Kotleciki z pieczarek albo bułka z kotletem pieczarkowym
Składniki:
500 g pieczarek
cebula
1 czerstwa bułka
2 jaja
mleko do namoczenia bułki
bułka tarta
sól, pieprz czarny
koperek
natka pietruszki
masło
Przygotowanie:
Bułkę czerstwą namaczamy w mleku, pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy do momentu aż odparuje nam nadmiar płynu. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy natkę pietruszki oraz koperek. Przesmażone pieczarki mieszamy z jajkiem, namoczoną bułką. W razie zbyt rzadkiej konsystencji możemy dodać trochę tartej bułki. Z masy formujemy małe kotleciki i panierujemy w bułce. Smażymy na maśle na złoty kolor. Możemy też masę umieścić w wydrążonej bagietce, otrzymamy w ten sposób "kotlet w bułce” ale nie smażony. Oczywiście wstawiamy do piekarnika.
4 sztuki sera topionego
100 ml śmietany 36 %
100 ml bulionu
koperek, sól, czarny pieprz
1 filet z kurczaka
1 świeża papryka
cebula
pomidory pelati
ostra papryczka
kolendra
sól, pieprz
Przygotowanie:
W bulionie rozpuszczamy serek, dodajemy śmietanę. Gotujemy chwilę, lekko odparowujemy. Na koniec dodajemy koperek. Kurczaka kroimy w paski, cebulę drobno. Chwilę marynujemy w oliwie z dodatkiem ostrej papryki. Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy kurczaka z cebulą, paski papryki i na koniec pomidory. Kolendra, sól i gotowe.
Tarta z kaszą gryczaną i pieczarkami
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g pieczarek
100 g kaszy gryczanej
cebula
z ząbek czosnku
1 jogurt grecki
1 żółtko
parmezan
natka pietruszki
Przygotowanie:
Ciasto rozmrażamy i wykładamy na formę. Pieczemy w temp. 180 stopni na złoty kolor. Na patelni szklimy cebulkę, czosnek dodajemy pokrojone trzonki pieczarek, ugotowaną kaszę gryczaną. Sól, pieprz do smaku. Lekko studzimy i dodajemy parmezan i koperek. Na podpieczony spód wykładamy kaszę i na wierzch kładziemy całe kapelusze pieczarek. Jogurt mieszamy z żółtkiem i zalewamy wierzch tartej. Posypujemy jeszcze parmezanem. Pieczemy około 20 minut aż ser się stopi i lekko zezłoci.
Uśmiech Teściowej
Składniki:
200 g mąki
100 g masła
4 żółtka
cukier waniliowy
Z w/w składników przygotowujemy klasyczne kruche ciasto. Odstawiamy do lodówki na odpoczynek i zabieramy się za.
6 jabłek
4 goździki
1 cytryna
40 g cukier
2 szklanki soku jabłkowego
cynamon
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Sok jabłkowy zagotowujemy z cynamonem, goździkami, cukrem. Dodajemy obrane jabłka. Chwilę gotujemy. Jabłka odcedzamy a na kompocie z jabłek przygotowujemy kisiel. Prosta sprawa – 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie dodajemy do płynu. Kiedy zgęstnieje odstawiamy na bok. Na podpieczony kruchy spód wykładamy podgotowane jabłka, zalewamy kisielem. Na wierzch wykładamy.
100 g kokosu
100 g masła
które łączymy razem rozpuszczając masło i dodając kokos. Wszystko ponownie do pieca i podrumieniamy kokos na złoty kolor.
Przepis autorstwa Andrzeja Polana.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN