Makaron, choć wydawać by się mogło inaczej, wcale nie pochodzi z Włoch! Najstarszy makaron został odnaleziony w Chinach i miał około czterech tysięcy lat! Jest to również najstarsze jedzenie odkryte przez archeologów. Jak widać, w diecie człowieka zajmuje on ważne miejsce od bardzo dawna.
Makaron to podstawa każdej kuchni. Jest to produkt uniwersalny, stanowi dobry dodatek między innymi do mięs, zup czy też sosów. Najlepszy jest jednak makaron domowy , zrobiony z odpowiedniej ilości jajek. Dzięki samodzielnemu przygotowaniu najlepiej wiemy, co znajduje się w składzie. Możemy w odpowiedni dla nas sposób dobrać składniki. Nic tak nie smakuje, jak makaron domowy do rosołu . Jednak, jak zrobić makaron domowy , aby był smaczny?
Ciasto na makaron domowy
Podstawowymi składnikami do przygotowania makaronu są mąka, woda, sól i jajka. Mąka na makaron domowy nie musi być wyszukana, wystarczy zwykła, najpopularniejsza mąka pszenna. Przepis na dobry makaron domowy wcale nie jest skomplikowany!
Makaron domowy – przepis
Przepis na makaron domowy jajeczny (tak, możemy również przyrządzić makaron domowy bez jajek, ale o tym dalej) jest niezwykle prosty i nie wymaga użycia wymyślnych składników. Do przygotowania 4 porcji potrzebne nam będą:
· 3 jajka,
· 3 łyżeczki oliwy,
· 300 gramów mąki pszennej tortowej.
Przygotowanie:
Roztrzepujemy jajka z oliwą i dosypujemy mąkę, cały czas mieszając. Po powstaniu gęstej masy zaczynamy wyrabiać ciasto. Po wyrobieniu dzielimy je na mniejsze części i na stolnicy posypanej mąką cienko wałkujemy, a następnie kroimy. Świetnie, jeśli dysponujemy w domu maszynką do makaronu, może ona bardzo ułatwić nam zadanie. Pokrojony makaron odkładamy na deskę posypaną mąką, przesypując ją raz jeszcze, aby nasz makaron nie posklejał się. Odkładamy na 30 do 60 minut, aby przeschnął. Po tym czasie gotujemy porcjami w wodzie z oliwą po 3-5 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową lub wylewamy na sito i przelewamy zimną wodą. Jest to prawdopodobnie najpopularniejszy przepis. Makaron domowy stworzony według niego wychodzi pyszny!
Jak się robi makaron domowy? Przepis bez jajek
Przedstawiamy inny pomysł na makaron domowy. Przepis babci zakłada, że w makaronie muszą być jajka, ale ta wersja z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom i weganom.
Składniki na około 3-4 porcje:
· 400 gramów mąki pszennej,
· zimna woda,
· 1 łyżeczka soli,
· 1/2 łyżeczki kurkumy,
· 2 łyżeczki oleju lub oliwy.
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z solą i kurkumą, dolewamy wody w takiej ilości, aby powstało ścisłe ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy, kroimy na kawałki lub na najpopularniejszą formę, w jakiej występuje makaron domowy – nitki. Przygotowany makaron gotujemy, podobnie jak w poprzednim przepisie.
Makaron domowy – jak zrobić z żółtek?
Jak zrobić dobry makaron domowy z użyciem samych żółtek? Nic prostszego. Potrzebne nam będą następujące składniki.
Składniki do wykonania około 3-4 porcji:
· 3 żółtka,
· 1/2 łyżeczki soli,
· 3 szklanki mąki,
· 3 łyżki wody.
Przygotowanie:
Makaron domowy na żółtkach przygotowujemy w podobny sposób, jak poprzednie makarony. Składniki mieszamy w misce do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wałkujemy na cienko, posypując mąką, aby nie przyklejało się do wałka i stolnicy. Rozwałkowane ciasto odkładamy na około godzinę, aby przeschło, a następnie kroimy w dowolne kształty. Gotujemy makaron tak samo, jak w poprzednich przepisach.
Przechowywanie makaronu domowego
Skoro wiemy już, jak się robi makaron domowy , można zastanowić się, w jaki sposób przechować go, aby nie musieć od nowa robić ciasta przed każdym obiadem. Jeśli nie chce nam się za każdym razem przygotowywać domowego makaronu, możemy zrobić go więcej na raz i zostawić nadmiar na później. Dobry makaron domowy wymaga jednak odpowiedniego suszenia.
Suszenie makaronu domowego
Makaron rozkładamy na blacie posypanym mąką, jeśli są to długie nitki, zwijamy je w gniazda. Suszenie powinno trwać od 24 do 48 godzin, jednak nie należy się spieszyć. Im lepiej makaron wyschnie, tym dłużej będzie można go przechowywać. Możemy również przyspieszyć ten proces, umieszczając makaron w piekarniku nastawionym na niewysoką temperaturę. Zalecamy suszenie w 50 stopniach przez około jedną godzinę. Po wyjęciu pozwalamy makaronowi przestygnąć, a następnie umieszczamy go w przygotowanych wcześniej pojemnikach.
Przepisy kulinarne – makaron domowy
Gdy opanowaliśmy już nietrudną sztukę, jaką jest zrobienie domowego makaronu, możemy przyrządzić z jego użyciem pyszne danie. Szczególnie polecamy go do zup takich jak rosół czy pomidorowa, sprawdzi się również jako dodatek do mięs. Może również stanowić główny element dania, wystarczy dodać do niego sosu, aby uzyskać smaczny i pożywny posiłek. Nie ważne, jaki sposób podania wybierzesz, z pewnością makaron domowy na stałe zagości w Twoim domu.
Zobacz film: Pasta fresca - domowy makaron.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm