Materiał promocyjny

Kuchnia podróżnicza

Anna Jurksztowicz i jej mąż Krzesimir Dębski są prawdziwymi pasjonatami podróży. Zwiedzili właściwie każdy zakątek świata. W programie przyrządzili dla nas potrawy, które najbardziej przypadły im do gustu.

Satay - szaszłyk z kurczaka z sosem orzechowym.

Składniki:

2 piersi kurczaka

sos rybny

ocet winny

sos sojowy

orzechy włoskie - zmielone 250 g

mleko kokosowe

4 małe szalotki

2 ząbki czosnku

olej arachidowy

cukier brązowy lub miód 2 łyżeczki

chili

1 torebka ryżu basmati

Przygotowanie:

Marynata: 2 łyżeczki sosu rybnego + 4 łyżki octu winnego + 4 łyżki sosu sojowego, chili - w tym sosie moczymy filety, które wcześniej pokroiliśmy w długie paski, po 20 minutach marynowania nadziewamy mięso na patyczki szaszłykowe i obsmażamy na patelni 5 min. Jednocześnie na drugiej patelni przygotowujemy sos: wlewamy olej arachidowy i szklimy szalotkę, potem dodajemy zmielone orzechy włoskie, łyżeczkę sosu rybnego i dodajemy 3 łyżeczki mleka kokosowego oraz miód. Podajemy szaszłyki polane sosem.

Zupa tajska z kurczakiem lub krewetkami

Składniki:

Korzeń Galanga 1szt.

1 szczypta Chili( ze zmielonych papryczek)

2 laski trawy cytrynowej.

1 cytryna limonka

2szt.cebula dymka.

Puszka mleka kokosowego.

Sos rybny.(3 łyżki)

Cukier brązowy 2 łyżki stołowe.

1 pierś kurczaka lub 10 krewetek tiger

Kolendra -świeża - listki

małe jędrne pieczarki kilka sztuk

Przygotowanie:

Wlać do garnka 1litr wody zrobić rosół np. na kurzym korpusie. Pokroić na cienkie plasterki Galange i dodać do gotowania. 1 szczypte Chili. Również pokrojone laski trawy cytrynowej. Po zrobieniu rosołu ,dodać wyciśniętą limonkę, i dla lekkiej goryczki skórkę od cytryny powoli gotujemy dalej ,dodajemy mleko kokosowe, również dymkę cienko pokrojoną. Potem sos rybny i cukier brązowy lub miód. Można tez dodać taka gotowa pastę Tom-ka. np. czubatą dużą łyżkę. Na samym końcu dodajemy pokrojoną w cienkie kawałeczki piersi kurczaka lub krewetki. Ale na chwile ,żeby ich nie przegotować. Na samym końcu posypujemy juz na talerzu świeżą Kolendą.

Kurczak Kaziu

Składniki:

1 kg. piersi z kurczaka, mięsa wieprzowego lub krewetek

1/2 kokosa

12 ząbków czosnku

kawałek świeżego imbiru

2 łyżeczki kolendry w żarnach

1 łyżeczka ostrej chili

goździki kilka sztuk

3 laski cynamonu

250 gr orzeszków nerkowca

1 duża cebula

4 łyżki oliwy

sól pieprz

1 torebka ryżu dzikiego

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na duże kawałki, podsmażyć w dużej patelni bez tłuszczu rozdrobnionego kokosa, czosnek, imbir, kolendrę, chili, goździki i cynamon. Dodać połowę orzeszków nerkowca i pokrojoną cebulę, cały czas mieszając. Kiedy ostygnie zmiksować wszystko dodając szklankę wody. Teraz podsmażyć pastę dodając orzeszki pozostałe w całości, dodać kurczaka i stopniowo ze dwie szklanki wody lub rosołu. Dusić pod przykryciem jeszcze chwilę i podawać.

Banany w mleku kokosowym

Składniki:

3 banany średnio dojrzałe

1 łyżka masła

4 łyżki mleka kokosowego

2 łyżki miodu

cynamon do smaku

Przygotowanie:

Średnio dojrzałe banany przekrawamy na pół, rozgrzewamy patelnię, podsmażamy je na maśle (duża łyżka). Dodajemy mleko kokosowe wg uznania oraz miód. Krótko dusimy pod pokrywką, na koniec posypujemy cynamonem.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości