Sos musztardowy do warzyw lub owoców morza
Składniki:
2 łyżki musztardy angielskiej
2 łyżki miodu
2 żółtka
3 łyżki oleju rzepakowego
Ćwierć szklanki wrzątku
2-3 gałązki świeżego chilli
Przygotowanie:
Do miski wlewamy miód i dorzucamy musztardę oraz żółtka i mocno ucieramy na jednolitą masę. Do powstałego sosu delikatnie wlewamy olej wciąż mieszając, następnie to samo robimy z wrzątkiem. Wszystko przekładamy do metalowej lub szklanej większej misy i wstawiamy do kąpieli wodnej. Za pomocą trzepaczki ubijamy sos około 5 minut aż powstanie delikatna piana. Doprawiamy listkami tymianku. Świetnie nadaje się do krewetek lub maczania surowych warzyw.
Sos do sałatki z musztardy francuskiej i kaparów
Składniki:
3 łyżki musztardy francuskiej grubo ziarnistej
Łyżka drobnych kaparów
Ćwierć szklanki oliwy z oliwek
Łyżka posiekanej natki pietruszki
Świeżo mielony pieprz czarny
Łyżeczka octu balsamicznego
Pół łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz natki pietruszki i kaparów wkładamy do miksera i miksujemy na gładką puszystą masę. Kapary drobno siekamy i dokładamy do sosu wraz z natka pietruszki – mieszamy łyżką. Sos pasuje zarówno do sałatek rybnych jak i do wołowego Carpaccio.
Szynka cielęca marynowana w musztardzie, jabłkach i białym winie
Składniki:
1,5 kg szynki z cielaka – np. górka
4 czubate łyżki musztardy pomidorowej
100 ml białego wina
Łyżeczka octu winnego
Kilka gałązek tymianku
2 słodkie jabłka z wyciętymi gniazdami
2 żabki czosnku
3 średni cebule
Kawałek selera (około 10 dkg)
Przygotowanie:
Do dużej miski kolejno: ścieramy selera i czosnek, dorzucamy musztardę, wino, ocet, tymianek oraz pokrojone w ćwiartki cebule i jabłka. Powstałą marynatą nacieramy mocno cielęcinę i odkładamy na noc do lodówki. Po upływie czasu wyciągamy z marynaty mięso i obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni, a następnie przekładamy do żaroodpornego pojemnika, zasypujemy marynatą i pieczemy około 3 godz. w temperaturze 160 stopni. Możemy podać z puree z selera lub pietruszki.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN