Satay - szaszłyk z kurczaka z sosem orzechowym.
Składniki:
2 piersi kurczaka
sos rybny
sos sojowy
orzechy włoskie - zmielone 250 g
mleko kokosowe
4 małe szalotki
2 ząbki czosnku
olej arachidowy
cukier brązowy lub miód 2 łyżeczki
chili
1 torebka ryżu basmati
Przygotowanie:
Marynata: 2 łyżeczki sosu rybnego + 4 łyżki octu winnego + 4 łyżki sosu sojowego, chili - w tym sosie moczymy filety, które wcześniej pokroiliśmy w długie paski, po 20 minutach marynowania nadziewamy mięso na patyczki szaszłykowe i obsmażamy na patelni 5 min. Jednocześnie na drugiej patelni przygotowujemy sos: wlewamy olej arachidowy i szklimy szalotkę, potem dodajemy zmielone orzechy włoskie, łyżeczkę sosu rybnego i dodajemy 3 łyżeczki mleka kokosowego oraz miód. Podajemy szaszłyki polane sosem.
Zupa tajska z kurczakiem lub krewetkami
Składniki:
Korzeń Galanga 1szt.
1 szczypta Chili( ze zmielonych papryczek)
2 laski trawy cytrynowej.
1 cytryna limonka
2szt.cebula dymka.
Puszka mleka kokosowego.
Sos rybny.(3 łyżki)
Cukier brązowy 2 łyżki stołowe.
1 pierś kurczaka lub 10 krewetek tiger
Kolendra -świeża - listki
małe jędrne pieczarki kilka sztuk
Przygotowanie:
Wlać do garnka 1litr wody zrobić rosół np. na kurzym korpusie. Pokroić na cienkie plasterki Galange i dodać do gotowania. 1 szczypte Chili. Również pokrojone laski trawy cytrynowej. Po zrobieniu rosołu ,dodać wyciśniętą limonkę, i dla lekkiej goryczki skórkę od cytryny powoli gotujemy dalej ,dodajemy mleko kokosowe, również dymkę cienko pokrojoną. Potem sos rybny i cukier brązowy lub miód. Można tez dodać taka gotowa pastę Tom-ka. np. czubatą dużą łyżkę. Na samym końcu dodajemy pokrojoną w cienkie kawałeczki piersi kurczaka lub krewetki. Ale na chwile ,żeby ich nie przegotować. Na samym końcu posypujemy juz na talerzu świeżą Kolendą.
Kurczak Kaziu
Składniki:
1 kg. piersi z kurczaka, mięsa wieprzowego lub krewetek
1/2 kokosa
12 ząbków czosnku
kawałek świeżego imbiru
2 łyżeczki kolendry w żarnach
1 łyżeczka ostrej chili
goździki kilka sztuk
3 laski cynamonu
250 gr orzeszków nerkowca
1 duża cebula
4 łyżki oliwy
sól pieprz
1 torebka ryżu dzikiego
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na duże kawałki, podsmażyć w dużej patelni bez tłuszczu rozdrobnionego kokosa, czosnek, imbir, kolendrę, chili, goździki i cynamon. Dodać połowę orzeszków nerkowca i pokrojoną cebulę, cały czas mieszając. Kiedy ostygnie zmiksować wszystko dodając szklankę wody. Teraz podsmażyć pastę dodając orzeszki pozostałe w całości, dodać kurczaka i stopniowo ze dwie szklanki wody lub rosołu. Dusić pod przykryciem jeszcze chwilę i podawać.
Banany w mleku kokosowym
Składniki:
3 banany średnio dojrzałe
1 łyżka masła
4 łyżki mleka kokosowego
2 łyżki miodu
cynamon do smaku
Przygotowanie:
Średnio dojrzałe banany przekrawamy na pół, rozgrzewamy patelnię, podsmażamy je na maśle (duża łyżka). Dodajemy mleko kokosowe wg uznania oraz miód. Krótko dusimy pod pokrywką, na koniec posypujemy cynamonem.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN