Sałatka z truskawek i buraczków
Składniki:
Pół pęczka botwiny
Łyżka octu winnego
Łyżka cukru
Sól
Pieprz
Około 15 truskawek
Kilka gałązek kolendry
Pieprz świeżo mielony
Posiekana świeża chilli (ilość zależna od upodobań)
Ciastka biszkoptowe z truskawkami i konfiturą rabarbarową doprawianą kardamonem
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Szczypta proszku do pieczenia
Konfitura:
2 – 3 rabarbary jak najbardziej czerwone
Pół szklanki brązowego cukru
Kardamon mielony – szczypta
Laska wanilli
Kilka truskawek pokrojonych w cienkie plastry
Przygotowanie:
Jak rozbij i oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do żółtek. Do całości przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudź i pokrój na ulubionej wielkości ciastka. W rondlu połącz drobno posiekany rabarbar, z brązowym cukrem, kardamonem i pestkami z laski wanilii. Duś aż wszystko zamieni się w konfiturę. Gotowe ciastka przekładaj konfiturą i truskawkami – dwie warstwy. Można ozdobić bitą śmietanę.
Stek z łososia norweskiego w sosie truskawkowo – balsamicznym
Składniki:
2 x 150 g steka z filetu łososia
Sól świeżo mielona
2 x Szczypta cukru pudru
Garść truskawek
2 x Łyżka octu balsamicznego
Pieprz świeżo mielony
Skórka z jednej limonki
2 łyżki cukru brązowego
Kilka gałązek bazylii
Przygotowanie:
Do rondla wrzuć cukier i zamień go w karmel po czym dołóż truskawki, skórkę z limonki i duś na dżem. Dodaj ocet balsamiczny, pieprz chwile redukuj po czym przetrzyj przez sito. Steka natrzyj solą a z wierzchu posyp cukrem pudrem. Piecz około 15 minut w 170 stopniach. Stek podawaj polany sosem truskawkowym z bazylią w ozdobie.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN