ZUPA KUKURYDZIANA Z KRABEM
Składniki:
300 g kukurydzy w puszce
300 g mięsa z krabów
1 białko
1 łyżka oleju sezamowego
1l bulionu drobiowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka drobno pokrojonego świeżego imbiru
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej + 1 łyżka wody
Pieprz/sól
Cebulka dymka
Przygotowanie:
Zagotuj bulion, dodaj kukurydzę, gotuj przez chwilę. W międzyczasie wymieszaj białko z olejem sezamowym, odstaw. Do bulionu dodaj sos sojowy, cukier, mąkę zmieszaną z wodą, sól, pieprz, wymieszaj i wrzuć rozdrobnione mięso kraba. Po chwili wlej do zupy cienkim strumieniem białko zmieszane z olejem. Gotuj przez chwilę na małym ogniu, podawaj z drobno pokrojoną cebulką.
PIEROŻKI WONTON
Składniki:
250 g ciasta na pierożki wonton
500 ml oleju z orzeszków ziemnych
400 g mięsa z krewetek (bez skorupek)
100 g mielonej wieprzowiny
1 łyżka posiekanego imbiru
1 pokrojona papryczka Chili
Sól/pieprz
2 x cebulka dymka
1 łyżka cukru
1 białko
1 łyżka oleju sezamowego
Przygotowanie:
Farsz: mięso wieprzowe wymieszaj z pokrojonymi krewetkami, dodaj imbir, Chili, cebulkę, cukier, białko, olej, dopraw solą i pieprzem. Na każdy kawałek ciasta kładź łyżkę farszu, zlepiaj tak abyś otrzymał małą ‘’sakiewkę’’. Smaż pierożki przez około 3 min na rozgrzanym oleju. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym.
KURCZAK Z ORZESZKAMI NA OSTRO
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
100 g prażonych orzeszków ziemnych
3 suszone czerwone Chili
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka cukru
2 łyżki bulionu
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 cebulka dymka, pokrojona
1 łyżka pokrojonego drobno imbiru
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka białego octu chińskiego
Przygotowanie:
Kurczaka drobno pokrój. Rozgrzej wok (lub duży garnek) wlej do niego olej z orzeszków, dodaj Chili, imbir, wrzuć kurczaka, smaż chwilę. Następnie dodaj orzeszki, sos sojowy, bulion, cukier, sól, pieprz, czosnek, ocet, smaż około 5 minut, pod sam koniec dodaj olej sezamowy i cebulkę. Podawaj z ryżem.
PIERSI KACZKI Z OSTRĄ PAPRYKĄ I MANDARYNKAMI
Składniki:
4 piersi z kaczki
4 mandarynki
100 g cukru
100 ml wody
100 ml soku z mandarynek
Sok wyciśnięty z limonki
1 papryczka Chili
1 czerwona papryka
Cebulka dymka
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki mąki
Świeża mięta
1 łyżka suszonych płatków papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
Przygotowanie:
Zagotuj wodę z cukrem. Wrzuć do niej drobno pokrojoną skórkę z 2 mandarynek. Gotuj około 10 minut na małym ogniu. Na patelnie wlej sok z mandarynek i sok z limonki, sos rybny, wrzuć paprykę, Chili, zagotuj, dodaj cząstki mandarynek, gotuj 30 sekund, następnie ściągnij z ognia. Kaczkę obtocz w mące wymieszanej z odrobiną soli, papryką i płatkami papryki. Piersi smaż około 7 min z każdej strony, podawaj pokrojone na plastry z sosem i świeżą miętą i cebulką.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN