Materiał promocyjny

Gołąbki z czerwonej kapusty

Gruszki i brusznica w cieście do góry nogami, gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą gryczaną i kurczak duszony w śmietanie... brzmi pysznie... taka jest kuchnia mistrza Andrzeja Polana.

Kurczak duszony w śmietanie

Składniki:

6 udek z kurczaka

300 ml śmietany 36 36%

2 cebule

1 ząbek czosnku

Olej do smażenia

100 ml białego wina

świeży tymianek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Udka z kurczaka nacieramy solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy olej i obsmażamy z każdej strony udka. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek tymianek. Wszystko zalewamy winem i dusimy. Po 30-40 minutach dolewamy śmietanę. Dusimy nadal do miękkości mięsa. Doprawiamy na koniec tymiankiem.

i do tego...

Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą gryczaną

Składniki:

1 główka czerwonej kapusty

300 g kaszy gryczanej

2 jabłka

1 cebula

100 g pieczarek

2 łyżki musztardy

oliwa do duszenia

imbir, pieprz, sól

Przygotowanie

:

Kapustę parzymy w gorącej wodzie z octem winnym. Gotujemy do momentu aż liście będą mogły się odrywać od całości. Wycinamy twardy głąb. Cebulę przesmażamy na oliwie, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Ugotowaną kaszę mieszamy z jabłkiem, cebulą oraz pokrojonymi pieczarkami. doprawiamy musztardą, solą oraz pieprzem. Gotowy farsz nakładamy na liście kapusty, zawijamy. Gołąbki układamy w rondlu, zalewamy bulionem, dodajemy troszkę imbiru.

Gruszki i brusznica w cieście do góry nogami

Składniki:

200 g brusznicy

1 kg gruszek

230 g cukru

100 g masła

cynamon, goździki

1 opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie:

Brusznicę przelewamy wrzątkiem, pozbywamy się w ten sposób jej goryczki. Na patelni roztapiamy cukier na karmel, dodajemy masło. Wrzucamy brusznicę, pokrojone w ćwiartki gruszki, cynamon i goździki. Chwilę smażymy. Wyjmij owoce z karmelu. Na dno okrągłej blaszki wylej cały sos, na karmelu ułóż ciasno gruszki z brusznicą. Ciasto rozwałkuj na gruby placek. Przestudzone owoce w blaszce przykryj ciastem i wstaw do piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu ciasto wstaw do lodówki aby łatwiej mogło się pokroić.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości