Zupa z młodej kapusty i papryki z kawałkami łososia
Składniki:
kapusta młoda - 300 g
filet łososia - 400 g
czerwona papryka - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
czosnek - 2 ząbki
masło - 60 g
papryka ostra i słodka w proszku
kminek, sól, pieprz
bulion warzywny - ok. 1 l
passata pomidorowa 100 ml
Śmietana 100 g
Sok z cytryny,
Koperek, szczypiorek
Przygotowanie:
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych. Z kapusty wytnij głąb. Paprykę i kapustę pokrój w paski. Masło rozpuść i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Zdejmij garnek z ognia i posyp papryką ostrą i słodką. Dodaj kminek, przecier pomidorowy, pieprz oraz sól. Oczywiście dodaj też bulion. Wszystko gotuj na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Łososia pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Śmietanę rozmieszaj w zupie, dodaj łososia i odstaw na ok. 2 minuty. Nie gotuj. Podawaj posypane koprem i szczypiorkiem.
Kasza, kapusta i wieprzowina
Składniki:
mięso mielone - 800 g
bulion warzywny - ok. 600 ml
kapusta młoda - 1 sztuka
marchew, seler naciowy, czosnek
pomidory pelati - 300 g
kasza gryczana - 200 g
cebula - 2 sztuk
jajka - 4 sztuk
koperek, natka pietruszki
sól, pierz czarny
Przygotowanie:
Cebulę przesmaż na oliwie, dodaj kapustę pokrojoną w kostkę, suchą kaszę i szklij wszystko razem. Dodawaj stopniowo bulion i mieszaj albo dodaj cały bulion, przykryj garnek i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Czosnek przesmaż na oliwie, dodaj drobno pokrojone warzywa i na koniec mielone mięso. Dopraw solą oraz pieprzem. Powstały sos mięsny wyłóż na kaszę z kapustą. Zrób wgłębienia i wbij po jednym jajku. Wstaw do piekarnika i zapiecz.
Rabarbarka
Składniki:
Ser biały - 200 g
Mąka - 200 g
Masło - 200 g
Żółtka - 3 sztuk
Szczypta soli, cynamon
Przygotowanie:
Z w/w składników zagnieć ciasto i rozwałkuj na 2 cienkie placki. Jednym wyłóż formę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut w temp. 180 stopni.
żółtka - 10 sztuk
Mleko - 250 ml
Rabarbar - 500 g
Cukier - 150 g
Mąka pszenna - 2 łyżki
Cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Rabarbar obierz i pokrój na kawałki. Włóż do rondelka, dodaj cukier wanilinowy i zalej szklanką wody. Zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę. Mleko zagotuj i zalej nim żółtka. Dodaj rabarbar. Powstały krem wyłóż na podpieczony spód z ciasta. przykryj drugim ciastem i wstaw ponownie do piekarnika na około 10 minut.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN