Kanapka „duszek”
Przygotowanie:
Kromkę pełnoziarnistego chleba posmaruj margaryną Rama i przykryj liściem sałaty. Następnie połóż plastry świeżego ogórka i pasterek kiełbasy suchej krakowskiej. Wierzch kanapki udekoruj białym serkiem w kształcie duszka z oczami z pieprzu.
Kanapka „roladka”
Przygotowanie:
Kromkę chleba graham posmaruj margaryną Rama. Plasterki chudej szynki zwiń w ruloniki, do środka wkładając małe kukurydze. Całość zwiąż paskami szczypioru.
Kanapki „buziaczki”
Przygotowanie:
Kwadratową kromkę razowego chleba posmaruj margaryną Rama. Na wierzch połóż plasterek kiełbasy krakowskiej suchej i plasterek żółtego sera wycięty na kształt buźki. Całość udekoruj kawałkami czerownej i żółtej papryki, zielonego ogórka i natką tak aby powstały oczy, usta i włosy.
Imbirowa rozkosz
Składniki:
- bagietka
- margaryna Rama
- plasterki polędwicy
- marynowany imbir
- sałata lodowa
Przygotowanie:
Bagietkę pokrój na pół i posmaruj margaryną Rama. Następnie ułóż liście sałaty i złożone na pół plasterki polędwicy. Udekoruj marynowanym imbirem i kiełkami.
Łososiowa fantazja
Składniki:
- pumpernikiel
- margaryna Rama
- plastry wędzonego łososia
- serek kremowy
- szczypior do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pumpernikiel posmaruj margaryną Rama i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem. Posmaruj serkiem. Następnie połóż plastry łososia i udekoruj długim szczypiorkiem.
Słoneczne pomidory
Składniki:
- chleb z ziarnami
- margaryna Rama
- ser Mozarella
- suszone pomidory
- listki rukoli do dekoracji
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Chleb posmaruj margaryną Rama. Ułóż pokrojoną w plastry mozarellę oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Udekoruj listkami rukoli.
Wiosenna kanapka
Składniki:
- pieczywo tostowe
- margaryna Rama
- jajko na twardo
- suszone pomidory
- rzeżucha lub kiełki
Przygotowanie:
Pieczywo pokrój w trójkąty i posmaruj margaryną Rama. Następnie ułóż pokrojone w plasterki jajko i pokrojone w paski suszone pomidory. Udekoruj kiełkami.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN