Pościelowe Tiramisu
Składniki:
250 g serka mascarpone
2 żółtka
1 szklanki cukru pudru
50 ml amaretto
2 łyżki owoców pokrojonych w drobną kostkę najlepiej sezonowych i niezbyt mokrych
okrągłe biszkopty (3 na jedno mini tiramisu)
garść ulubionych krówek ciągutek
łyżka masła
100 ml śmietany 30%
50 ml dobrego koniaku
budyń waniliowy (odrobina jeżeli sos będzie za mało gęsty)
Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z cukrem tak aby zrobiły się lekko puszyste, następnie dodaj mascarpone i dalej ucieraj. Ważne, by mascarpone było zimne i, by zbyt długo nie ucierać. Na koniec dodaj amaretto i wstaw do lodówki na 2 godz. W rondlu rozpuść masło i dodaj krówki, cały czas mieszając na małym ogniu. Gdy się rozpuszczą, dodaj śmietanę i zredukuj do gęstości. Przed podaniem biszkopty zamocz do połowy w kawie i na 3 minuty odłóż na bok. Na talerzu rozlej sos, wedle fantazji, połóż biszkopt, a na nim mascarpone i powtórz to dwukrotnie. Udekoruj np. maliną lub truskawką.
Bezowe trio!
Składniki:
6 białek
30 dkg cukru pudru
opakowanie cukru wanilinowy
sok z pół cytryny lub limonki
2 łyżki pokruszonych płatków migdałów
tabliczka gorzkiej czekolady lub mlecznej
pół szklanki śmietany 30%
1 szklanki śmietany 36%
łyżeczka soku z cytryny
pół szklanki śmietany 36%
ekstrakt migdałowy
opakowanie cukru waniliowego
10 dkg tłustego twarogu
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z limonki
Kawałek korzenia imbiru
1 kiwi lub dojrzałe mango
2 szklanki mrożonych truskawek
sok z jednej cytryny
łyżka cukru
kieliszek zmrożonego szampana z owocami w środku
Przygotowanie:
W rondlu zagotować 150 ml wody z cukrem, cukrem wanilinowym, skórką z cytryny i sokiem z cytryny aż zgęstnieje. Białka ubijamy na sztywno i wlewamy do nich bardzo wolnym strumieniem gęsty syrop. Ubijamy jeszcze chwilę, aż masa ostygnie. Na koniec dodaj migdały i wszystko przełóż do rękawa cukierniczego (takie amatorskie rękawy dostępne są w każdym większym sklepie). Na blachę wyłóż papier do pieczenia, a na niego wyciśnij rozety. Wstaw do piekarnika na 120-130 stopni i susz przez około 40 minut. Po upływie czasu wyłącz piekarnik i lekko uchyl, niech bezy stygną.
Mus czekoladowy
Śmietanę doprowadź do wrzenia odstaw i dodaj połamaną czekoladę, mieszaj aż się rozpuści. Dodaj sok z cytryny i wstaw do lodówki aż będzie zimna. Następnie dodaj ubitą śmietanę i pokruszoną jedną upieczoną bezę. Wstaw do lodówki.
Bita śmietana
Śmietanę ubij, dodaj cukier i ekstrakt migdałowy, wstaw do lodówki.
Owocowy twaróg
Twaróg utrzyj z cukrem, sokiem z limonki, imbirem i cukrem waniliowym.
Sos truskawkowy
Na mały ogień postaw rondel i rozpuść w nim truskawki posypane cukrem aż zgęstnieje. Przetrzyj przez sito do miseczki i dopraw cytryną.
Faza końcowa:
Bezy przetnij w poprzek i każdą napełnij za pomocą rękawa innym nadzieniem. Podaj na truskawkowym sosie z kieliszkiem szampana.
Łosoś z salsą owocową i pietruszkowym chrustem
Składniki:
2 steki z łososia po 120 g
sok z jednej limonki
łyżeczka kardamonu
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżeczka posiekanej kolendry
kawałek mango pokrojony w drobna kostkę
łyżka posiekanego kiwi
łyżka posiekanych truskawek
kawałek korzenia imbiru
pestki z połowy granatu bez soku
łyżeczka cukru brązowego
sok z połowy pomarańcza
pietruszka
olej do smażenia
sól morska
Przygotowanie:
Zamarynuj steki z wyżej wymienionych przyprawach ale zostaw połowę soku z limonki. Odstaw do lodówki na minimum 1 godz. Sok z pomarańczy i limonki wstaw na mały ogień i gotuj aż zgęstnieje. Owoce wymieszaj i dodaj zimny sok z garnka. Pietruszkę za pomocą obieraczki przerób na długie cienki plastry. Smaż w głębokim oleju, odciśnij na papierze z tłuszczu i dopraw solą. Łososia piecz w papierze pergaminowym około 15 minut i podaj z salsą i chrustem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN