Przystawka: Różowa pierś z kaczki z sosem figowymi i sałatką z pomarańczy dla Barbary
Składniki:
2 piersi z kaczki
Oliwa z oliwek
2 łyżki masła
2 łyżki płynnego miodu
Sól i świeżo mielony pieprz
100 g suszonych fig
Świeży tymianek
Roszponka
2 szt. pomarańczy
1 małe chili
3-4 łyżki Creme de cassis (likier porzeczkowy)
Przygotowanie:
Nacinamy skórę na piersi z kaczki na krzyż, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy zaczynając od strony ze skórą. Smażymy, aż filet nabierze ładnego złotego koloru, na koniec podlewamy miodem i po chwili ściągamy z patelni, można włożyć filety na 15-20 minut do nagrzanego piekarnika, żeby doszła w środku. Po usmażeniu, kroimy pierś na zgrabne plastry. Sos figowy: rozpuszczamy masło, wlewamy miód, mieszamy wrzucamy pokrojone figi, posiekany tymianek i wlewamy likier, doprawiamy pieprzem. Podgrzewamy do lekkiego odparowania i zagęszczenia płynu. Roszponkę myjemy, osuszamy i układamy obok piersi z kaczki, na którą nakładamy wcześnie sos z fig. Przygotowujemy dressing, wyciskamy sok z połówki pomarańczy łączymy z oliwą, dodajemy pieprz, szczyptę soli i drobne skrojone chili (bez pestek) z pomarańczy wykrawamy fileciki, układamy na roszponce i skrapiamy dressingiem.
Danie główne: Picadillo pod batatami dla Gustavo
Składniki (dla 8 osób):
Masa 01
2 łyżki oliwy z oliwek
Ok. 1 kg mielonej wołowiny
1 cebula pokrojona z drobną kostkę
2-3 posiekane ząbki czosnku
2 średnie jabłka deserowe
450 g obranych pomidorów oczyszczonych z nasion
3 posiekane papryczki chili jalapeno
1 szklanki rodzynek
1 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczki mielonego kminu
Sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, cebulkę i czosnek. Smażyć od czasu do czasu mieszając, aż mięso się zrumieni i cebula zmięknie. Jabłka obrać, pokroić w kostkę dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Gotować bez przykrycia ok. 30 minut.
Masa 02
1,5 kg batatów
1,5 łyżki musztardy francuskiej
Skórkę i sok z 1 pomarańczy
Sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Obrać bataty i pokroić w kostkę, ugotować we wrzątku do miękkości. Odcedzić i rozgnieść na puree, dodać musztardę, skórkę i sok z pomarańczy, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 190 st., do kokilek wkładamy najpierw masę z wołowiny, na górę masę ze słodkich ziemniaków, formując ładny wierzch. Zapiekamy ok. 20 minut, aż do ze złocenia puree z batatów.
Deser: Semi fredo dla Andrzeja Polana „w dwóch odsłonach”
Składniki (dla 6 - 8 osób)
Truskawki mrożone opakowanie, lub wiśnie mrożone
Lody waniliowe (na 6 - 8 gałek)
Ok. 200 ml wytrawnego czerwonego wina
4 łyżki Cukru brązowego
1 Laska wanilii
2 łyżki cukru pudru
250 ml śmietanki kremówki 36%
Przygotowanie:
Na patelnię wrzucamy mrożone owoce (truskawki lub wiśnie), podlewamy winem, posypujemy brązowym cukrem. Laskę wanilii przekrawamy na pół, wyciągamy ziarenka i dorzucamy do owoców. Podgrzewamy do zagotowania się wina i rozpuszczania cukru. Po odparowaniu części płynu, zgęstnienia sosu - będzie gotowe. Ubijamy śmietankę z cukrem. Do wysokiego kieliszka od wina, wlewamy gorące owoce, dodajemy gałkę lodów waniliowych, na to ubitą kremówkę, na koniec polewamy łyżką gęstego, gorącego sosu spod owoców.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN