Indyk nadziewany jabłkami
Składniki:
1 cały indyk (około 5 kg)
10 obranych dużych jabłek
2 kg czerwonych ziemniaków
1 kg marchwi
2 duże cebule posiekane
0,5 l wody
50 g pieprzu
50 ml syropu klonowego
1 pęczek tymianku
1 pęczek szałwii
1 liść laurowy
Przygotowanie:
Ułożyć indyka na blasze do pieczenia do środka włożyć obrane jabłka, tymianek i szałwię. Ziemniaki, marchew, cebulę ułożyć wokół indyka. Podlać wszystko wodą. Natrzeć indyka przyprawami. Rozgrzać piekarnik do 180 C . Piec indyka przez 3 godz. 30 minut w 180 C. Obniżyć temp. do 160 C i piec 45 min aż skórka będzie złocista. W przypadku szybkiego przypiekania trzeba indyka przykryć folią aluminiową.
Zupa kukurydziano fasolowa
Składniki:
300 g kukurydzy z puszki
200 g białej fasoli
200 g czerwonej fasoli
6 dużych ziemniak
2 duże cebule
2 ząbek czosnku
100 g seler a posiekanego
2 strąki papryczki chilli
300 ml mleka
300 ml śmietany 18 %
2 łyżki masła
1000 ml wywaru warzywnego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Kukurydzę i fasolę osączyć z zalewy. Ziemniaka obrać, umyć, pokroić na plasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w paski. Masło stopić w garnku. Włożyć cebulę, czosnek, ziemniaka, seler i paprykę, smażyć kilka minut. Wlać bulion, gotować 10 minut. Dolać mleko, dodać fasolę i kukurydzę, gotować 10 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Chleb kukurydziany
Składniki:
175 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
150 ml chudego jogurtu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Wymieszać składniki, aby uzyskać miękkie ciasto. Przełożyć je do formy lekko posmarowanej tłuszczem i piec w temp. ok. 200 st. przez 10-15 minut. Chlebek jest kruchy, świetnie smakuje z zupą.
Melon z syropem klonowym i orzechami
Składniki:
1 melon kantalup
1 melon miodowy
100 ml syropu klonowego
orzechy laskowe
mięta
świeżo mielony pieprz lub suszone chilli
Przygotowanie:
Obrać melony, przekroić na połowę, pozbawić pestek. Pokroić w małe kawałki polać syropem klonowym. Ozdobić miętą, oprószyć pieprzem lub chili. Serwować schłodzone.
Przepisy autorstwa Bogdana Gałązki.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN