Zupa cebulowa w berecie z ciasta francuskiego:
Składniki:
1 kg cebuli
2 l wywaru warzywnego
0,5 l białego wina
1 opakowanie ciast francuskiego
2 liście laurowe
ziele angielskie
1 żółtko
ząbek czosnku
1 łyżka masła
120 g sera mozzarella
świeżo zmielony pieprz
sól
Przygotowanie:
Cebulę podsmażamy na maśle z odrobiną czosnku. Dodajemy wino, wywar warzywny, liście laurowe , ziele angielskie, łyżkę masła, odrobinę pieprzu i soli do smaku. Gotujemy około 40 min. Przestudzoną zupę wlewamy do miseczki żaroodpornej. Dodajemy pokrojoną lub startą mozarellę, przykrywamy plastrem z ciasta francuskiego, który smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 220 C, aż nabierze rumieńców.
Polędwiczka wieprzowa z sosem ze świeżych pomidorów i gratin ziemniaczano- cukiniowym
Składniki:
4 polędwiczki wieprzowe
10 pomidorów
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
pęczek świeżej pietruszki
125 ml wina białego
1 kg ziemniaków
2 cukinie
5 jaj
sól, pieprz
tymianek
rozmaryn
gałka muszkatułowa
0,5 l śmietany 30%
Przygotowanie:
Polędwiczki wieprzowe smażymy na maśle z odrobiną oliwy, dodajemy soli, pieprzu i innych przypraw według uznania. Obieramy pomidory ze skóry, wydrążamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w drobną kostkę tak jak cebulę. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy pomidory, sól i pieprz do smaku. Podlewamy białym winem, gotujemy na małym ogniu do momentu redukcji części płynnej. Następnie dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Obieramy cukinię i ziemniaki, kroimy w cienkie plastry, dodajemy soli i pieprzu. Ubite jajka mieszamy ze śmietaną 30%,dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, łączymy z ziemniakami. Tak przygotowaną masę wkładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C do zarumienienia.
Jabłko pieczone z bakaliami z lekką korzenną nutką i serkiem mascarpone
Składniki:
4 jabłka
0,5 kg mascarpone
bakalie (rodzynki, migdały, suszone śliwki, morele, orzechy laskowe, włoskie, nerkowce)
likier cointreau
świeżo wyciśnięty sok z 3 pomarańczy
laska cynamonu
gwiazdki anyżu 2 szt.
0,1 kg cukru trzcinowy
chili
Przygotowanie:
Bakalie mieszamy z sokiem z świeżo wyciśniętych pomarańczy. Dodajemy cynamon, gwiazdki anyżu i cukier trzcinowy, gotujemy na małym ogniu do momentu zredukowania płynu. W osobnym naczyniu przygotowujemy masę serową z serka mascarpone, skórki z pomarańczy, soku ze świeżych pomarańczy i likieru Cointreau. Następnie wydrążamy jabłko, które nadziewamy farszem bakaliowym i pieczemy około 10 min w piekarniku o temperaturze 180 C. Po upieczeniu dekorujemy serkiem mascarpone.
Sałata zimowa z wyśmienitym sosem vinegrette
Składniki:
sałaty (lollo rosso, lollo bianco, rucola) oraz kiełki słonecznika
parmezan
orzechy
pestki dyni
sezam
sos vinegrette (musztarda francuska gruboziarnista, cukier puder, ocet winny biały, musztarda Dijon, oliwa z oliwek )
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy, sos podajemy osobno.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN