Ciasteczka z wiśniami
Składniki:
250g mąki
2 łyżeczka proszku do pieczenia
125g masła
50g brązowego cukru
1 roztrzepane jajko
100g wiśni bez pestek
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i masło, posiekaj nożem i zagnieć palcami na kruszonkę. Dodaj wiśnie, jajka i mleko, wymieszaj widelcem. W razie potrzeby dodaj więcej mleka. Używając łyżki do zupy nakładaj kopczyki ciasta na blachę i piecz w 200 st, aż będą rumiane.
Biscotti z limonką i migdałami
Składniki:
35g masła
3 jajka i 2 żółtka
300g cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
430g mąki
130g orzechów pekan
130g migdałów
skórka otarta z limonki i wyciśnięty sok
Przygotowanie:
Rozpuść masło w małym garnuszku, dodaj skórkę limonki i sok. Ubij żółtka, jajka i cukier. Dodaj proszek do pieczeni i przesianą mąkę. Dodaj orzechy i masło z sokiem z limonki. Zagnieć ciasto. Podziel ciasto na 3 podłużne bochenki. Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, piecz 40 minut w 150 stopniach. Ostudź i pokrój w cienkie plastry. Ułóż ponownie na blaszce i wstaw do piekarnika do zrumienienia.
Maślane pierniczki
125g masła
55g cukru
180g mąki
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Utrzyj masło z cukrem. Dodaj mąkę i przyprawy i zagnieć ciasto. Rozwałkuj do grubości 1cm, wytnij z ciasta kółka albo prostokąty i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do lodówki na 20 minut. Piecz 15-20 minut na złoto.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN