KURCZAK PO PROWANSALSKU
Składniki:
4 udka i 4 podudzia z kurczaka
3-4 ząbki czosnku
5-6 łyżek oleju
Otarta skórka z 2 cytryn
2-3 łyżeczki ziół prowansalskich KAMIS
Sól morska w młynku KAMIS
Pieprz czarny w młynku KAMIS
Przygotowanie:
Udka i podudzia z kurczaka oczyść, umyj i osusz. Czosnek obierz i rozgnieć z solą. Wymieszaj z olejem i skórką z cytryn. Dodaj zioła prowansalskie i świeżo mielony czarny pieprz. Do tak przygotowanej marynaty włóż elementy z kurczaka. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Opiekaj na rozgrzanym ruszcie grilla przez kilkanaście minut po każdej ze stron.
SATAY Z KURCZAKA
Składniki:
2 filety z kurczaka
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
2-3 łyżeczki curry KAMIS
sól morska w młynku KAMIS
patyczki do szaszłyków *
Przygotowanie:
Filety z kurczaka oczyść, umyj i osusz. Pokrój w długie cienkie paski. Curry wymieszaj z jogurtem. Dopraw delikatnie solą. Wrzuć paski kurczaka do tak przygotowanej marynaty i odstaw do lodówki na 2 godziny. Osącz delikatnie z marynaty i nabij paski kurczaka na patyczki do szaszłyków. Opiekaj na grillu kilka minut, co jakiś czas obracając szaszłyki. Podawaj z sosem jogurtowym.
* patyczki do szaszłyków namocz przez kilka minut w zimnej wodzie, dzięki temu nie będą się przypalały na grillu
SOS JOGURTOWY
Składniki:
350 ml gęstego jogurtu naturalnego
kilka gałązek świeżej mięty
1 łyżeczka curry KAMIS
szczypta chilli KAMIS
sól morska w młynku KAMIS
Przygotowanie:
Miętę opłucz i osusz. Listki drobno posiekaj. Do jogurtu dodaj curry, chilii i posiekaną miętę. Dopraw do smaku solą. Odstaw na pół godziny do lodówki żeby smaki się dobrze połączyły.
ROLADKI Z INDYKA Z SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ
Składniki:
4 plastry filetów z indyka
8 plastrów szynki dojrzewającej
8 suszonych pomidorów
1 łyżeczka tymianku KAMIS
pieprz czarny w młynku KAMIS
patyczki do szaszłyków*
Przygotowanie:
Kawałki filetów z indyka cienko rozbij. Każdy posyp z obu stron tymiankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Po wewnętrznej stronie każdej porcji rozłóż plastry szynki dojrzewającej i ułóż suszone pomidory. Całość zwiń ciasno w roladkę. Nadziej każdą porcję na patyczek do szaszłyków. Opiekaj na rozgrzanym grillu przez kilka minut po każdej ze stron.
*patyczki do szaszłyków zanurz na kilka minut w zimnej wodzie, dzięki temu nie będą się przypalały na grillu
HOT WINGS
Składniki:
20 skrzydełek z kurczaka
2-3 łyżki miodu
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
100 ml oleju
2-3 łyżeczki curry KAMIS
2 łyżeczki chili KAMIS
Przygotowanie:
Skrzydełka oczyść, umyj i osusz. Czosnek drobno posiekaj. Olej połącz z miodem i sosem sojowym. Dodaj curry, chili i czosnek. Do marynaty wrzuć skrzydełka i dokładnie wymieszaj tak aby marynata dokładnie je pokryła. Odstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Opiekaj na ruszcie grilla przez kilkanaście minut po każdej ze stron.
KACZKA Z CZEREŚNIAMI
Składniki:
2 filety z kaczki
500 g ciemnych dużych czereśni
80 ml czerwonego wina
1 łyżka zimnego masła
1 łyżeczka tymianku KAMIS
3-4 łyżki octu balsamicznego KAMIS
Sól morska w młynku KAMIS
Pieprz czarny w młynku KAMIS
Marynata
Przygotowanie:
Czereśnie umyj i wydrąż pestki. Rozgnieć owoce widelcem aby puściły sok. Dodaj ocet balsamiczny, czerwone wino i tymianek. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Filety z kaczki oczyść, umyj i osusz. Natnij od strony skóry uważając aby nie przeciąć mięsa. Włóż do marynaty na 2 godziny. Osącz z nadmiaru płynu i opiekaj na ruszcie grilla najpierw od strony skóry na złoto, następnie piecz przez kilka minut na drugiej stronie. Przełóż filety na brzeg rusztu i trzymaj w cieple około10-12minut. Marynatę wlej do rondla, zagotuj i zredukuj objętość płynu o połowę. Na sam koniec dodaj łyżkę zimnego masła. Filet z kaczki wyjmij na deskę. Odczekaj kilka minut aby zatrzymać soki w mięsie. Pokrój na cienkie plasterki. Podawaj z sosem z czereśniami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN