Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
A w kuchni dzień Dobry TVN razem z Piotem Kucharskim upichciła gruzińskie Chaczapuri z otrąb!
Faszerowane filety z piersi w otrębach żytnich
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka
sól i pieprz
3-4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
200 g liści mrożonego szpinaku, rozmrożonych
50 g bundza owczego
1 jajko
3-4 łyżki mleka
100 g otrąb żytnich KUPIEC
Przygotowanie:
Filety przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć przez chwilę czosnek dodać szpinak, poddusić aż odparuje woda. Szpinak wystudzić i wymieszać z serem. W filetach zrobić kieszonki i nafaszerować szpinakiem z serem. Spiąć wykałaczkami. Jajko roztrzepać z mlekiem. Filety moczyć w jajku z mlekiem, panierować w otrębach, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Pizza na cieście z otrębami pszennymi
Składniki:
Ciasto:
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
360 ml letniej wody
450 g mąki pszennej
100 g otrąb pszennych KUPIEC
3 łyżki oliwy z oliwek, extra virgin
1,5 łyżeczki soli
Dodatki:
sos pomidorowy
2 kule mozzarelli
oliwki
suszone pomidory
mały wędzony oscypek
szynka długodojrzewająca
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać pozostałe składniki na ciasto, wymieszać a następnie wyrobić na elastyczne ciasto (jeśli będzie się kleić do rąk, podsypać mąką). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić i wyłożyć na natłuszczoną blachę z piekarnika. Posmarować sosem pomidorowym, na wierzchu ułożyć dodatki. Odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 30-35 minut.
Czekoladowe praliny z otrębami
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
50 g masła
100 g suszonych moreli, pokrojonych w drobną kostkę
200 g granulowanych otrąb o smaku truskawkowym KUPIEC
kakao do obtoczenia
Przygotowanie:
Czekoladę połamać do żaroodpornej miski i ustawić na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Dodać mleko i masło. Cały czas mieszając rozpuścić całość, zdjąć z garnka, dodać morele i otręby. Dokładnie wymieszać, odstawić do przestudzenia. Mokrymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie obtaczać w kakao.
Łamańce z Crunchelli z kremem waniliowym
Składniki:
1 opakowanie serka mascarpone
100 ml mleka
1 laska wanilii
200 g mrożonych truskawek, rozmrożonych
2 opakowania Crunchelli waniliowej KUPIEC
Przygotowanie:
Serek waniliowy wymieszać z mlekiem na jednolitą masę. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na połowę, końcówką noża wydrążyć nasiona i dodać do serka. Truskawki pokroić w plasterki, dodać do serka i wymieszać. Crunchellę połamać na duże kawałki i powbijać w krem.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN