Groszek zielony jest często niedocenianym produktem w naszej kuchni. A jest on nie tylko świetnym dodatkiem do sałatek, ale również produktem, z którego można przyrządzić pyszne purée z groszku. To doskonały dodatek do mięs, ale przede wszystkim do grillowanej czy pieczonej ryby.
Przyrządzenie puréez groszku zielonego jest bardzo proste. Można je wykonać ze świeżego lub mrożonego warzywa strączkowego, warto jednak wcześniej je rozmrozić i odlać nadmiar wody, aby purée miało dosyć gęstą konsystencję. Puréez groszku z puszki też jest możliwe do przyrządzenia, jednak będzie miało nieco gorsze walory smakowe niż to zrobione ze świeżego grochu. Jeśli wykonujemy je z groszku z puszki, warto wcześniej kilkukrotnie wypłukać groszek z zalewy pod bieżącą wodą. Przepis na purée z tego warzywa można dowolnie modyfikować, dodając świeże zioła, takie jak bazylia, mięta, pietruszka, ale również inne gotowane warzywa, na przykład ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę czy brokuły.
Purée z groszku - przepis
Wiele osób zastanawia się, jak zrobić puréez groszku zielonego , a przepis na to danie jest bardzo prosty. Przygotowanie nie wymaga wiele czasu, danie można przyrządzić już w 15 minut. W jego wykonaniu sprawdzi się zarówno blender kielichowy, jak i blender ręczny. Do przygotowania porcji dla dwóch osób potrzebne będzie:
· 400 g groszku mrożonego,
· 50 g masła,
· 3 łyżki śmietany kremowej 30%,
· sól, pieprz i cukier.
Przygotowanie przepisu zaczynamy od ugotowania groszku, należy wrzucić go do wrzątku, dodać cukier i gotować około 15 minut. Następnie odsączyć i przełożyć do blendera, po czym dokładnie zmiksować. Do zblendowanego groszku dodać śmietankę i przyprawy wedle uznania i dalej miksować. Puréez groszku można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Bardzo łatwo zmodyfikować ten przepis i stworzyć puréez groszku i ziemniaków czy puréez groszku i marchewki . W trakcie blendowania należy dodać dwa ugotowane ziemniaki lub kilka ugotowanych marchewek. Podstawową wersję purée wzbogaci także zblendowana świeża mięta, którą można nabyć w niemalże każdym sklepie spożywczym oferującym na działach warzywnych świeże zioła.
Puréez groszku świetnie komponuje się z grillowanymi mięsami czy rybą w różnej formie. Świetnym pomysłem jest przepis na papiloty z łososiem i purée. Do wykonania 3 porcji tego przepisu potrzebne będą:
· 3 filety z łososia,
· 8 łyżek oliwy z oliwek,
· 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
· 2 łyżki posiekanej mięty lub bazylii,
· 3 plasterki sparzonej cytryny,
· 200 g mrożonego zielonego groszku,
· 1 ząbek czosnku,
· 2 łyżeczki soku z cytryny.
Najpierw należy osuszyć filety, jeśli były mrożone, należy je wcześniej rozmrozić i delikatnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Rybę należy oprószyć pieprzem i solą oraz nasmarować oliwą z oliwek. W osobnym naczyniu wymieszać 3 łyżki oliwy z oliwek z posiekaną natką pietruszki i bazylią lub miętą, dodać sól i pieprz i odstawić. Następnie przygotować purée z groszku. Groszek rozmrozić i odlać resztę wody. Na rozgrzanej patelni umieścić ząbek czosnku w łupinie i podgrzewać około 10 minut. Do naczynia lub kielicha blendera wsypać rozmrożony groszek, dodać obrany czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Zblendować całość, można jednak zostawić większe fragmenty groszku. Na kwadratach wyciętych z papieru do pieczenia umieścić purée z groszku i kawałek ryby. Papier należy zawinąć, jego rogi można związać sznurkiem. Papiloty powinny piec się w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika rybę należy podawać z plastrami cytryny.
Grillowana pierś z kurczaka z purée z groszku i sałaty
Purée z groszku świetnie sprawdza się jako dodatek do grillowanego drobiu. Do warzywa można dodać również podgotowaną sałatę. Do wykonania 2 porcji tego dania potrzebne będzie:
Najpierw w garnku należy rozgrzać oliwę z oliwek, następnie dodać porwane liście sałaty, a po chwili rozmrożony groszek. Następnie wlać trochę wody, dodać sól i pieprz i gotować do miękkości. Potem odcedzić warzywa i zblendować na gładką masę. Można dodać również 2 łyżki śmietany, żeby purée było bardziej aksamitne. Następnie należy podzielić pierś z kurczaka na dwa kawałki, rozbić delikatnie i grillować z dodatkiem soli, pieprzu i przyprawy do kurczaka. Mięso można podawać położone na purée z groszku lub ułożone obok niego.