Kalafior z aromatycznymi okruszkami
Składniki:
1 mały kalafior
100 g masła
1 łyżeczka anchois
1 łyżeczka uwędzonego czosnku
1 łyżeczka kaparów
1 łyżeczka posiekanej bazylii
100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Zblanszuj kalafior w osolonej wodzie z odrobiną soku z cytryny. Po 10-12 minutach odsącz. Rozpuść na patelni, dodaj czosnek, kokos, kapary i anchois. Smaż 3 minuty na małym ogniu, dodaj bazylię. Zawartością patelni polej kalafiora.
Zapiekanka z brokułów i mielonego mięsa
Składniki:
2 kg mielonej wieprzowiny
3 kg zblanszowanych różyczek brokułów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanej cebuli
1 łyżeczka kurkumy
4 łyżki masła
1 laska cynamonu
sól, pieprz
zalewa jajeczna:
3 ubite jajka
1 1 szklanki mleka
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj przyprawy i mięso. Smaż, aż zbrązowieje. Dodaj brokuły i koncentrat pomidorowy , dopraw solą i pieprzem. Przełóż do foremki żaroodpornej. Wymieszaj w misce jajka z mlekiem. Zalej miksturą mięso i brokuły. Wstaw do piekarnika i piecz aż jajka się zetną. Podawaj z ryżem i sałatą.
Tempura z brokułów i puree z kalafiora
Puree:
1 kalafior podzielony na różyczki
1 litr mleka
100 g masła
100 ml śmietanki
odrobina wanilii
Przygotowanie:
Ugotuj kalafiora w mleku do miękkości przez 10-15 minut. Odsącz. Przełóż do garnuszka, wlej śmietanę , podgrzewaj przez 2 minuty. Przetrzyj przez sito. Dodaj masło i wanilię, podgrzej, dopraw solą i pieprzem.
Tempura z brokułów
Składniki:
1 brokuł podzielony na różyczki
200 g mąki
200 ml schłodzonej wody gazowanej
2 żółtka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z wodą i żółtkami. Dopraw solą i odstaw na 30 minut. Zblanszuj brokuły w osolonej wodzie (wystarczą 3 minuty). Odsącz. Zanurz w miksturze mączno-jajecznej. Smaż w głębokim tłuszczu na złoto. Podawaj z puree z kalafiora i pesto z rukoli.
Pesto z rukoli
Składniki:
1 pęczek rukoli
100 g orzeszków piniowych
2 ząbki czosnku
200 ml oliwy
sól, pierz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu na gładką pastę, dopraw solą i pieprzem.
Kalafior z brokułami i sałatką z cytrusów
Składniki:
200 g małych różyczek kalafiora
200 g małych różyczek brokułu
2 pomarańcze podzielone na segmenty
2 limonki podzielone na segmenty
1 obrana marchewka
2 grejpfruty podzielone na segmenty
100 ml oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrój marchew w małe słupki. Wymieszaj z resztą składników, dopraw solą i pieprzem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN