Plastry wędzonego łososia na blinach ziemniaczanych
Składniki:
Wędzony łosoś 200g
Śmietana kwaśna 100g
Ziemniaki 5szt
Cebula 2szt
Drożdże 50g
Mąka pszenna ok.1szkl.
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Czarny pieprz
Koperek
Przygotowanie:
Drożdże rozprowadzamy w jednej szklance ciepłej wody z odrobiną cukru i mąki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Ziemniaki ścieramy na tarce, cebulę kroimy bardzo drobno. Rozczyn podrośnięty łączymy z pozostałą mąką, startymi ziemniakami, cebulą, przyprawą uniwersalną Kucharek, pieprzem czarnym oraz pokrojonym koperkiem. Ciasto o dosyć gęstej konsystencji odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na oleju słonecznikowym na złoty kolor. Na usmażone bliny układamy plaster łososia, dekorujemy świeżym koperkiem, obok kładziemy łyżkę gęstej śmietany.
Jaja przepiórcze z serem kozim i karmelizowanymi orzechami włoskimi
Składniki:
Ser kozi kremowy 500g
Śmietana 18% 250ml
Ser biały typu fromage 100g
Żelatyna 30g
Jaja przepiórcze 1op.
Ser parmesan
Orzechy włoskie 100g
Cukier 200g
Przyprawa uniwersalna Kucharek smak lata
Pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Żelatynę namaczamy w małej ilości śmietany i podgrzewamy do jej rozpuszczenia. Ser kozi mieszamy z pozostałą śmietaną, serkiem fromage. Doprawiamy delikatnie pieprzem kolorowym i przyprawą uniwersalną Kucharek smak lata. Masę dodajemy do żelatyny i wszystko razem mieszamy. Wykładamy ją następnie na folię spożywczą, zwijamy w roladki i wstawiamy do lodówki. Cukier rozpuszczamy na patelni, powstaje karmel, wrzucamy orzechy, wszystko mieszamy, aby orzechy ładnie się pokryły karmelem. Wylewamy orzechy na pergamin i schładzamy. Nastepnie za pomocą ostrego noża bardzo dokładnie siekamy lub jeszcze prościej w lnianej sciereczce zbijamy wałkiem do ciasta.W powstałym krokancie orzechowym obtaczamy ruloniki z sera koziego. Kroimy w plastry grubosci około 1.5 cm. Na każdy układamy przekrojone jajko przepiórcze. Wierzch posypujemy lekko startym parmesanem.
Wędzona kaczka z gruszkowym sosem korzennym
Składniki:
Mąka 200g
Masło 100g
Żółtka 2szt
Łyżka śmietany
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Świeży tymianek
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy do lodówki na godzinę, aby odpoczęło. Następnie wyklejamy małe babeczki. Wypiekamy w temp. 180 stopni około 15 minut.
Gruszki 5szt
Masło 100g
Cukier 2 łyżki
Pieprz kolorowy, cynamon
Gruszki kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle z dodatkiem cukru. Doprawiamy pieprzem kolorowym oraz cynamonem. Na upieczone babeczki wykładamy przesmażone gruszki, na wierzch kładziemy plastry wędzonej kaczki. Przed podaniem wstawiamy na moment do piekarnika lub podajemy na zimno.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN