Na drugie śniadanie kanapki

Kanapka z tuńczykiem
Kanapka z tuńczykiem
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Dorota Osóbka, dietetyk i Dorota Chotecka, aktorka. Panie przygotowały zdrowe i smaczne kanapki. Co powiecie na: kanapkę z pastą z cieciorki i pomidorkami koktajlowymi, ciabattę z chudą, drobiową wędliną i świeżymi warzywami czy kanapkę z wędzonym łososiem i serkiem naturalnym? Brzmi dobrze!

Strączkowa Kanapka

Składniki:

puszka ciecierzycy

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka pasty sezamowej tahini

2 łyżki oliwy z oliwek

ząbek czosnku

przyprawy do smaku: pieprz / sól / papryka słodka mielona

2 kromki chleba pełnoziarnistego

pomidorki koktajlowe

kiełki rzodkiewki

Przygotowanie:

Ciecierzycę z puszki odsączamy do połowy i wraz z pozostałą zalewą wsypujemy do miski, blendujemy, w takcie miksowania dodajemy oliwę, czosnek, sok z cytryny, tahini oraz pieprz. Miksujemy aż uzyskamy konsystencję pasty. Wykładamy pastę do miski i posypujemy słodką papryką do smaku oraz polewamy łyżką oliwy z oliwek. Smarujemy pastą kanapkę i kładziemy na nią pokrojone pomidorki koktajlowe i kiełki rzodkiewki. Całość „zamykamy” drugą kromką chleba razowego.

Lekka kanapka z wędliną

Składniki:

bułka ciabatta

plaster chudej drobiowej wędliny

ogórek

pomidor

roszponka

margaryna lub masło

Przygotowanie:

Bułkę ciabattę kroimy na pół. Smarujemy margaryną i kolejno kładziemy plaster chudej wędliny, pokrojonego w plastry pomidora, ogórka i sałatę – roszponkę.

Kanapka łososiowa

Składniki:

chleb żytni

serek naturalny

łosoś wędzony

świeży koper

Przygotowanie:

Kromkę żytniego chleba smarujemy serkiem naturalnym, na który kładziemy plaster wędzonego łososia. Całość ozdabiamy świeżym koprem.

Kanapka orzechowy kurczak

Składniki:

wędzona pierś z kurczaka

kiełki rzodkiewki

posiekane orzechy włoskie

roszponka

chleb pełnoziarnisty

margaryna lub masło

Przygotowanie:

Kromkę chleba pełnoziarnistego smarujemy masłem, kładziemy plaster wędzonej piersi z kurczaka, kiełki rzodkiewki, posiekane orzechy, a na koniec całość zdobimy liściem roszponki.

Kanapka z tuńczykiem

Składniki:

tuńczyk w sosie własnym

serek naturalny

jajko ugotowane na twardo

papryka czerwona

kukurydza z puszki

czerwona cebula

pieprz czarny

roszponka i rzodkiewka do dekoracji

chleb pumpernikiel

Przygotowanie:

Pasta z tuńczyka: rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym mieszamy z serkiem naturalnym, pokrojonym na malutkie kosteczki jajkiem i dodajemy do tego kukurydzę oraz pokrojone w kosteczki cebulę i paprykę. Całość mieszamy, przyprawiamy pieprzem i nakładamy na pumpernikiel. Do ozdoby na pastę kładziemy liść roszponki i płatek rzodkiewki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości