Makrela wędzona z cebulką i kiszoną cytryną z przepisu Sabiny Francuz

Makrela po grecku
Makrela wędzona z cebulką i kiszoną cytryną z przepisu Sabiny Francuz
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Sabina Francuz, projektantka i autorka bloga kulinarnego i książki "Siga Siga. Smak Grecji na twoim talerzu", przygotowała swoje dania w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź, jak przygotować wędzoną makrelę z cebulką i kiszoną cytryną. 

Makrela wędzona z cebulką i kiszoną cytryną - przepis krok po kroku

Składniki:

  • wędzona (najlepiej na zimno) makrela,
  • średnia czerwona cebula,
  • świeża cytryna,
  • 1/3 kiszonej cytryny,
  • 2 łyżki kaparów,
  • suszone oregano,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania makreli wędzonej z cebulką i kiszoną cytryną

  1. Nagrzej piekarnik do 190 st. C.
  2. Cebulę obierz i pokrój w pióra, oprósz solą, wciśnij połowę cytryny, łyżkę oliwy i zagnieć, tak, żeby cebula zrobiła się lekko miękka.
  3. Pozostałą połówkę cytryny pokrój w plasterki, a kiszoną cytrynę w cienkie paski.
  4. Rybę włóż do foremki do pieczenia, ułóż na niej cytryny, cebulę, kapary i zalej resztą oliwy.
  5. Włóż rybę do gorącego piekarnika. Piecz 25 min.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości