Ciasto do pizzy
Składniki:
3 1/3 szkl. mąki pszennej typ 500 +1/4 mąki razowej typ 2000 (zamiast mąki pszennej i razowej można zastosować 3,5 szkl. włoskiej mąki DOPPIO ZERO)
2 paczuszki drożdży instant suchych
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 1/4 szkl. cieplej wody (45 st. C)
2 łyżki oliwy extra vergine
Przygotowanie:
Do naczynia wsyp oba rodzaje maki, cukier, sol i wszystko wymieszaj. Powoli wlewaj wodę, a potem oliwę, cały czas mieszaj. W kilkanaście sekund powinno powstać dość zwarte ciasto. Jeśli tak się nie stało, dodaj trochę wody i ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto na 2-3 min., aby składniki połączyły się. Ciasto powinno się lepić. Wyrabiaj ciasto dopóki nie nabierze właściwej konsystencji i zacznie odchodzić od naczynia. Trwa to dość długo. Przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę lub inną ciepłą powierzchnię i uformuj gładką kulę. Umyj naczynie i wysmaruj je oliwą. Rozgrzej piecyk do 30-50 st. C. Włóż ciasto do natłuszczonego naczynia i odwróć je tak, aby natłuszczana warstwa znalazła się na górze. Pokryj naczynie plastikową przykrywą lub folią kuchenną, aby nie wysuszyło się. Włóż naczynie do piecyka lub odstaw w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką oraz nadaj mu kształt cylindra, a potem podziel na dwie części. Z każdej części zacznij formować prostokąt wymiarów blachy. Kiedy ciasto jest już uformowane, można nakładać składniki.
Pieróg z mozzarellą i pomidorami w środku
Składniki:
2 puszki pomidorów krojonych lub pomidory w szklanej butelce
2 ząbki czosnku
oregano suszone
rozmaryn świeży
2 świeże twarde mozzarelle
1 butelka oleju
oliwa extra vergine tylko dla smaku
sól gruboziarnista
Pizza bianca (z mozzarellą, karczochami i szynką)
Składniki:
1 słoiczek lub puszka karczochów w oliwie
2 mozzarelle twarde i świeże
10 dkg szynki parmeńskiej
1 pęczek pietruszki.
Pizza marinara (z mozzarellą, pomidorami, czosnkiem i pietruszką)
Składniki:
2 puszki pomidorów krojonych lub pomidory w szklanej butelce
duża garść świeżych pomidorów cherry (słodkie i bardzo czerwone)
4 pęczki świeżej pietruszki
4 świeże główki czosnku
ostra papryka (świeża lub sucha w całości)
oliwki czarne lub zielone - bez pestek
oliwa extra vergine
sól gruboziarnista
Przygotowanie:
W moździerzu wsyp szczyptę soli gruboziarnistej, ostrą paprykę oraz 4 główki czosnku. Utłucz wszystko na miazgę. Wsyp wcześniej pokrojoną pietruszkę, dalej ugniataj. Oliwki przepłucz woda, odsącz. W oddzielnym naczyniu przygotuj sos pomidorowy – użyj do tego czosnek i pomidory. Na cienkim cieście rozłożonym na blasze układaj najpierw sos pomidorowy, a potem umyte oraz posolone świeże pomidorki. Włóż do piekarnika na 4-5 min. i piecz w 250 st. C. Kiedy pizza będzie gotowa, pokryj ją pietruszką z moździerza oraz oliwkami.
Sałatka do pizzy
Składniki:
rukola
ser kozi
oliwki
orzeszki pini
suszone pomidory
zielone pesto
cytryna
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN