Kurczak duszony w śmietanie
Składniki:
6 udek z kurczaka
300 ml śmietany 36 36%
2 cebule
1 ząbek czosnku
Olej do smażenia
100 ml białego wina
świeży tymianek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Udka z kurczaka nacieramy solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy olej i obsmażamy z każdej strony udka. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek tymianek. Wszystko zalewamy winem i dusimy. Po 30-40 minutach dolewamy śmietanę. Dusimy nadal do miękkości mięsa. Doprawiamy na koniec tymiankiem.
i do tego...
Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą gryczaną
Składniki:
1 główka czerwonej kapusty
300 g kaszy gryczanej
2 jabłka
1 cebula
100 g pieczarek
2 łyżki musztardy
oliwa do duszenia
imbir, pieprz, sól
Przygotowanie
:
Kapustę parzymy w gorącej wodzie z octem winnym. Gotujemy do momentu aż liście będą mogły się odrywać od całości. Wycinamy twardy głąb. Cebulę przesmażamy na oliwie, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Ugotowaną kaszę mieszamy z jabłkiem, cebulą oraz pokrojonymi pieczarkami. doprawiamy musztardą, solą oraz pieprzem. Gotowy farsz nakładamy na liście kapusty, zawijamy. Gołąbki układamy w rondlu, zalewamy bulionem, dodajemy troszkę imbiru.
Gruszki i brusznica w cieście do góry nogami
Składniki:
200 g brusznicy
1 kg gruszek
230 g cukru
100 g masła
cynamon, goździki
1 opakowanie ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Brusznicę przelewamy wrzątkiem, pozbywamy się w ten sposób jej goryczki. Na patelni roztapiamy cukier na karmel, dodajemy masło. Wrzucamy brusznicę, pokrojone w ćwiartki gruszki, cynamon i goździki. Chwilę smażymy. Wyjmij owoce z karmelu. Na dno okrągłej blaszki wylej cały sos, na karmelu ułóż ciasno gruszki z brusznicą. Ciasto rozwałkuj na gruby placek. Przestudzone owoce w blaszce przykryj ciastem i wstaw do piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu ciasto wstaw do lodówki aby łatwiej mogło się pokroić.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN