Łosoś z kawiorem( specjalność Józi Marejrczyk)
Składniki:
- Łosoś, cały z głową i ogonem, średni 4-5 kg
- Włoszczyzna
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Cytryny 4-5
- Sól
- Oliwki zielone nadziewane papryką
- Majonez twardy
- Kawior czerwony
- Świeży koper- dużo
- Cukier puder
- Kwasek cytrynowy
- Półmisek podłużny dostosowany wielkością do ryby
- Garnek do gotowania ryb
Sposób przygotowania
Rybę należy oporządzić odcinając głowę oraz ogon. Przy użyciu specjalnych kombinerek do wyciągania ości usunąć z ryby 32 ości. Przygotować garnek do gotowania ryb. Rybę należy gotować w wywarze z włoszczyzny z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu rybę należy ostudzić i wyeksponować na podłużnym półmisku. Z majonezu i kopru przygotować sos, którym polany zostanie łosoś. Całość przystrojona powinna być czerwonym kawiorem, oliwkami oraz cytrynami.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: