Granita cytrynowa z melisą
Składniki
mała garść herbaty z trawy cytrynowej
2 łyżki miodu
sok i smażona skórka z jednej cytryny lub limonki
pół pęczka melisy
1,5 cm drobno posiekanego imbiru
pół pomarańczy
Przygotowanie:
W upalne, wiosenne dni przygotowuję mrożę herbatę, by następnie zmielić ją na śnieg o całej palecie smaków i zapachów. Wolę ją niż ze sklepowych zamrażarek, nie tylko ze względu na cenę i smak, ale i ze względu na pewność, co do składu. Trawkę, imbir, zioła, skórkę z cytryny i pomarańczy zlewam wrzątkiem i parzę aż do wystygnięcia. Płyn doprawiam miodem, sokiem z cytryny i pomarańczy, przecedzam i chłodzę lub mrożę, w zależności od tego, czy chcę otrzymać mrożoną herbatę, czy granitę. Do mrożenia dobrze nadają się foremki do lodu. Płyn chłodzi się w nich szybciej i łatwiej go zmielić. Kiedy kostki są już gotowe, mielę je w blenderze i serwuję w upalny dzień. Dobrze komponują się z cząstkami truskawek i poziomek powtykanymi miedzy kolejne warstwy kruszonego lodu.
Puch z pieczonych jabłek z maślana gruszką
Składniki:
kilka jabłek nadających się do pieczenia np. Szara Reneta
miód
śmietana 36 %
cynamon
sok z cytryny
kilka gruszek
masło
sok gruszkowy
brązowy cukier
Przygotowanie:
Jabłka pieczemy w całości w temperaturze 180 stopni C do miękkości. Kiedy lekko przestygną, obieramy je i przecieramy przez sito, skrapiając sokiem z cytryny mieszamy z miodem i wkładamy do lodówki. Ubijamy bitą śmietanę i powoli wkręcamy w nią jabłka, doprawiając pianę cynamonem. Puch wkładamy do lodówki lub na moment do zamrażarki. W tym czasie obieramy gruszki kroimy je w cząstki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie przesmażamy na maśle dodajemy cukier i po rozpuszczeniu sok gruszkowy. Gdy odparuje, dodajemy jeszcze kawałek surowego masła i jeszcze ciepłe serwujemy z zimnym puchem i sezamkami.
Sorbet figowo–herbaciany
Składniki:
8 fig
1 szklanka cukru
1 szklanka sok z limonki
1 szklanka zielonej herbaty
skórka z 1 limonki
1 łyżeczka tarty imbirowej
Przygotowanie:
Skórkę z limonki lekko prażymy na patelni, dodajemy pokrojone figi i zasypujemy cukrem. Na małym ogniu dusimy owoce aż się rozpadną. Zalewamy sokiem z limonki i herbatą. Gotujemy przez około 5-10 min. Doprawiamy wedle upodobań i dodajemy imbir. Przecieramy przez sito i zamrażamy. Pamiętajmy, by sorbet mieszać co 20-30 minut, żeby powstały grudy.
Truskawkowe mojito virgin
Przygotowanie:
świeża mięta kilka listków
1 limonka
2-3 łyżeczki brązowego cukru (w zależności od soczystości limonki)
garść lodu
10 truskawek
woda gazowana
Przygotowanie:
Limonkę kroimy na 6 ćwiartek, przekładamy do wysokiej szklanki i zasypujemy cukrem. Ucieramy w szklance, aż limonka puści do końca soki i połączy się z cukrem. Oddajemy miętę i jeszcze chwilę dusimy, ale bardzo delikatnie. W mikserze umieszczamy lód i truskawki i miksujemy. Przekładamy do szklanki i zalewamy wodą.
Przepis autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN