Niespodziewana wizyta znajomych, urodzinowe przyjęcie twojej pociechy albo po prostu leniwe popołudnie, kiedy masz ochotę na słodką przekąskę do kawy? Ciastka z galaretką to idealne rozwiązanie na każdą okazję. Ich wykonanie jest bardzo proste, smakują fantastycznie i wyglądają bardzo efektownie. Jeżeli lubisz obdarowywać bliskich słodkimi upominkami, możesz zapakować ciasteczka do malutkich paczuszek i przewiązać je wstążką – taki apetyczny prezent zadowoli każdego łasucha.
Więcej:
- Kuchnia japońska – w czym tkwi sekret jej fenomenu?
- Dowiedz się, jak upiec eklerki i jak przygotować pyszny krem do eklerów
- Jak zrobić ciastka francuskie?
Przepis na maślane ciastka z galaretką morelową
Składniki (przepis na ok. 30 podwójnych ciasteczek):
- 300 g mąki pszennej tortowej,
- 1 kostka margaryny do pieczenia,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 1 jajko + białko do posmarowania ciasteczek,
- ½ opakowania cukru waniliowego (ok. 8 g),
- 1 opakowanie galaretki morelowej.
(dodatkowo potrzebna będzie duża i mała foremka o tym samym kształcie)
Przygotowanie:
1. Do dużej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli i posiekaną na kawałki margarynę. Na końcu wbij jajko.
2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie zacznij wyrabiać ciasto. Powinno mieć gładką i miękką konsystencję.
3. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z lodówki, odpakuj z folii i przełóż je na stolnicę wysypaną mąką.
5. Ciasto rozwałkuj na grubość 2–3 milimetrów i przy pomocy dużej foremki wycinaj ciasteczka.
6. Kiedy wytniesz już wszystkie ciasteczka, podziel je na połowę. Pierwszą z nich zostaw w niezmienionym kształcie – będzie to spód ciasteczek. Z drugiej połowy przy pomocy mniejszej foremki wytnij w ciasteczkach dziurki – wypełnisz je potem galaretką. Jeżeli nie posiadasz w domu foremek do wycinania ciasteczek, użyj szklanki oraz małego kieliszka.
7. Przygotuj morelową galaretkę do wypełnienia ciastek. Torebkę z proszkiem zalej połową gorącej wody z przepisu na opakowaniu, a następnie dokładnie zamieszaj i odstaw do stężenia. Dzięki mniejszej ilości wody galaretka szybciej stężeje, będzie miała zwartą konsystencję i nie będzie spływać z ciasteczek.
8. Brzegi pełnych ciastek posmaruj roztrzepanym białkiem i przykryj ciasteczkami z wyciętą wcześniej dziurką.
9. Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym i rozłóż na nim ciasteczka.
10. Blachę z ciasteczkami wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180℃, aż będą złociste.
11. Upieczone ciasteczka odstaw do wystygnięcia. Kiedy będą już zupełnie ostudzone, napełniaj każde ciastko galaretką i odstaw je na ok. godzinę, żeby galaretka zupełnie stężała.
12. Ciastka z galaretką są gotowe do jedzenia. Smacznego!
Przepis na orzechowe ciastka z galaretką z czarnej porzeczki
Lubisz niecodzienne, zaskakujące połączenie smaków? Z pewnością zachwyci cię nasz przepis na orzechowe ciastka z galaretką porzeczkową. Słodko-kwaśny smak porzeczek i pyszne orzechowe ciasto to niebo w gębie. Ciastka z galaretką są bardzo proste. Nie potrzebujesz wałka ani foremek – ciasteczka możesz lepić rękami. Przygotowanie tych pysznych łakoci nie zajmie ci dużo czasu. Orzechowe ciastka z galaretką do doskonały dodatek do kawy i świetny pomysł na dziecięcy podwieczorek.
Składniki (przepis na ok. 40 ciasteczek):
- 200 g mąki pszennej tortowej,
- 80 g cukru pudru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich,
- 150 g margaryny do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 żółtka jajek,
- 1 opakowanie galaretki o smaku czarnej porzeczki.
Przygotowanie:
1. Wsyp do dużej miski mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, orzechy i sól. Następnie dodaj miękkie masło i 2 żółtka. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż stanie się jednolite i miękkie.
2. Ciasto zapakuj w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. delikatnie spłaszczaj je w dłoni. Przy pomocy palca zrób niewielkie wgłębienie w każdym ciastku.
4. Ciasteczka układaj na blasze, a następnie wstaw je do piekarnika i piecz przez 12 minut w temperaturze 180℃. Po upływie tego czasu wyjmij ciastka z piekarnika i odstaw je do wystygnięcia.
5. Przygotuj galaretkę. Wsyp proszek do miseczki i zalej wrzącą wodą (wykorzystaj połowę ilości podanej w przepisie). Wymieszaj dokładnie i odstaw.
6. Kiedy galaretka zacznie gęstnieć, wypełniaj nią wgłębienia w ciasteczkach, a następnie odłóż je do całkowitego stężenia galaretki.
7. Orzechowe ciasteczka z galaretką gotowe!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN