj stopniowo cukier, ubijaj aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Blachę wyłóż pergaminem do pieczenia, ułóż spore kopczyki z masy białkowej. Piecz co najmniej 2 godziny. Ostudź na kratce do ciast. Kiedy bezy się pieką, pokrój owoce w połówki i usuń pestki. Wymieszaj na patelni wodę i syrop, redukuj przez 10-12 minut na małym ogniu. Dodaj owoce do powstałego syropu i gotuj 10 minut. Ostudź w lodówce. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj trochę cukru pudru do smaku. Pozostawić do ostygnięcia owoców i place w lodówce. Na ostudzonych bezach układaj śmietanę i owoce. Przykryj kolejną bezą, żeby powstało coś w rodzaju bezowej kanapki.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN