Gotowy placek kukurydziany doskonale smakuje na ciepło, z sosem jogurtowym lub warzywami. Można go także potraktować jako zimną przekąskę i zabrać do szkoły lub do pracy. Jego słodka wersja z dodatkiem świeżych owoców dobrze pasuje na drugie śniadanie.
Placki kukurydziane bezglutenowe – z kukurydzy z puszki
Ciekawą bezglutenową propozycją na śniadanie lub lekką kolację są placuszki wykonane z kukurydzy konserwowej i podawane na słono. Przygotowanie ich nie zajmie dużo czasu i podawać na różne sposoby – ze szczypiorkiem, dipem na bazie naturalnego jogurtu, świeżymi warzywami, jajkiem sadzonym lub smażonymi pieczarkami.
Placki kukurydziane – przepis
Składniki:
· 1 puszka kukurydzy (ok. 220 g po odsączeniu),
· 1 jajko,
· 2 łyżki mleka lub śmietany,
· 4 łyżki mąki kukurydzianej lub innej bezglutenowej,
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
· szczypta soli, kurkuma, pieprz, oregano,
· olej do smażenia.
Przygotowanie:
Kukurydzę odsączamy i miksujemy blenderem. Dodajemy jajko, mleko, przyprawy (ilość zależy od indywidualnych preferencji), proszek do pieczenia oraz mąkę. Dobrze, by była to mąka kukurydziana - placki staną się dzięki niej bardziej chrupiące. Mieszamy całość dokładnie. Patelnię smarujemy cienko olejem i rozgrzewamy. Kładziemy masę łyżką, tworząc niewielkie kukurydziane placki . Smażymy z obu stron na złoto. Podajemy na ciepło z wybranymi dodatkami.
Placuszki z mąki kukurydzianej – dla dzieci
Lekko słodkie placki to danie idealne dla najmłodszych – można jeść je rękami i wziąć jako przekąskę na spacer. Nie tylko dzieci uwielbiają placki z mąki kukurydzianej, fit przekąska lub śniadanie tego typu sprawdza się także u osób na diecie. Są lekkie i można jeść je bez wyrzutów sumienia. Placuszki kukurydziane dla dzieci dobrze jest podawać z musem owocowym, świeżymi borówkami czy truskawkami. Można je także polać miodem lub syropem klonowym, jeśli maluchy lubią ten smak. Dorosłym zasmakują z jogurtem naturalnym i posypane bakaliami. Placki z mąki kukurydzianej z jabłkami uprażonymi z cynamonem doskonale sprawdzą się zaś jako sezonowa potrawa na jesień. Można eksperymentować także z gruszką, rodzynkami i korzennymi przyprawami, na przykład kardamonem.
Placki bezglutenowe z mąki kukurydzianej na kefirze - przepis
Składniki:
· 1 szklanka kefiru,
· 1½ szklanki mąki kukurydzianej,
· 1 jajko,
· 3 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu,
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
· olej do smażenia.
Przygotowanie:
Jajko rozbijamy trzepaczką, dodajemy kefir i resztę składników. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kładziemy na rozgrzany olej i smażymy, aż uzyskają złoty kolor. Podajemy z wybranymi dodatkami.
Innym wariantem są placuszki z kaszy kukurydzianej . Są jednak bardziej pracochłonne, ponieważ kaszę trzeba najpierw ugotować i ostudzić – dopiero z takiej masy przygotowujemy danie.
Meksykańskie placki kukurydziane – tortilla
Choć z kuchni meksykańskiej wywodzą się słynne placki z mąki kukurydzianej, tortilla jest używana na całym świecie. Można zawijać w nią dowolny farsz, mięsny lub warzywny, a całość podawać podgrzaną lub w formie wrapa na zimno.
Każdy przepis na placki tortilla z mąki kukurydzianej zaczyna się od wyjaśnienia, że należy kupić mąkę z ugotowanej kukurydzy, czyli masa harina. Nic dziwnego – ze zwykłej mąki kukurydzianej tortilla nie wychodzi. Jeśli nie mamy dostępu do specjalnej mąki, możemy zdecydować się na wykonanie placków z mąki pszennej, wtedy na pewno wszystko się uda.
Placki kukurydziane tortilla – przepis
Składniki:
· 200 g mąki kukurydzianej masa harina,
· 250 ml gorącej wody,
· ⅓ łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Mąkę z solą zalać gorącą wodą, wyrabiać łyżką, a potem rękami do uzyskania sprężystej kuli ciasta. Przykryć i odstawić na co najmniej pół godziny. Podzielić na 10 części. Z każdej formować kulkę, a następnie rozwałkować na obsypanym mąką blacie. Można spróbować rozpłaszczać placki z mąki kukurydzianej – przepis z wykorzystaniem tej techniki zakłada zgniatanie kuli ciężkim naczyniem (z wykorzystaniem papieru do pieczenia, by zapobiec przywieraniu ciasta). Powinny powstać cieniutkie placki, które należy suszyć na patelni do równego przypieczenia – około minutę z każdej strony.
Wegańskie placki kukurydziane – bez jajek i mleka
Również weganie i alergicy mogą przygotować pyszne placki z mąki kukurydzianej – bez mleka i jajek , a także wszelkich innych składników pochodzenia zwierzęcego. Świetnie smakują z truskawkami lub jagodami.
Przepis na placki kukurydziane bez mleka i jaj
Składniki:
· 1 szklanka mąki kukurydzianej,
· ½ szklanki mąki pszennej,
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
· 2 łyżki cukru trzcinowego,
· 1½ szklanki mleka kokosowego,
· olej do smażenia.
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki trzepaczką do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Kłaść na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem, tworząc placki kukurydziane wegańskie o średnicy kilku centymetrów. Podawać na ciepło z owocami, posypane cukrem pudrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN