Jesienny krem z ziemniaków i marchewki podany z pieczarkowym serkiem topionym
Składniki dla 4 osób:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 gałązka rozmarynu
2 nieduże cebule
1 ząbek czosnku
750 g ziemniaków
400 g marchewki
1 litr bulionu warzywnego Kucharek
100 g grzybowego lub pieczarkowego serka topionego
4 łyżki śmietany 36%
1 łyżka kurkumy
Sól, ostra papryka, gruboziarnisty pieprz indyjski do smaku
Emulsja z kolendry:
1 pęczka świeżej kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka prażonych orzeszków pinii
Sposób przygotowania:
Przygotować emulsję, ucierając w moździerzu kolendrę, oliwę z oliwek i prażone orzeszki piniowe.
Na oliwie z oliwek z gałązką rozmarynu podsmażyć pokrojone cebulę, czosnek, ziemniaki i marchewkę. Dodać bulion i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjąć gałązkę rozmarynu, dodać serek topiony i śmietanę, całość zmiksować i doprawić do smaku solą, ostrą papryką, pieprzem indyjskim i kurkumą. Tak przygotowany krem ziemniaczano-marchewkowy przelać do talerzy, przed podaniem skropić emulsją z kolendry i orzeszków pinii.
Filety z kurczaka z gruszkami i serem oscypek podane z emulsją z pietruszki i orzechów włoskich
Składniki dla 4 osób:
8 piersi z kurczaka
4 gruszki
Marynata:
1 szklanki oliwy z oliwek
1 op. marynaty grillowej klasycznej Prymat
12 plasterków sera oscypek
4 plastry chudego bekonu
2 gałązki rozmarynu
1 pęczek kolorowych sałat
Sos:
100 ml oleju słonecznikowego
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Sól, grubo mielony pieprz czarny
1 łyżeczka chili, pieprz cayenne
1 łyżka miodu
Sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Oliwę z oliwek wymieszać z klasyczną marynatą grillową. Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Plastry owoców, mięso i oscypka zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce. Wszystkie zamarynowane składniki usmażyć z obu stron z gałązkami rozmarynu na patelni grillowej. Piersi kurczaka, gruszki, ser oscypek i bekon ułożyć na talerzach, całość udekorować kolorowymi sałatami i skropić przygotowanym wcześniej sosem.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN