Kokardki z musem rabarbarowym, truskawkami i twarogiem
Składniki: na 1 porcję
100g makaronu kokardki
150g świeżych truskawek
200g rabarbaru
150g cukru
Łyżka półtłustego twarogu lub jogurt naturalny
Mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniem producenta al dente, odstawić. Rabarbar oczyścić, pokroić w kawałki, wrzucić do garnka, zasypać cukrem (100g) i gotować do miękkości. Jeszcze ciepły zmiksować, by powstał mus. Truskawki pokroić na plastry bądź ćwiartki, karmelizować (50g). Nie dopuścić do rozgotowania. Ugotowany makaron dodać do jeszcze ciepłego musu rabarbarowego, wymieszać i przełożyć na talerz, polać karmelizowanymi truskawkami i posypać twarogiem lub polać łyżką jogurtu. Udekorować listkiem mięty.
Cannelloni faszerowane botwiną i ricottą
Składniki: na 2 porcje
16 dużych rurek cannelloni do nadziewania
125g sera ricotta
½ pęczka botwiny
½ pęczka rzodkiewki
½ pęczka koperku
Sól, pieprz do smaku
Składniki: na pietruszkowy sos
Pęczek zielonej pietruszki
Łyżka musztardy Dijon
Oliwa (około 100g)
Sok z cytryny
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotowujemy pietruszkowy sos: wszystkie składniki umieszczamy w blenderze malaksera, miksujemy i odstawiamy. Przygotowujemy farsz: ricottę przekładamy do naczynia, botwinę bardzo drobno kroimy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach rzodkiewkę, siekamy drobno koperek i wszystko dodajemy do ricotty. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cannelloni gotujemy według instrukcji na opakowaniu, zanurzamy na chwilkę w zimnej wodzie by przerwać proces gotowania i faszerujemy. Przekładamy na talerz i polewamy pietruszkowym sosem.
Sałatka z pełnoziarnistym makaronem, nowalijkami dresingiem sezamowym
Składniki: na 1 porcję
100g pełnoziarnistego makaronu świderki
6 białych szparagów
4 rzodkiewki
½ pęczka zielonego szczypioru
Kilka liści botwiny (baby) lub rukolę
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odstawić. Szparagi blanszować, pociąć na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokroić na plastry, szczypior ukośnie. Przełożyć makaron na talerz, ułożyć szparagi, rzodkiewkę, liście botwiny lub rukolę. Oprószyć solą i pieprzem, polać dresingiem sezamowym i na końcu udekorować kwiatami.
Dresing sezamowy
2 łyżki Tahini (pasta sezamowa)
¼ szklanki soku pomarańczowego
Olej sezamowy (ok 100g)
Łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Sól, pieprz
Biały sezam do oprószenia sałatki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (prócz białego sezamu) mieszamy razem i odstawiamy.
Spaghetti z zielonymi szparagami i sosem miętowo bazyliowym
Składniki: na 1 porcję
100g spaghetti
½ pęczka mięty
½ pęczka bazylii
Sok z jednej cytryny
2 ząbki czosnku
Oliwa(ok 100g)
Sól, pieprz do smaku
½ pęczka zielonych szparagów
Przygotowanie:
Szparagi blanszujemy, odcinamy końcówki i przekładamy do blendera (same końcówki), dodajemy miętę, bazylię, czosnek, oliwę, sok z cytryny, wszystko miksujemy. Doprawiamy do smaku. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Przygotowany makaron mieszamy z sosem miętowo bazyliowym i dodajemy zielone blanszowane szparagi.
Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN