Materiał promocyjny

Kuchnia cytrusowa

Kucharz Joseph Seeletso proponuje sałatkę z cytrusów, pomidory faszerowane kuskusem, medaliony wieprzowe w skorupce pistacjowej i sos z cytrusów oraz maślane ciastka cytrynowe z ubitą śmietaną i mandarynkami.

Pomidory faszerowane kuskusem

Składniki:

2 pomidory

1 1 szklanki wywaru warzywnego

1 szklanki suszonych pomidorów

2 łyżki porwanej na kawałki mięty i bazylii

1 szklanka kuskusu

200 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pokrój pomidory na pół, wydrąż miąższ. W garnku zagotuj wywar z pomidorami suszonymi. Zdejmij z ognia, dodaj kuskus, przykryj i pozostaw na 5 minut. Dodaj ser, bazylię, miętę, dopraw solą i pieprzem. Nałóż do wydrążonych pomidorów i zapiekaj 10-15 minut w 180 st. Podawaj z sałatką z cytrusów.

Sałatka z cytrusów

Składniki:

2 pomarańcze

2 limonki

2 grapefruity

2 łyżki posiekanej melisy

4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Obierz owoce i podziel na segmenty. Dodaj oliwę, melisę, sól i pieprz i wyciśnij sok z pozostałych błonek i skórek.

Medaliony wieprzowe w skorupce pistacjowej i sos z cytrusów

Składniki:

8 kawałków polędwicy wieprzowej

100 g zmielonych pistacji

1 łyżka posiekanej szałwii

2 roztrzepane jajka

2 łyżki sosu ostrygowego

sól, pieprz

200 ml oleju

Przygotowanie:

Pokrój polędwiczki na mini steki. Jajka wymieszaj z sosem ostrygowym. Mięso najpierw zanurz w jajkach a potem w pistacjach i szałwii. Dopraw solą i pieprzem, smaż z obu stron na rozgrzanym oleju aż będą złociste. Podawaj z cytrusami.

Sos:

250 g pokrojonych w kostkę rzodkiewek

skórka otarta z połowy cytryny i sok wyciśnięty z połowy cytryny

skórka otarta z połowy pomarańczy i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

2 łyżki granulowanego cukru

25 g masła

sól i pieprz

Przygotowanie:

Wrzuć składniki do garnka, zalej wodą, żeby przykryła rzodkiewki i gotuj 30 minut na małym ogniu, aż prawie cały płyn wyparuje.

Maślane ciastka cytrynowe z ubitą śmietaną i mandarynkami

Składniki:

150 g miękkiego masła

60 ml soku z cytryny

1 łyżeczka maku

1 łyżeczka cynamonu

255 g mąki pszennej

2 łyżki mąki kukurydzianej

55 g cukru pudru

dodatkowe 94 g cukru pudru

500 ml śmietany 36% schłodzonej

4 mandarynki podzielone na segmenty

Przygotowanie:

Ubij 55 g cukru z masłem na jasną puszystą masę. Dodaj sok z cytryny, skórkę cytrynową, mak i cynamon. Dodaj mąkę i mąkę kukurydzianą. Zagnieć ciasto. Podziel ciasto na 2 części, a każdą część uformuj w wałek o długości ok. 20 cm. Zawiń papierem i wstaw do lodówki na 1,5 godziny. Wyjmij i pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm. Ułóż na blaszce do pieczenia w odległości 5 cm od siebie i piecz 15-18 minut. Wyjmij z pieca i oprósz cukrem. Podawaj z ubitą śmietaną i mandarynkami.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości