Materiał promocyjny

Kuchnia dobra na kaca

Co jest dobre na kaca? Pomidor, maślanka, woda spod ogórków czy żurek? Ważne, by jedzenie było tłuste, energetyczne i odżywcze - radzą w kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.

Żur na maślance (przepis na duży gar)

Składniki:

1 l maślanki najlepiej tłustej

1 główka czosnku

1 kg białej kiełbasy

Kawałek wędzonego boczku

Garść majeranku

Mały słoik ostrego chrzanu

3 butelki żuru (zakwas)

Sól / pieprz

Przygotowanie:

Kilka kostek ekologicznego bulionu warzywnego lub wołowego. Główkę czosnku kładziemy na ogień i opalamy, aż będzie spalona. Wrzucamy ją do gara z wodą, a następnie dorzucamy kiełbasę i boczek. Doprowadzamy do gotowania i zmniejszamy ogień, gotujemy jeszcze około 20 min. Wyciągamy wszystko co pływa, a do wywaru dodajemy majeranek, chrzan, kostki bulionu oraz mocno wstrząśnięty żur. Kroimy kiełbasę, boczek, a czosnek wyciskamy z łupin i mocno siekamy, dodajemy wszystko do wywaru. Na koniec doprawiamy i dodajemy maślankę. Smacznego!

Chłodnik na pomidorze

Składniki:

0,5 l kefiru tłustego

mały słoiczek koncentratu pomidorowego

garść posiekanego koperku

jeden świeży ogórek

Sól / pieprz

sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

Kefir miksujemy z koncentratem i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany koper i pokrojonego w drobną kostkę ogórka. Doprawiamy sokiem z cytryny.

Ożywczy koktajl

Składniki:

1 mango

Sok z 3 pomarańczy

Sok z jednej limonki

pół łyżeczki spiruliny (dostępna w aptekach)

dla smakoszy proponuję - jedną markuje

Przygotowanie:

Wszystkie składniki do miksera i miksujemy na jednolita papkę. Bomba witaminowa!!!

Przepisy autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowksiego.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości