Makrela wędzona z cebulką i kiszoną cytryną - przepis krok po kroku
Składniki:
- wędzona (najlepiej na zimno) makrela,
- średnia czerwona cebula,
- świeża cytryna,
- 1/3 kiszonej cytryny,
- 2 łyżki kaparów,
- suszone oregano,
- szczypta soli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania makreli wędzonej z cebulką i kiszoną cytryną
- Nagrzej piekarnik do 190 st. C.
- Cebulę obierz i pokrój w pióra, oprósz solą, wciśnij połowę cytryny, łyżkę oliwy i zagnieć, tak, żeby cebula zrobiła się lekko miękka.
- Pozostałą połówkę cytryny pokrój w plasterki, a kiszoną cytrynę w cienkie paski.
- Rybę włóż do foremki do pieczenia, ułóż na niej cytryny, cebulę, kapary i zalej resztą oliwy.
- Włóż rybę do gorącego piekarnika. Piecz 25 min.
Zobacz także:
- Tarta grecka ze szparagami - przepis Szymona Czerwińskiego
- Avgolemono, czyli grecka zupa cytrynowa
- Jak zrobić suwlaki? Przepis na greckie szaszłyki, które zrobisz sam w domu!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sabina Francuz
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: