Ciastka z galaretką – sprawdź, jak łatwo je przygotować

galaretka
Fot. Tetra Images - Jamie Grill Photography / Getty Images
Szukasz prostego przepisu na słodką przekąskę do herbaty? Polecamy przepis na ciastka z galaretką owocową! Przygotowywanie ciasteczek jest bardzo łatwe i nie zajmuje wiele czasu. To także świetna zabawa dla maluchów, które wprost uwielbiają samodzielnie wycinać i dekorować ciasteczka. Zróbcie je wspólnie – dzięki naszym poradom na pewno wyjdą pyszne i rumiane.

Niespodziewana wizyta znajomych, urodzinowe przyjęcie twojej pociechy albo po prostu leniwe popołudnie, kiedy masz ochotę na słodką przekąskę do kawy? Ciastka z galaretką to idealne rozwiązanie na każdą okazję. Ich wykonanie jest bardzo proste, smakują fantastycznie i wyglądają bardzo efektownie. Jeżeli lubisz obdarowywać bliskich słodkimi upominkami, możesz zapakować ciasteczka do malutkich paczuszek i przewiązać je wstążką – taki apetyczny prezent zadowoli każdego łasucha.

Więcej:

Przepis na maślane ciastka z galaretką morelową

Składniki (przepis na ok. 30 podwójnych ciasteczek):

  • 300 g mąki pszennej tortowej,
  • 1 kostka margaryny do pieczenia,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko + białko do posmarowania ciasteczek,
  • ½ opakowania cukru waniliowego (ok. 8 g),
  • 1 opakowanie galaretki morelowej.

(dodatkowo potrzebna będzie duża i mała foremka o tym samym kształcie)

Przygotowanie:

1. Do dużej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli i posiekaną na kawałki margarynę. Na końcu wbij jajko.

2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie zacznij wyrabiać ciasto. Powinno mieć gładką i miękką konsystencję.

3. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z lodówki, odpakuj z folii i przełóż je na stolnicę wysypaną mąką.

5. Ciasto rozwałkuj na grubość 2–3 milimetrów i przy pomocy dużej foremki wycinaj ciasteczka.

6. Kiedy wytniesz już wszystkie ciasteczka, podziel je na połowę. Pierwszą z nich zostaw w niezmienionym kształcie – będzie to spód ciasteczek. Z drugiej połowy przy pomocy mniejszej foremki wytnij w ciasteczkach dziurki – wypełnisz je potem galaretką. Jeżeli nie posiadasz w domu foremek do wycinania ciasteczek, użyj szklanki oraz małego kieliszka.

7. Przygotuj morelową galaretkę do wypełnienia ciastek. Torebkę z proszkiem zalej połową gorącej wody z przepisu na opakowaniu, a następnie dokładnie zamieszaj i odstaw do stężenia. Dzięki mniejszej ilości wody galaretka szybciej stężeje, będzie miała zwartą konsystencję i nie będzie spływać z ciasteczek.

8. Brzegi pełnych ciastek posmaruj roztrzepanym białkiem i przykryj ciasteczkami z wyciętą wcześniej dziurką.

9. Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym i rozłóż na nim ciasteczka.

10. Blachę z ciasteczkami wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180℃, aż będą złociste.

11. Upieczone ciasteczka odstaw do wystygnięcia. Kiedy będą już zupełnie ostudzone, napełniaj każde ciastko galaretką i odstaw je na ok. godzinę, żeby galaretka zupełnie stężała.

12. Ciastka z galaretką są gotowe do jedzenia. Smacznego!

Przepis na orzechowe ciastka z galaretką z czarnej porzeczki

Lubisz niecodzienne, zaskakujące połączenie smaków? Z pewnością zachwyci cię nasz przepis na orzechowe ciastka z galaretką porzeczkową. Słodko-kwaśny smak porzeczek i pyszne orzechowe ciasto to niebo w gębie. Ciastka z galaretką są bardzo proste. Nie potrzebujesz wałka ani foremek – ciasteczka możesz lepić rękami. Przygotowanie tych pysznych łakoci nie zajmie ci dużo czasu. Orzechowe ciastka z galaretką do doskonały dodatek do kawy i świetny pomysł na dziecięcy podwieczorek.

Składniki (przepis na ok. 40 ciasteczek):

  • 200 g mąki pszennej tortowej,
  • 80 g cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich,
  • 150 g margaryny do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 żółtka jajek,
  • 1 opakowanie galaretki o smaku czarnej porzeczki.

Przygotowanie:

1. Wsyp do dużej miski mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, orzechy i sól. Następnie dodaj miękkie masło i 2 żółtka. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż stanie się jednolite i miękkie.

2. Ciasto zapakuj w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.

3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. delikatnie spłaszczaj je w dłoni. Przy pomocy palca zrób niewielkie wgłębienie w każdym ciastku.

4. Ciasteczka układaj na blasze, a następnie wstaw je do piekarnika i piecz przez 12 minut w temperaturze 180℃. Po upływie tego czasu wyjmij ciastka z piekarnika i odstaw je do wystygnięcia.

5. Przygotuj galaretkę. Wsyp proszek do miseczki i zalej wrzącą wodą (wykorzystaj połowę ilości podanej w przepisie). Wymieszaj dokładnie i odstaw.

6. Kiedy galaretka zacznie gęstnieć, wypełniaj nią wgłębienia w ciasteczkach, a następnie odłóż je do całkowitego stężenia galaretki.

7. Orzechowe ciasteczka z galaretką gotowe!

Zobacz film: Truskawkowa galaretka. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości