Krem z zielonych szparagów z estragonem
Składniki:
1 kg zielonych szparagów
200 g serka Mascarpone
150 ml białego wina
80 g masła
1 kostka Rosołu Warzywnego Kucharek
świeży estragon
pieprz biały
gałka muszkatołowa
liść laurowy
Przygotowanie:
Szparagi obieramy. Tzw. obierki gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, cukru i Rosołu Warzywnego Kucharek. Tak powstanie wywar szparagowy. Cebulkę szklimy, dodajemy pocięte, obrane szparagi, które podlewamy winem. Chwilę odparowujemy i dodajemy wywar szparagowy oraz estragon. Gotujemy wszystko razem i miksujemy do konsystencji kremu. Na koniec dodajemy serek mascarpone, który w tym wypadku pełni rolę 36 % śmietany. Zupę dekorujemy przeciętymi główkami szparagów i mielonym pieprzem.
Wiedeński z kurczaka z szynką i sałatką z parowanych nowalijek
Składniki:
400 g filetu z kurczaka
100 g szynki wieprzowej
2 jajka
200 g bułki tartej
50 g mąki
2 pęczki młodej marchewki
1 pęczek młodych porów
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek zielonej cebulki
1 cytryna
Kostka do Ziemniaków Kucharek
Przyprawa Uniwersalna Kucharek
pieprz czarny
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kostkę do ziemniaków Kucharek rozpuszczamy w wodzie i zagotowujemy. Wszystkie warzywa czyścimy i płuczemy pod bieżącą wodą. Układamy na sitku wraz z świeżym tymiankiem świeżym i wstawiamy (do parowania) do garnka, w którym gotuje się woda wraz z kostką. Warzywa parujemy około 10 minut. Piersi kurczaka rozkrawamy i rozklepujemy na cienkie kotlety. Mięso przyprawiamy Przyprawą Uniwersalną Kucharek i czarnym pieprzem. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Klasycznie panierowany kotlet. Smażymy na głębokim tłuszczu. Szynkę kroimy w cienkie paski i przesmażamy na maśle. Kotlety po usmażeniu posypujemy szynką. Układamy parowane nowalijki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki. Gotowe!
Przekładane tosty francuskie na ostro
Składniki:
12 szt pieczywa tostowego
100 ml śmietany
150 ml mleka
3 jajka
szczypiorek
bazylia świeża
gałka muszkatołowa
Przyprawa Uniwersalna Kucharek
Przygotowanie:
W misce ubijamy śmietanę, mleko, jajka z dodatkiem przyprawy uniwersalnej Kucharek, gałki muszkatołowej. Na koniec dodajemy bazylię i szczypiorek. Kromki pieczywa tostowego zanurzamy w powstałym mlecznym sosie tak, aby nasiąknęły nim z obu stron, kładziemy na patelni z masłem i smażymy na złoty kolor.
Składniki:
200 g świeżego szpinaku
3 pomidory
4 pieczarki
100 g sera rokpol
1 cebula
pieprz czarny
Przygotowanie:
Cebulę szklimy na maśle, dodajemy pomidory, pieczarki, ser i na koniec szpinak. Tosty przekładamy farszem warzywno-serowym i podajemy.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN