Schab z warzywami po chińsku z dodatkiem przypraw i sosu sojowego to idealny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad albo na sycące danie na kolację. Schab po chińsku przyrządza się naprawdę szybko – jeśli więc nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, a chcielibyśmy przygotować coś smacznego, schab z warzywami po chińsku to bardzo dobry pomysł. Koszt takiej potrawy jest niewielki, zwłaszcza jeśli kupimy sezonowe, lokalne warzywa. Jak przygotować schab po chińsku ?
Schab po chińsku – przepis na schab z warzywami
Smaczny schab po chińsku z warzywami nie jest skomplikowanym ani czasochłonnym daniem. Również całkowity koszt składników jest niewielki. Do zrobienia tego pysznego dania będziemy potrzebować:
· pół kilograma schabu,
· 1 torebkę ryżu,
· 2 marchewki,
· 2 pietruszki,
· 5 grzybów mun,
· 1 czerwoną paprykę,
· 1 seler,
· 1 por,
· 1 łyżkę czerwonej ostrej papryki,
· 2 ząbki czosnku,
· 2 łyżki sosu sojowego,
· szczyptę soli,
· szczyptę pieprzu,
· 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia.
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
2. Grzyby mun moczymy w wodzie przez około 10 minut, następnie odcedzamy.
3. Schab kroimy na cienkie paseczki.
4. Mięso nacierany sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, żeby dobrze wchłonęło marynatę.
5. Marchewkę, pietruszkę, paprykę, seler, grzyby mun i por kroimy na drobne kawałki.
6. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa, doprawiamy je ostrą papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy na wolnym ogniu przez około 5 minut.
7. Zamarynowane mięso dodajemy do warzyw i dusimy przez następne 20 minut.
8. Mięso z warzywami przekładamy na talerze. Podajemy z ryżem.
Możemy mieć problem ze znalezieniem grzybów mun w lokalnym sklepie spożywczym. Większe supermarkety mają zazwyczaj specjalny dział z egzotycznymi produktami, między innymi charakterystycznymi dla kuchni chińskiej. Również w wielu galeriach handlowych znajdują się sklepy, które oferują klientom produkty żywnościowe z całego świata. W takich miejscach na pewno znajdziemy popularne w kuchni chińskiej grzyby mun, które po ugotowaniu nabierają lekko chrupiącej konsystencji.
Schab po chińsku z makaronem
Inną wersją potrawy jest schab podawany z warzywami i makaronem. Można do tego wykorzystać makaron chiński. Żeby przygotować to danie, potrzebujemy:
· pół kilograma schabu,
· 1 porcję makaronu sojowego,
· ⅓ szklanki przecieru pomidorowego,
· 1 marchewkę,
· 20 dag grzybów mun,
· 10 dag pieczarek,
· 1 cebulę,
· 2 ząbki czosnku,
· 1 czerwoną paprykę,
· 1 łyżeczkę słodkiej papryki,
· 2 łyżki sosu sojowego,
· 1 łyżeczkę curry,
· szczyptę soli,
· szczyptę pieprzu,
· olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
1. Grzybki mun moczymy w wodzie przez kilkanaście minut.
2. Schab kroimy na cienkie plasterki, nacieramy go sosem sojowym i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie odstawiamy do lodówki.
3. Makaron sojowy gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy.
4. Wszystkie warzywa myjemy, cebulę dodatkowo obieramy i kroimy je na drobną kostkę.
5. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czekamy, aż się lekko zeszkli.
6. Dodajemy resztę warzyw i smażymy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy przyprawy.
7. Na patelnię wrzucamy pokrojony, zamarynowany schab i smażymy dodatkowe 10 minut.
8. Na koniec dorzucamy ugotowany makaron, dodajemy przecier pomidorowy i pozostawiamy na wolnym ogniu jeszcze przez 3 – 4 minuty.
Schab z mieszanką chińską – jak zrobić?
Do przygotowania schabu po chińsku możemy również wykorzystać mrożone warzywa – mieszankę po chińsku. Dostaniemy ją w prawie każdym sklepie spożywczym. Schab należy przygotować jak w poprzednich przepisach, tj. pokroić go na plasterki i zamarynować. Możemy do tego użyć sosu sojowego i ulubionych przypraw. Mięso powinniśmy odstawić do lodówki, żeby przeszło sosem z przyprawami i skruszało. Mieszankę chińską rozmrażamy na patelni. Następnie dodajemy do niej schab i całość mieszamy. Danie możemy doprawić sosem sojowym. Schab z mieszanką chińską podajemy z dodatkiem ryżu lub makaronu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN