Jestem bobem, ugotuj mnie sobie
Składniki:
- 0,5 kg bobu,
- 1 papryczka chilli,
- garść słonecznika,
- garść orzechów włoskich,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 czerwone cebule,
- kiść pomidorków koktajlowych,
- szczypiorek,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka musztardy francuskiej.
Przygotowanie:
Bób wrzucamy do gotującej się, mocno osolonej wody. Po 7 minutach odcedzamy i wrzucamy do zimnej wody (warto dorzucić kilka kostek lodu, dzięki czemu bób będzie sprężysty i sam wyskoczy z mundurków). Słonecznik i orzechy włoskie (rozgniecione) prażymy na suchej patelni. Przerzucamy do dużej miski i mieszamy je z pokrojonymi w połówki pomidorkami (jak są większe, to kroimy w ćwiartki). Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę, dorzucamy pokrojony czosnek, i chilli. Szklimy cebulę i dorzucamy bób. Podsmażamy do momentu chrupkości. Następnie dorzucamy do miski z pomidorkami. Wciskamy limonkę (sporą ćwiartkę). Wszystko łączymy i delikatnie mieszamy. Dekorujemy na końcu szczypiorkiem.
Mielone jak chmurka
Składniki:
- 1 bułka (najlepiej czerstwa),
- mleko do namoczenia bułki,
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/4 szklanki zimnej wody,
- bułka tarta do obtoczenia,
- smalec, masło klarowane lub olej.
Tip na idealne mielone: Nie można zapomnieć o dodaniu jajka oraz namoczonej w mleku bułki. To właśnie ona sprawia, że kotlety są puszyste i soczyste. Po uformowaniu kotletów warto je delikatnie obtoczyć w mące lub bułce tartej, co pomoże utrzymać wszystkie soki w mięsie podczas smażenia. Używajmy wyłącznie dobrej jakości bułki tartej. Można ścierać ją samemu. Słabej jakości bułka wygląda jak drobna kasza manna i szybko pali się na patelni
Przygotowanie:
Namoczyć bułkę w mleku przez około 10-15 minut, aby zmiękła. W dużej misce połączyć zmielone mięso, startą cebulę, jajko, sól, pieprz oraz odciśniętą bułkę. Dokładnie wymieszać składniki. Podczas wyrabiania masy mięsnej stopniowo dodawać zimną wodę, aż mięso ją wchłonie i przestanie przywierać do rąk. Im dłużej wyrabiasz, tym lepsze będą kotlety — masa może wydawać się luźna, ale to sprawi, że kotlety będą bardziej delikatne. Uformować podłużne kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na patelni, aż będą złociste z obu stron. Przełożyć obsmażone kotlety do garnka lub naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C na około 15 minut. Dzięki temu kotlety unikną długiego smażenia, a w środku pozostaną miękkie i soczyste.
Kiszona kalarepa
Składniki:
- kwiat kopru, liść chrzanu i chrzan
- 1/2 główki czosnku
- 2 kalarepy
- 4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Kroimy kalarepę na cienkie plastry (0,5 cm - 1 cm). Do słoika na samo dno kładziemy liść chrzanu, układamy kalarepy, pokrojony w plasterki czosnek, kwiat kopru, na to kalarepa, pokrojony czosnek i kwiat kopru. Układamy tak cały zestaw. Dosypujemy 4 łyżeczki soli, zalewamy wrzątkiem, zamykamy. Po chwili mieszamy, aby sól się rozpuściła. Zostawiamy na noc i rano delektujemy się pyszną kalarepą. Uwielbiam jednodniowe kiszonki, dlatego rano wstawiam je do lodówki żeby spowolnić proces ukiszenia.
Sernik idealny
Masa serowa:
- 250 g sera na sernik,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 100 g jogurtu greckiego,
- 50 g cukru pudru,
- łyżeczka startej skórki z cytryny,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- świeże jagody.
Spód z płatków owsianych:
- 220 g płatków owsianych błyskawicznych,
- 110 g oleju kokosowego,
- 30 g cukru.
Sos jagodowy:
- 100 g jagód,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 20 g cukru.
Przygotowanie:
1. Sos jagodowy: W małym rondlu na średnim ogniu połączyć jagody, cukier i sok z cytryny. Gotować, aż jagody zmiękną, a cukier się rozpuści (około 5 minut). Zmiksować na gładki mus i odstawić na bok.
2. Spód z płatków owsianych: W malakserze zmiksować płatki owsiane, cukier i roztopiony olej kokosowy. Dno tortownicy (24 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, zostawiając papier wystający na zewnątrz. Mocno docisnąć mieszankę do dna i boków formy. Schłodzić w lodówce.
3. Masa serowa: W dużej misce ubić na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i jogurtem. Dodać skórkę i sok z cytryny, ekstrakt waniliowy oraz 1/3 sera Philadelphia i miksować przez około 1 minutę. Dodawać kolejno resztę sera w dwóch częściach, miksując każdą przez około 1 minutę.
4. Wyłożyć masę serową na schłodzony spód, wygładzić powierzchnię. Na wierzchu rozłożyć sos jagodowy i za pomocą wykałaczki lub patyczka zrobić zawijasy. Schłodzić przez godzinę w lodówce.
5. Udekorować świeżymi jagodami i podawać na zimno. Smacznego!
Młoda kapusta z chorizo
Składniki:
- 1 młoda kapusta,
- 2 cebule,
- 1 chorizo,
- koper,
- kmin rzymski,
- bulion.
Przygotowanie:
Podsmażamy w wysokim garnku cebulę pokrojoną w pióra na maśle i oliwie. Po chwili dorzucamy pokrojoną kapustę. Solimy, dodajemy sporo kminu rzymskiego i podlewamy bulionem (opcjonalnie może być woda). Na suchej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę chorizo. Gdy się zarumieni dodajemy kiełbasę do kapusty, ale wytopiony tłuszcz zostawiamy. Dolewamy do niego na patelnię chochelkę bulionu (ten z garnka z kapustą). Dorzucamy spory kawałek masła, ok. 2 łyżek mąki i energicznie mieszamy (robimy zasmażkę polsko-hiszpańską i nie przejmujemy się grudkami). Zawartość patelni dorzucamy do garnka z kapustą i jeszcze chwile smażymy/gotujemy. Dorzucamy dużo kopru i czekamy aż całość przejdzie smakiem. Po chwili danie jest gotowe!
Zobacz także:
- Angielskie śniadanie - przepis. Jak zrobić typowe angielskie śniadanie?
- Co przygotować na śniadanie? Szybkie przepisy
- Pomysły na śniadanie w letni poranek. Zrób pyszną przyjemność sobie i bliskim
Źródło: Damian Michałowski, Marcin Stępniak
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/ Dzień Dobry TVN online