Makaron z fetą i pomidorkami. Bajecznie prosty przepis z TikToka

Makaron z serem feta i pomidorkami koktajlowymi
Makaron z serem feta i pomidorkami koktajlowymi
Źródło: Walid Alahjal/Getty Images
Nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu? Do tego dania, które właściwie robi się samo, potrzebujesz zaledwie kilku składników. Zobacz, jak przygotować makaron z pomidorkami i fetą z piekarnika.

Makaron z fetą i pomidorkami z TikToka

Przepis na makaron z fetą i pomidorkami jest niesamowicie prosty, dlatego sprawdzi się na szybki obiad, kiedy nie mamy ani czasu, ani zbyt wielu składników w lodówce. Ponieważ jednak danie to nie zawiera wielu elementów, dobrze, by dodawane do niego pomidorki, ser i makaron były wysokiej jakości.

Dodatkowo, gdy wybieramy pomidorki do dania, można pokusić się o te na gałązce. Gdy umieścimy ją w piekarniku podczas pieczenia, wydzieli ona dodatkowy aromat. Jeżeli dodajemy czosnek, także można zostawić go w łupinie, a dopiero później wycisnąć. Ser feta zawiera między innymi witaminę B, fosfor i selen, z kolei pomidorki koktajlowe witaminy A, B, C, E i K.

Czy makaron tuczy? Zobacz video:

Czy makaron tuczy?
Dietetyczka Anna Radowicka zdradza, czy makarony faktycznie tuczą, opowiada o ty, jak należy je gotować oraz ile powinniśmy ich spożywać.
Źródło: Dzień Dobry TVN

Makaron z fetą i pomidorkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kostka sera feta
    • opakowanie pomidorków koktajlowych
      • oliwa z oliwek
        • oregano
          • sól
            • pieprz
              • opcjonalnie czosnek

                Sposób przygotowania:

                1. Pomidorki umyj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
                  1. Na środku połóż kostkę sera feta.
                    1. Dopraw solą, pieprzem, oregano i oliwą.
                      1. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut.
                        1. W czasie pieczenia ugotuj ulubiony makaron.
                          1. Do upieczonych pomidorków i sera feta dodaj makaron, wymieszaj wszystko.
                            1. Udekoruj rukolą lub bazylią - i gotowe.

                              Zobacz także:

                              Autor: Sylwia Wołoch

                              Źródło zdjęcia głównego: Walid Alahjal/Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana