Materiał promocyjny

Najpyszniejsze propozycje na wielkanocny stół od Bartka Boratyna. Co upichcił?

Krakus
Przysmaki z wielkanocnego stołu
Źródło: Dzień Dobry TVN

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN wielkanocne szaleństwo. Bartek Boratyn zaprezentował swoje pyszne pomysły na dania w sam raz na Wielkanoc z szynką. Sprawdź, co można z niej wyczarować i jak pięknie ułożyć deskę wędlin na świąteczny stół.

Barszcz biały z Szynką od Szwagra Krakus

Składniki:

  • 500 ml zakwasu do barszczu białego
  • 400 g Szynki od Szwargra Krakus
  • 500 g ziemniaków - około 4 średnie sztuki
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 500 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 2 litry wywaru mięsnego
  • ząbek czosnku
  • tarty świeży chrzan (korzeń)
  • przyprawy: łyżka majeranku, 1,5 płaskiej łyżeczki soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu
  • do podania: pieczywo, jajka na twardo, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Około 500 gramów ziemniaków obierz cienko, a następnie pokrój na małe kawałki (jak do większości zup). Ziemniaki umieść w małym garnku. Zalej je dwiema szklankami wody (500 ml), a następnie wsyp płaską łyżeczkę soli. Garnek przykryj przykrywką. Ziemniaki gotuj do momentu, gdy będą już prawie miękkie. Może to trwać około 10-15 minut. Rondelek z ziemniakami razem z wodą odstaw na bok.

Około 400 gramów Szynki od Szwagra umieść na dużej patelni. Podsmaż na złoty kolor, dzięki temu szynka nabierze dodatkowych aromatów. Do garnka wlej wywar mięsny, dodaj obraną i startą na dużych oczkach lub pokrojoną w cieniutkie plasterki marchew. Całość gotuj pod przykryciem (niska moc palnika) około 10 minut, aż marchew zmięknie.

Po tym czasie do garnka z wywarem wlej 500 ml zakwasu pszennego na barszcz biały. Pamiętaj o tym, że wlewasz i wodę, i mąkę z dodatkami (z butelki/słoika z zakwasem). Zalecam zatem, najpierw bardzo dobrze wymieszać zawartość butelki i dopiero wlać zakwas do garnka. Jeśli nie masz swojego domowego zakwasu, to używaj zakwasu z butelki, który sprzedawany jest w butelkach o pojemności 500 ml.

Do garnka dodaj podsmażoną szynkę w kawałeczkach, również miękkie ziemniaki oraz dodaj przyprawy: łyżka majeranku oraz po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu. Zupę zamieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj moc palnika, by się gotowała, ale niezbyt intensywnie (już bez przykrywki). Cały czas mieszaj barszcz biały, nie dłużej niż 5 minut. Po tym czasie powinien już lekko zgęstnieć.

Na koniec wlej śmietankę kremówkę 30%, która nada barszczowi delikatniejszej nuty, a do tego nie zważy się w garnku.

Po dodaniu śmietanki sprawdź smak barszczu i zdecyduj, czy dodasz do niego więcej soli lub pieprzu. Zawsze możesz też dodać łyżeczkę lub więcej tartego chrzanu, lub przetarty przez praskę ząbek czosnku. Barszcz biały wielkanocny (ale nie tylko) polecam podawać z jajkiem na twardo i świeżym pieczywem. Ze świeżych ziół polecam natkę pietruszki, lubczyk ogrodowy, oregano lub nawet szczypiorek.

Jajka faszerowane Szynka od Szwagra

Składniki:

  • 12 średniej wielkości jajek ugotowanych na twardo,
  • 240 g Szynki od Szwagra Krakus,
  • 80 g ogórków kiszonych - około jeden mały ogórek,
  • 160 g dobrej jakości majonezu - około 3 łyżki,
  • 20 g musztardy np. delikatesowej - płaska łyżka,
  • dwie łyżki podsmażonych na maśle pieczarek,
  • spora garść siekanego szczypiorku,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo. Aby jajka pięknie obierały się ze skorupek, polecam wsypać do wody kilka łyżek soli. Ugotowane jajka obierz. Po przestudzeniu jajka przekrój wzdłuż na pół. Połówki białek odłóż na bok, a żółtka wkrusz do osobnej miski (lub posiekaj). Jedno całe jajko posiekaj drobno i umieść w misce z pokruszonymi żółtkami. Szynkę od Szwagra pokrój w paseczki, a następnie drobno posiekaj i dodaj do miski na farsz.

Małego ogórka kiszonego bardzo drobno posiekaj i dodaj do miski. Posiekaj również sporą garść szczypiorku.

W międzyczasie podsmaż na maśle pieczarki. Można do nich dodać trochę cebuli, nabiorą dodatkowego aromatu. Na koniec dodaj płaską łyżkę delikatnej musztardy oraz majonez. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Sprawdź jego smak i dodaj ewentualnie szczyptę soli i pieprzu.

Połówki jajek wypełnij farszem i umieść na talerzu. Jajka faszerowane szynką warto udekorować przed podaniem siekanymi ziołami. Świetnie sprawdzi się koperek, szczypiorek, natka pietruszki oraz rzeżucha.

Sałatka wielkanocna z szynką od Szwagra

Składniki:

  • 10 jajek,
  • 2 puszki kukurydzy,
  • 2 puszki krojonego ananasa,
  • 2 słoiki selera sałatkowego (siekany, konserwowy),
  • 300 g sera żółtego,
  • 300 g Szynki od Szwagra Krakus,
  • 2/3 szklanki majonezu + 1/3 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego,
  • na wierzch: kapusta pekińska i czerwona papryka.

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj na desce. Na sitku odcedź kolejno kukurydzę, potem ananasa i selera, jeśli go używasz. Na dnie salaterki ułóż selera, potem kukurydzę, pokrojoną w kosteczkę Szynkę od Szwagra Krakus. Wyłóż majonez wymieszany ze śmietaną lub jogurtem, kawałki ananasa, starty na tarce ser żółty oraz jajka. Dopraw solą i pieprzem. Uzupełnij posiekaną kapustą pekińską oraz udekoruj papryką pokrojoną w kosteczkę.

Podawaj z deską wędlin Krakus.

Krakus
Krakus
Krakus
Źródło: Anita Walczewska/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości