Ojcowie rządzą w kuchni. Sprawdź idealne przepisy na Dzień Taty

Damian Michałowski i Marcin Stępniak w kuchni Dzień Dobry TVN
Damian Michałowski i Marcin Stępniak w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/ Dzień Dobry TVN online
Z okazji Dnia Ojca kuchnię DDTVN przejmują tatusiowe. Damian Michałowski i jego przyjaciel Marcin Stępniak zgotują nam pyszny poranek ze swoimi ulubionymi przepisami. Sprawdźcie, jak przygotowali bób, mielone, kiszoną kalarepę, młodą kapustę z chorizo i sernik.

Jestem bobem, ugotuj mnie sobie

Składniki:

  • 0,5 kg bobu,
    • 1 papryczka chilli,
      • garść słonecznika,
        • garść orzechów włoskich,
          • 2-3 ząbki czosnku,
            • 2 czerwone cebule,
              • kiść pomidorków koktajlowych,
                • szczypiorek,
                  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
                    • 1 łyżeczka miodu,
                      • 1 łyżka musztardy francuskiej.

                        Przygotowanie:

                        Bób wrzucamy do gotującej się, mocno osolonej wody. Po 7 minutach odcedzamy i wrzucamy do zimnej wody (warto dorzucić kilka kostek lodu, dzięki czemu bób będzie sprężysty i sam wyskoczy z mundurków). Słonecznik i orzechy włoskie (rozgniecione) prażymy na suchej patelni. Przerzucamy do dużej miski i mieszamy je z pokrojonymi w połówki pomidorkami (jak są większe, to kroimy w ćwiartki). Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę, dorzucamy pokrojony czosnek, i chilli. Szklimy cebulę i dorzucamy bób. Podsmażamy do momentu chrupkości. Następnie dorzucamy do miski z pomidorkami. Wciskamy limonkę (sporą ćwiartkę). Wszystko łączymy i delikatnie mieszamy. Dekorujemy na końcu szczypiorkiem.

                        OLK_9204
                        OLK_9204

                        Mielone jak chmurka

                        Składniki:

                        • 1 bułka (najlepiej czerstwa),
                          • mleko do namoczenia bułki,
                            • 1/2 kg mięsa mielonego,
                              • 1 cebula,
                                • 1 jajko,
                                  • 1 łyżeczka soli,
                                    • 1/2 łyżeczki pieprzu,
                                      • 1/4 szklanki zimnej wody,
                                        • bułka tarta do obtoczenia,
                                          • smalec, masło klarowane lub olej.

                                            Tip na idealne mielone: Nie można zapomnieć o dodaniu jajka oraz namoczonej w mleku bułki. To właśnie ona sprawia, że kotlety są puszyste i soczyste. Po uformowaniu kotletów warto je delikatnie obtoczyć w mące lub bułce tartej, co pomoże utrzymać wszystkie soki w mięsie podczas smażenia. Używajmy wyłącznie dobrej jakości bułki tartej. Można ścierać ją samemu. Słabej jakości bułka wygląda jak drobna kasza manna i szybko pali się na patelni

                                            Przygotowanie:

                                            Namoczyć bułkę w mleku przez około 10-15 minut, aby zmiękła. W dużej misce połączyć zmielone mięso, startą cebulę, jajko, sól, pieprz oraz odciśniętą bułkę. Dokładnie wymieszać składniki. Podczas wyrabiania masy mięsnej stopniowo dodawać zimną wodę, aż mięso ją wchłonie i przestanie przywierać do rąk. Im dłużej wyrabiasz, tym lepsze będą kotlety — masa może wydawać się luźna, ale to sprawi, że kotlety będą bardziej delikatne. Uformować podłużne kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na patelni, aż będą złociste z obu stron. Przełożyć obsmażone kotlety do garnka lub naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C na około 15 minut. Dzięki temu kotlety unikną długiego smażenia, a w środku pozostaną miękkie i soczyste.

                                            OLK_9230
                                            OLK_9230

                                            Kiszona kalarepa

                                            Składniki:

                                            • kwiat kopru, liść chrzanu i chrzan
                                              • 1/2 główki czosnku
                                                • 2 kalarepy
                                                  • 4 łyżeczki soli

                                                    Przygotowanie:

                                                    Kroimy kalarepę na cienkie plastry (0,5 cm - 1 cm). Do słoika na samo dno kładziemy liść chrzanu, układamy kalarepy, pokrojony w plasterki czosnek, kwiat kopru, na to kalarepa, pokrojony czosnek i kwiat kopru. Układamy tak cały zestaw. Dosypujemy 4 łyżeczki soli, zalewamy wrzątkiem, zamykamy. Po chwili mieszamy, aby sól się rozpuściła. Zostawiamy na noc i rano delektujemy się pyszną kalarepą. Uwielbiam jednodniowe kiszonki, dlatego rano wstawiam je do lodówki żeby spowolnić proces ukiszenia.

                                                    OLK_8980
                                                    OLK_8980

                                                    Sernik idealny

                                                    Masa serowa:

                                                    • 250 g sera na sernik,
                                                      • 200 ml śmietany kremówki,
                                                        • 100 g jogurtu greckiego,
                                                          • 50 g cukru pudru,
                                                            • łyżeczka startej skórki z cytryny,
                                                              • 1 łyżeczka soku z cytryny,
                                                                • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
                                                                  • świeże jagody.

                                                                    Spód z płatków owsianych:

                                                                    • 220 g płatków owsianych błyskawicznych,
                                                                      • 110 g oleju kokosowego,
                                                                        • 30 g cukru.

                                                                          Sos jagodowy:

                                                                          • 100 g jagód,
                                                                            • 1 łyżka soku z cytryny,
                                                                              • 20 g cukru.

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                1. Sos jagodowy: W małym rondlu na średnim ogniu połączyć jagody, cukier i sok z cytryny. Gotować, aż jagody zmiękną, a cukier się rozpuści (około 5 minut). Zmiksować na gładki mus i odstawić na bok.

                                                                                2. Spód z płatków owsianych: W malakserze zmiksować płatki owsiane, cukier i roztopiony olej kokosowy. Dno tortownicy (24 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, zostawiając papier wystający na zewnątrz. Mocno docisnąć mieszankę do dna i boków formy. Schłodzić w lodówce.

                                                                                3. Masa serowa: W dużej misce ubić na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i jogurtem. Dodać skórkę i sok z cytryny, ekstrakt waniliowy oraz 1/3 sera Philadelphia i miksować przez około 1 minutę. Dodawać kolejno resztę sera w dwóch częściach, miksując każdą przez około 1 minutę.

                                                                                4. Wyłożyć masę serową na schłodzony spód, wygładzić powierzchnię. Na wierzchu rozłożyć sos jagodowy i za pomocą wykałaczki lub patyczka zrobić zawijasy. Schłodzić przez godzinę w lodówce.

                                                                                5. Udekorować świeżymi jagodami i podawać na zimno. Smacznego!

                                                                                OLK_0092
                                                                                OLK_0092

                                                                                Młoda kapusta z chorizo

                                                                                Składniki:

                                                                                • 1 młoda kapusta,
                                                                                  • 2 cebule,
                                                                                    • 1 chorizo,
                                                                                      • koper,
                                                                                        • kmin rzymski,
                                                                                          • bulion.

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            Podsmażamy w wysokim garnku cebulę pokrojoną w pióra na maśle i oliwie. Po chwili dorzucamy pokrojoną kapustę. Solimy, dodajemy sporo kminu rzymskiego i podlewamy bulionem (opcjonalnie może być woda). Na suchej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę chorizo. Gdy się zarumieni dodajemy kiełbasę do kapusty, ale wytopiony tłuszcz zostawiamy. Dolewamy do niego na patelnię chochelkę bulionu (ten z garnka z kapustą). Dorzucamy spory kawałek masła, ok. 2 łyżek mąki i energicznie mieszamy (robimy zasmażkę polsko-hiszpańską i nie przejmujemy się grudkami). Zawartość patelni dorzucamy do garnka z kapustą i jeszcze chwile smażymy/gotujemy. Dorzucamy dużo kopru i czekamy aż całość przejdzie smakiem. Po chwili danie jest gotowe!

                                                                                            OLK_9188
                                                                                            OLK_9188

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Źródło: Damian Michałowski, Marcin Stępniak

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/ Dzień Dobry TVN online

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                            Jaką torbę materiałową wybrać na lato?
                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                            Jaką torbę materiałową wybrać na lato?

                                                                                            Przepisy na aromatyczne marynaty do dań z grilla
                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                            Przepisy na aromatyczne marynaty do dań z grilla