Pieczony sandacz w sosie
ogórkowo-żurawinowym
Składniki:
Porcja dla 4 osób:
1 filet z sandacza
1 opakowanie przyprawy do ryb Prymat
3 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
1 świeży ogórek
50 ml jasnego kremu balsamico
40 g cukru żelującego
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 limonka
1 pęczka kolendry
sól, pieprz biały
Sposób przygotowania:
Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawę do ryb wymieszać
z oliwą, powstałą marynatą natrzeć sandacza i odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Następnie rybę piec przez 20-30 minut w temperaturze 180C. Ogórka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Limonkę obrać ze skórki, wycisnąć sok. Listki kolendry opłukać i drobno posiekać, żurawinę pokroić. Jasny krem balsamico gotować przez 3 minuty z cukrem żelującym. Dodać ogórka, skórkę i sok z limonki oraz żurawinę i gotować przez 2-3 minuty na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem, dodać kolendrę i oliwę z oliwek, wystudzić. Sandacza ułożyć na półmisku i polać sosem. Tak przygotowaną rybę podawać
z chrupiącą bagietką.
Egzotyczna zupa kokosowo-żurawinowa
Składniki:
Porcja dla 4 osób:
500 g cukini
400 ml niesłodzonego mleka kokosowego
200 g ananasa
1 łyżeczka marynowanego imbiru
3 łyżki soku z cytryny
papryka pikantna Prymat
100 g cebuli
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
2 łyżki oleju sezamowego
1 limonka
1 pęczka świeżej kolendry
6 łyżek sosu sojowego
sól, pieprz cayenne Prymat
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić w plasterki, a następnie podsmażyć na oleju sezamowym przez około 5 minut wraz z suszoną żurawiną, sokiem z cytryny, posiekanym imbirem i pikantną papryką. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Przyprawy zdjąć z ognia i połączyć z mlekiem kokosowym, a następnie dolać 600 ml wody lub bulionu warzywnego. Całość zagotować, dodać cukinię i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. W międzyczasie pokroić i podsmażyć na oliwie świeżego ananasa, dodać do zupy. Limonkę wycisnąć, kolendrę umyć, osuszyć i posiekać. Sok z limonki i kolendrę wymieszać z sosem sojowym, dolać do zupy. Podawać z prażonymi, solonymi orzechami włoskimi.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN