Farfalle, cannelloni i spaghetti. Makarony na piknik

Spaghetti z zielonymi szparagami i sosem miętowo bazyliowym, sałatka z pełnoziarnistym makaronem, nowalijkami i dresingiem sezamowym, canneloni faszerowane botwiną i ricottą i kokardki z musem rabarbarowym, truskawkami oraz twarogiem - te potrawy przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN blogerka Małgorzata Ziółkowska. Jaki makaron lubicie najbardziej: farfalle (kokardki), cannelloni (grube rurki do nadziewania) czy może spaghetti (nitki)?

Kokardki z musem rabarbarowym, truskawkami i twarogiem

Składniki: na 1 porcję

100g makaronu kokardki

150g świeżych truskawek

200g rabarbaru

150g cukru

Łyżka półtłustego twarogu lub jogurt naturalny

Mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z zaleceniem producenta al dente, odstawić. Rabarbar oczyścić, pokroić w kawałki, wrzucić do garnka, zasypać cukrem (100g) i gotować do miękkości. Jeszcze ciepły zmiksować, by powstał mus. Truskawki pokroić na plastry bądź ćwiartki, karmelizować (50g). Nie dopuścić do rozgotowania. Ugotowany makaron dodać do jeszcze ciepłego musu rabarbarowego, wymieszać i przełożyć na talerz, polać karmelizowanymi truskawkami i posypać twarogiem lub polać łyżką jogurtu. Udekorować listkiem mięty.

Cannelloni faszerowane botwiną i ricottą

Składniki: na 2 porcje

16 dużych rurek cannelloni do nadziewania

125g sera ricotta

½ pęczka botwiny

½ pęczka rzodkiewki

½ pęczka koperku

Sól, pieprz do smaku

Składniki: na pietruszkowy sos

Pęczek zielonej pietruszki

Łyżka musztardy Dijon

Oliwa (około 100g)

Sok z cytryny

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przygotowujemy pietruszkowy sos: wszystkie składniki umieszczamy w blenderze malaksera, miksujemy i odstawiamy. Przygotowujemy farsz: ricottę przekładamy do naczynia, botwinę bardzo drobno kroimy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach rzodkiewkę, siekamy drobno koperek i wszystko dodajemy do ricotty. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cannelloni gotujemy według instrukcji na opakowaniu, zanurzamy na chwilkę w zimnej wodzie by przerwać proces gotowania i faszerujemy. Przekładamy na talerz i polewamy pietruszkowym sosem.

Sałatka z pełnoziarnistym makaronem, nowalijkami dresingiem sezamowym

Składniki: na 1 porcję

100g pełnoziarnistego makaronu świderki

6 białych szparagów

4 rzodkiewki

½ pęczka zielonego szczypioru

Kilka liści botwiny (baby) lub rukolę

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odstawić. Szparagi blanszować, pociąć na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokroić na plastry, szczypior ukośnie. Przełożyć makaron na talerz, ułożyć szparagi, rzodkiewkę, liście botwiny lub rukolę. Oprószyć solą i pieprzem, polać dresingiem sezamowym i na końcu udekorować kwiatami.

Dresing sezamowy

2 łyżki Tahini (pasta sezamowa)

¼ szklanki soku pomarańczowego

Olej sezamowy (ok 100g)

Łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Sól, pieprz

Biały sezam do oprószenia sałatki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (prócz białego sezamu) mieszamy razem i odstawiamy.

Spaghetti z zielonymi szparagami i sosem miętowo bazyliowym

Składniki: na 1 porcję

100g spaghetti

½ pęczka mięty

½ pęczka bazylii

Sok z jednej cytryny

2 ząbki czosnku

Oliwa(ok 100g)

Sól, pieprz do smaku

½ pęczka zielonych szparagów

Przygotowanie:

Szparagi blanszujemy, odcinamy końcówki i przekładamy do blendera (same końcówki), dodajemy miętę, bazylię, czosnek, oliwę, sok z cytryny, wszystko miksujemy. Doprawiamy do smaku. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Przygotowany makaron mieszamy z sosem miętowo bazyliowym i dodajemy zielone blanszowane szparagi.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości