Przepisy kulinarne

Domowy sok z głogu - właściwości zdrowotne. Sprawdź prosty przepis

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
5PH/Getty ImagesDomowy sok z głogu - właściwości zdrowotne

Z głogu można przygotowywać napary, herbaty, nalewki, ale też soki i syropy. W tym celu można wykorzystywać jego kwiaty lub owoce, które są w różnych kolorach, od zielonego, przez żółty, ciemnoczerwony, a nawet fioletowy. Sprawdź jak łatwo można przygotować domowy sok z głogu. 

Soki z głogu mają przede wszystkim lecznicze właściwości, warto je pić zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność spada. W smaku napój z tych owoców jest cierpki - lekko kwaskowaty i gorzki jednocześnie.

Sok z głogu - właściwości zdrowotne

Głóg Bogaty jest w witaminę C, flawonoidy o działaniu rozkurczowym, procyjanidy, które obniżają ciśnienie oraz potas, sód, wapń, magnez i fosfor. Połączenie tych składników sprawia, że sok z głogu dobrze wpływa na cały układ krążenia - obniża ciśnienie oraz cholesterol LDL, ponadto zmniejsza ryzyko udaru mózgu oraz wspiera układ odpornościowy. Wyciągi z głogu działają także przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. 

Zobacz wideo: Na talerzu polska złota jesień

Na talerzu polska złota jesień
Na talerzu polska złota jesień
Dzień Dobry TVN

Co więcej soki z głogu dzięki obecności flawonoidów mają działanie przeciwzapalne oraz zwalczają wolne rodniki. To idealny napój, na okresy obniżonej odporności oraz dla osób starszych, u których występuje ryzyko udaru oraz mają wysokie ciśnienie. 

Sok z głogu - przepis krok po kroku

Składniki:

  • owoce głogu - 1 kg,
  • cukier - 250 g,
  • sok z cytryny - 50 ml,
  • woda - 500 ml,
  • żurawina, aronia, dzika róża (opcjonalnie) - 100 g.

Sposób przygotowania:

  1. 1Owoce głogu oczyścić, wykroić gniazda nasienne i włożyć do sokowirówki.
  2. 2Jeżeli używa się dodatkowych owoców, np. żurawiny, aronii lub dzikiej róży, to umyć je i dodać do głogu do wyciskarki.
  3. 3Owoce wycisnąć, aż puszczą sok.
  4. 4Zebrany płyn przełożyć do rondla, dodać wodę, sok z cytryny i cukier.
  5. 5Całość zagrzać, mieszać aż do rozpuszczenia cukru, ale nie doprowadzając do wrzenia.
  6. 6Tak przygotowany sok przelać do czystych naczyń i zawekować.

Sok z głogu można przechowywać około 6 miesięcy w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: 5PH/Getty Images

Pozostałe wiadomości