PLACEK PTYSIOWY Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
80 ml wody
100 ml mleka
1 łyżka cukru
75 g masła
100 g mąki
3 jaja
Masa twarogowa:
200 g sera białego mielonego
50 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
100 g posiekanych migdałów
Laska wanilii
100 g drobnego cukru
300 g obranych truskawek
Przygotowanie:
Zagotuj wodę z masłem i cukrem, wsyp mąkę, mieszaj około 3 minut, ściągnij z ognia, wbijaj pojedynczo jajka. 1 ciasta rozprowadź łyżką na blasze z papierem do pieczenia tworząc krąg, drugą połowę ciasta włóż do rękawa cukierniczego wyciskaj na blachę do pieczenia formując małe ptysie. Ciasto piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni, od czasu do czasu otwieraj piekarnik. Migdały wysyp na natłuszczony papier do pieczenia. Cukier drobny podgrzewaj aż otrzymasz karmel, wylej go na migdały, poczekaj aż ostygnie. Zastygnięte migdały „potraktuj” wałkiem lub rozdrobnij w melakserze. Ser wymieszaj z ziarenkami wanilii, śmietanka i kawałkami migdałów i łyżką cukru pudru. Upieczony spod ptysiowy posmaruj masa serową. Na brzegach okręgu ułóż ptysie. Środek posyp pokrojonymi truskawkami, całość posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżą miętą.
ZUPA OGÓRKOWA Z FETĄ
Składniki:
2 ogórki
1 ogórek kiszony
2 łyżeczki grubej soli
2 łyżki śmietany 22%
500 ml śmietanki
3 ząbki czosnku
1 opakowanie sera feta
Pęczek koperku
Przygotowanie:
Ogórki obieramy ze skórki, posypujemy sola i czekamy aż puszcza sok, następnie odciskamy nadmiar wody. Warzywa miksujemy w blenderze razem z czosnkiem, śmietaną, śmietanką, połowa koperku. Ser kroimy w drobna kostkę. Gotowa zupę przelewamy do miseczek, posypujemy koperkiem, dodajemy kawałki sera.
PSTRĄG Z BOCZKIEM I SALATKĄ ZE SZPINAKU
Składniki:
2 pstrągi
1 ząbek czosnku
8 plasterków boczku
Garść płatków migdałowych
60 g masła
Sałatka
500 g szpinaku
Sok z 1 cytryny
2 małe cukinie
Oliwa z oliwek
Sol, pieprz
Przygotowanie:
Ryba: Czosnek i migdały drobno posiekaj, wymieszaj z miękkim masłem. Takim farszem wypełnij wnętrza wypatroszonych ryb. Następnie każdą z nich owiń czterema plasterkami boczku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni około 25 minut.
Sałatka: Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć na na nią pokrojoną w plasterki cukinie, po 2 minutach dodaj umyty szpinak, dopraw odrobina soli, pieprzu i po 2 minutach przełóż na talerze, tuz obok pstrąga.
TARTA ZE SZPRAGAMI I JAJKAMI SADZONYMI
Składniki:
Ciasto:
200 g maki
100 g masła
szczypta soli
2 łyżki wody
Farsz:
Wiązka zielonych szparag
5 jaj
150 ml śmietanki 30%
30 g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Składnik na ciasto dokładnie ze sobą wymieszaj, a następnie wstaw na pól godziny do lodówki. W miedzy czasie ugotuj szparagi. (włóż do garnka osolonym wrzątkiem i gotuj pod przykryciem około 8 minut). Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy, na dnie ułóż pokrojone szparagi, rozbij na nich 4 jaja (tak jak jajka sadzone. Całość polej śmietanką wymieszana z jednym jajem solą i parmezanem. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN