Żur na maślance (przepis na duży gar)
Składniki:
1 l maślanki najlepiej tłustej
1 główka czosnku
1 kg białej kiełbasy
Kawałek wędzonego boczku
Garść majeranku
Mały słoik ostrego chrzanu
3 butelki żuru (zakwas)
Sól / pieprz
Przygotowanie:
Kilka kostek ekologicznego bulionu warzywnego lub wołowego. Główkę czosnku kładziemy na ogień i opalamy, aż będzie spalona. Wrzucamy ją do gara z wodą, a następnie dorzucamy kiełbasę i boczek. Doprowadzamy do gotowania i zmniejszamy ogień, gotujemy jeszcze około 20 min. Wyciągamy wszystko co pływa, a do wywaru dodajemy majeranek, chrzan, kostki bulionu oraz mocno wstrząśnięty żur. Kroimy kiełbasę, boczek, a czosnek wyciskamy z łupin i mocno siekamy, dodajemy wszystko do wywaru. Na koniec doprawiamy i dodajemy maślankę. Smacznego!
Chłodnik na pomidorze
Składniki:
0,5 l kefiru tłustego
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
garść posiekanego koperku
jeden świeży ogórek
Sól / pieprz
sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Kefir miksujemy z koncentratem i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany koper i pokrojonego w drobną kostkę ogórka. Doprawiamy sokiem z cytryny.
Ożywczy koktajl
Składniki:
1 mango
Sok z 3 pomarańczy
Sok z jednej limonki
pół łyżeczki spiruliny (dostępna w aptekach)
dla smakoszy proponuję - jedną markuje
Przygotowanie:
Wszystkie składniki do miksera i miksujemy na jednolita papkę. Bomba witaminowa!!!
Przepisy autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowksiego.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN