Materiał promocyjny

Kuchnia dla teściowej

Dziś Dzień Teściowej! Czym można uraczyć "ukochaną mamusię", by spawić jej przyjemność?! O tym mistrz Andrzej Polan.

Kotleciki z pieczarek albo bułka z kotletem pieczarkowym

Składniki:

500 g pieczarek

cebula

1 czerstwa bułka

2 jaja

mleko do namoczenia bułki

bułka tarta

sól, pieprz czarny

koperek

natka pietruszki

masło

Przygotowanie:

Bułkę czerstwą namaczamy w mleku, pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy do momentu aż odparuje nam nadmiar płynu. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy natkę pietruszki oraz koperek. Przesmażone pieczarki mieszamy z jajkiem, namoczoną bułką. W razie zbyt rzadkiej konsystencji możemy dodać trochę tartej bułki. Z masy formujemy małe kotleciki i panierujemy w bułce. Smażymy na maśle na złoty kolor. Możemy też masę umieścić w wydrążonej bagietce, otrzymamy w ten sposób "kotlet w bułce” ale nie smażony. Oczywiście wstawiamy do piekarnika.

4 sztuki sera topionego

100 ml śmietany 36 %

100 ml bulionu

koperek, sól, czarny pieprz

1 filet z kurczaka

1 świeża papryka

cebula

pomidory pelati

ostra papryczka

kolendra

sól, pieprz

Przygotowanie:

W bulionie rozpuszczamy serek, dodajemy śmietanę. Gotujemy chwilę, lekko odparowujemy. Na koniec dodajemy koperek. Kurczaka kroimy w paski, cebulę drobno. Chwilę marynujemy w oliwie z dodatkiem ostrej papryki. Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy kurczaka z cebulą, paski papryki i na koniec pomidory. Kolendra, sól i gotowe.

Tarta z kaszą gryczaną i pieczarkami

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

200 g pieczarek

100 g kaszy gryczanej

cebula

z ząbek czosnku

1 jogurt grecki

1 żółtko

parmezan

natka pietruszki

Przygotowanie:

Ciasto rozmrażamy i wykładamy na formę. Pieczemy w temp. 180 stopni na złoty kolor. Na patelni szklimy cebulkę, czosnek dodajemy pokrojone trzonki pieczarek, ugotowaną kaszę gryczaną. Sól, pieprz do smaku. Lekko studzimy i dodajemy parmezan i koperek. Na podpieczony spód wykładamy kaszę i na wierzch kładziemy całe kapelusze pieczarek. Jogurt mieszamy z żółtkiem i zalewamy wierzch tartej. Posypujemy jeszcze parmezanem. Pieczemy około 20 minut aż ser się stopi i lekko zezłoci.

Uśmiech Teściowej

Składniki:

200 g mąki

100 g masła

4 żółtka

cukier waniliowy

Z w/w składników przygotowujemy klasyczne kruche ciasto. Odstawiamy do lodówki na odpoczynek i zabieramy się za.

6 jabłek

4 goździki

1 cytryna

40 g cukier

2 szklanki soku jabłkowego

cynamon

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Sok jabłkowy zagotowujemy z cynamonem, goździkami, cukrem. Dodajemy obrane jabłka. Chwilę gotujemy. Jabłka odcedzamy a na kompocie z jabłek przygotowujemy kisiel. Prosta sprawa – 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie dodajemy do płynu. Kiedy zgęstnieje odstawiamy na bok. Na podpieczony kruchy spód wykładamy podgotowane jabłka, zalewamy kisielem. Na wierzch wykładamy.

100 g kokosu

100 g masła

które łączymy razem rozpuszczając masło i dodając kokos. Wszystko ponownie do pieca i podrumieniamy kokos na złoty kolor.

Przepis autorstwa Andrzeja Polana.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości