Materiał promocyjny

Słodkie ozdoby choinkowe

Dziś Joseph Seeletso przedstawił nam kilka przepisów na ozdoby choinkowe!

Ciasteczka z wiśniami

Składniki:

250g mąki

2 łyżeczka proszku do pieczenia

125g masła

50g brązowego cukru

1 roztrzepane jajko

100g wiśni bez pestek

2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i masło, posiekaj nożem i zagnieć palcami na kruszonkę. Dodaj wiśnie, jajka i mleko, wymieszaj widelcem. W razie potrzeby dodaj więcej mleka. Używając łyżki do zupy nakładaj kopczyki ciasta na blachę i piecz w 200 st, aż będą rumiane.

Biscotti z limonką i migdałami

Składniki:

35g masła

3 jajka i 2 żółtka

300g cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

430g mąki

130g orzechów pekan

130g migdałów

skórka otarta z limonki i wyciśnięty sok

Przygotowanie:

Rozpuść masło w małym garnuszku, dodaj skórkę limonki i sok. Ubij żółtka, jajka i cukier. Dodaj proszek do pieczeni i przesianą mąkę. Dodaj orzechy i masło z sokiem z limonki. Zagnieć ciasto. Podziel ciasto na 3 podłużne bochenki. Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, piecz 40 minut w 150 stopniach. Ostudź i pokrój w cienkie plastry. Ułóż ponownie na blaszce i wstaw do piekarnika do zrumienienia.

Maślane pierniczki

125g masła

55g cukru

180g mąki

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Utrzyj masło z cukrem. Dodaj mąkę i przyprawy i zagnieć ciasto. Rozwałkuj do grubości 1cm, wytnij z ciasta kółka albo prostokąty i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do lodówki na 20 minut. Piecz 15-20 minut na złoto.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości