Składniki:|
250 g bardzo świeżego łososia (część łososia aromatyzowana Smoging gun)
½ łyżki prażonych ziaren sezamu
1 sezamek, (utłuczony w moździerzu)
Mały kawałek świeżego imbiru, (starty)
1 pęczek rukoli
½ pęczka koperku
½ łyżki posiekanej kolendry
½ łyżki miodu
½ łyżki oleju słonecznikowego
Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprze
Sos:
250 g serka mascarpone
4 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki ostrej musztardy
1/2 cytryny – sok
1 cytryna – skórka
mąka
sól
pieprz
Dodatkowo Adam przygotuje koktajl aperitif (produkty zakupi sam)
sok żurawinowy
sok z cystyny
sok z grejpfruta
rozmaryn
Przepisy Ani Starmach
Klasyczna Pizza Margherita
Składniki:
250g maki pszennej (typ 550)
150ml ciepłej wody
20ml oliwy z oliwek
7g suchych drożdży instant
7g soli
3g cukru
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów bez skóry
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz
+
3 kulki mozarelli
Świeża bazylia
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj z cukrem, woda i kilkoma łyżkami mąki. Zaczyn odstaw na pół godziny. Po tym czasie połącz z resztą mąki, solą i oliwą, ciasto wyrabiaj około 10 minut, odstaw na godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto podziel na 4 części, rozpłaszcz, lekko rozwałkuj przełóż do niskiej tortownicy lub na blachę i odstaw znów do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie przygotuj sos. Oliwę rozgrzej na patelni dodaj koncentrat, pomidory oregano, sól, pieprz, gotuj na małym ogniu około 30 minut. Wyrośnięte ciasto posmaruj sosem, dodaj pokrojoną mozarellę, piecz około 10 minut w 250 stopniach. Podawaj ze świeżą bazylią.
Ekspresowa pizza z patelni
Składniki:
300g mąki
100ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100ml sosu pomidorowego
2 kulki mozarelli
1 cukinia
20 plasterków salami
2 pieczone papryki
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia wodą, ciasto wyrabiaj, podziel na części lekko rozwałkuj, tak aby przybrało formę okręgów, ciasto posmaruj sosem dodaj pokrojony ser, salami, pokroją cukinie i paprykę, mocno rozgrzej patelnie kładź na niej pizzę, podgrzewaj kilka minut następnie przełóż do gorącego piekarnika z włączoną opcja grill, gdy ciasto się przypiecze a ser roztopi pizza jest gotowa.
Pizza z tortilli
Składniki:
6 placków tortilli
150g żółtego sera
2 kulki mozarelli
200g koziego sera
1 bakłażan
100ml sosu pomidorowego
20 pomidorków koktajlowych
Świeża bazylia
Przygotowanie:
Bakłażana pokrój na plastry obsyp solą, poczekaj 20 minut, opłucz, następnie dokładnie wytrzyj i smaż na oliwie z oliwek. 3 placki tortilli posyp tartym żółtym serem, przykryj pozostałymi 3 plackami, każdy posmaruj sosem pomidorowym, dodaj kozi ser, bakłażana i pomidorki piecz około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj ze świeżą bazylią.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN