Domowy sok z głogu - właściwości zdrowotne. Sprawdź prosty przepis

Sok z głogu w słoikach
Domowy sok z głogu - właściwości zdrowotne
Źródło: 5PH/Getty Images
Z głogu można przygotowywać napary, herbaty, nalewki, ale też soki i syropy. W tym celu można wykorzystywać jego kwiaty lub owoce, które są w różnych kolorach, od zielonego, przez żółty, ciemnoczerwony, a nawet fioletowy. Sprawdź jak łatwo można przygotować domowy sok z głogu. 

Soki z głogu mają przede wszystkim lecznicze właściwości, warto je pić zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność spada. W smaku napój z tych owoców jest cierpki - lekko kwaskowaty i gorzki jednocześnie.

Sok z głogu - właściwości zdrowotne

Głóg Bogaty jest w witaminę C, flawonoidy o działaniu rozkurczowym, procyjanidy, które obniżają ciśnienie oraz potas, sód, wapń, magnez i fosfor. Połączenie tych składników sprawia, że sok z głogu dobrze wpływa na cały układ krążenia - obniża ciśnienie oraz cholesterol LDL, ponadto zmniejsza ryzyko udaru mózgu oraz wspiera układ odpornościowy. Wyciągi z głogu działają także przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. 

Zobacz wideo: Na talerzu polska złota jesień

Na talerzu polska złota jesień
Źródło: Dzień Dobry TVN

Co więcej soki z głogu dzięki obecności flawonoidów mają działanie przeciwzapalne oraz zwalczają wolne rodniki. To idealny napój, na okresy obniżonej odporności oraz dla osób starszych, u których występuje ryzyko udaru oraz mają wysokie ciśnienie. 

Sok z głogu - przepis krok po kroku

Składniki:

  • owoce głogu - 1 kg,
    • cukier - 250 g,
      • sok z cytryny - 50 ml,
        • woda - 500 ml,
          • żurawina, aronia, dzika róża (opcjonalnie) - 100 g.

            Sposób przygotowania:

            1. Owoce głogu oczyścić, wykroić gniazda nasienne i włożyć do sokowirówki.
              1. Jeżeli używa się dodatkowych owoców, np. żurawiny, aronii lub dzikiej róży, to umyć je i dodać do głogu do wyciskarki.
                1. Owoce wycisnąć, aż puszczą sok.
                  1. Zebrany płyn przełożyć do rondla, dodać wodę, sok z cytryny i cukier.
                    1. Całość zagrzać, mieszać aż do rozpuszczenia cukru, ale nie doprowadzając do wrzenia.
                      1. Tak przygotowany sok przelać do czystych naczyń i zawekować.

                        Sok z głogu można przechowywać około 6 miesięcy w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.

                        Zobacz także:

                        Autor: Teofila Siewko

                        Źródło zdjęcia głównego: 5PH/Getty Images

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana