Strączkowa Kanapka
Składniki:
puszka ciecierzycy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pasty sezamowej tahini
2 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
przyprawy do smaku: pieprz / sól / papryka słodka mielona
2 kromki chleba pełnoziarnistego
pomidorki koktajlowe
kiełki rzodkiewki
Przygotowanie:
Ciecierzycę z puszki odsączamy do połowy i wraz z pozostałą zalewą wsypujemy do miski, blendujemy, w takcie miksowania dodajemy oliwę, czosnek, sok z cytryny, tahini oraz pieprz. Miksujemy aż uzyskamy konsystencję pasty. Wykładamy pastę do miski i posypujemy słodką papryką do smaku oraz polewamy łyżką oliwy z oliwek. Smarujemy pastą kanapkę i kładziemy na nią pokrojone pomidorki koktajlowe i kiełki rzodkiewki. Całość „zamykamy” drugą kromką chleba razowego.
Lekka kanapka z wędliną
Składniki:
bułka ciabatta
plaster chudej drobiowej wędliny
ogórek
pomidor
roszponka
margaryna lub masło
Przygotowanie:
Bułkę ciabattę kroimy na pół. Smarujemy margaryną i kolejno kładziemy plaster chudej wędliny, pokrojonego w plastry pomidora, ogórka i sałatę – roszponkę.
Kanapka łososiowa
Składniki:
chleb żytni
serek naturalny
łosoś wędzony
świeży koper
Przygotowanie:
Kromkę żytniego chleba smarujemy serkiem naturalnym, na który kładziemy plaster wędzonego łososia. Całość ozdabiamy świeżym koprem.
Kanapka orzechowy kurczak
Składniki:
wędzona pierś z kurczaka
kiełki rzodkiewki
posiekane orzechy włoskie
roszponka
chleb pełnoziarnisty
margaryna lub masło
Przygotowanie:
Kromkę chleba pełnoziarnistego smarujemy masłem, kładziemy plaster wędzonej piersi z kurczaka, kiełki rzodkiewki, posiekane orzechy, a na koniec całość zdobimy liściem roszponki.
Kanapka z tuńczykiem
Składniki:
tuńczyk w sosie własnym
serek naturalny
jajko ugotowane na twardo
papryka czerwona
kukurydza z puszki
czerwona cebula
pieprz czarny
roszponka i rzodkiewka do dekoracji
chleb pumpernikiel
Przygotowanie:
Pasta z tuńczyka: rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym mieszamy z serkiem naturalnym, pokrojonym na malutkie kosteczki jajkiem i dodajemy do tego kukurydzę oraz pokrojone w kosteczki cebulę i paprykę. Całość mieszamy, przyprawiamy pieprzem i nakładamy na pumpernikiel. Do ozdoby na pastę kładziemy liść roszponki i płatek rzodkiewki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje