Jak zrobić idealną owsiankę? Przepisy Darii Ładochy i nie tylko

10 października to Światowy Dzień Owsianki! Z tej okazji przypominamy, jak w kuchni Dzień Dobry TVN o tym jak zrobić owsiankę idealną i z czym można ją podawać, opowiedziała nam Daria Ładocha. Poznajcie przepisy na owsiankę z masłem orzechowym, borówkami, pistacjami i prażonymi migdałami, owsiankę z jogurtem i malinami na ciepło, z marchewką szczypiorkiem i sosem sojowym oraz na owsiankę z powidłami śliwkowymi i wiele innych. Co można zrobić z owsianką, której nie zjedliśmy? Zobaczcie!

Z okazji Dnia Owsianki w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zdradziła jakie są, jej zdaniem, najlepsze płatki, jaka jest idealna proporcja wody i płatków i jak wykorzystać owsiankę, której nie zjedliśmy!

Przepis na owsiankę z masłem orzechowym, borówkami, pistacjami i prażonymi migdałami

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 200 ml tłustego mleka
  • 100 ml wody
  • 4 łyżki borówek amerykańskich
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki pistacji bez łupiny

Przygotowanie:

Zagotuj mleko z wodą. Gdy już zacznie się gotować dodaj płatki owsiane i mieszaj drewnianą łyżką podczas gotowania. Gdy płatki zmiękną i uzyskasz pożądaną konsystencję dodaj masło orzechowe. Na koniec podpraż płatki oraz pistacje. Udekoruj miskę wraz z borówkami.

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Ten obiadek zje nawet niejadek - pomysły na posiłki Aleksandry Juszkiewicz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Przepis na owsiankę z jogurtem naturalnym, malinami na ciepło, miodem, cytryną i cynamonem

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 200 ml tłustego mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym)
  • 100 ml wody
  • 250 g malin (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka miodu
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

Zagotuj mleko z wodą. Gdy już zacznie się gotować dodaj płatki owsiane i mieszaj drewnianą łyżką podczas gotowania. Obok w rondelku podgrzewaj maliny wraz z łyżką miodu. Podgrzewaj tak długo aż maliny się rozpadną. Gdy już owsianka będzie gotowa polej ją malinowym sosem, dodaj cynamon, jogurt naturalny i dopraw sokiem z cytryny.

Przepis na owsiankę wytrawną z marchewką, szczypiorkiem, sosem sojowym, ananasem, orzechami i jajkiem

Składniki:

  • 100 g owsianki
  • 250 g wody
  • 1 jajko na twardo
  • 100 g marchewki pociętej w słupki
  • 2 -3 łyżki sosu sojowego
  • 2 plasterki ananasa
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka podprażonych orzechów ziemnych
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sok z limonki

Przygotowanie:

Zagotuj wodę. Dodaj płatki owsiane, ananasa, sos sojowy oraz połowę marchewki. Następnie przełóż do miseczki, dodaj posiekaną kolendrę, resztę marchewki, orzechy i szczypiorek i udekoruj ugotowanym jajkiem i dopraw sokiem z limonki

Przepis na wegańską owsiankę z powidłami śliwkowymi, pomarańczami, kakao i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • szczypta cynamonu
  • ½ pomarańczy
  • ½ soku z pomarańczy
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Zagotuj mleko kokosowe z dodatkiem wody. Następnie dodaj płatki owsiane. Gotuj do miękkości a następnie dodaj powidła śliwkowe, cynamon, orzechy włoskie i dopraw sokiem z pomarańczy. Wymieszaj i na wierzch ułóż cząstki świeżej pomarańczy.

Co zrobić z resztką owsianki? Przepis na ciasto!

Dodatkowo:

  • 2 łyżki płatków owsianych suchych lub dowolnych otrębów (w tym również mąkę)
  • 1 łyżka masła orzechowego lub zwykłego
  • dodatki: żurawina, ciemna pokruszona czekolada, mielone orzechy, łyżka kakao

Przygotowanie:

Do pozostałej owsianki dodaj odrobinę masy suchej na przykład otręby, tak by powstała zbita masa. Dodaj ulubione dodatki i 1 łyżkę masła lub masła orzechowego. Uformuj w ręce kulki i delikatnie rozpłaszcz na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

Przepisy na owsiankę - jeszcze więcej kombinacji:

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!