Do przygotowania takiego szybkiego domowego majonezu wcale nie trzeba wymyślnych składników czy narzędzi. Naprawdę, każdy go może zrobić - szybko i prosto. Jak? Sprawdź sam.
Domowe sposoby
Szybki majonez w minutę - jak go zrobić?
Do przygotowania ekspresowego majonezu będziemy potrzebować:
- jajko,
- łyżka soku z cytryny,
- pół łyżeczki cukru,
- 1/3 łyżeczki soli,
- szcypta mąki,
- łyżeczka musztardy,
- 200 ml oleju rzepakowego.
Ekspresowy majonez w minutę przygotowujemy za pomocą miksera z końcówką blendującą i słoika lub innego naczynia, które będzie niewiele szersze niż końcówka blendera.
Jajka zlewamy wrzątkiem lub zamaczamy w nim na około 30 sekund. po tym czasie wyjmujemy i przekładamy do miski z lodowatą wodą. Do przygotowanego słoika wbijamy składniki i zaczynamy blendowanie. Podczas miksowania unosimy końcówkę kilka razy w górę i dół, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Po około 10 sekundach majonez jest gotowy.
Co warto dodać do majonezu?
Nie ma konieczności oddzielania żółta od białek przy robieniu domowego majonezu. Ubite białka nadadzą mu puszystości. Z kolei odrobina cukru może podbić jego smak.
To, co warto dodawać do majonezów - to zioła. Nie tylko, jako naturalne konserwanty, zabezpieczą go przed psuciem się, ale nadadzą mu zupełnie innego smaku.
Jeśli chcemy mieć bardziej gęstą i sztywną konsystencję - dodajmy jedynie żółtka oraz więcej oleju. Białka nieco rozwadniają konsystencję, ta będzie bardziej puchata, ale i płynna.
Zobacz także:
- Ceny majonezu szokują. Zrób go samodzielnie w domu w wersji klasycznej i wegańskiej. To proste
- Wielkanocne przepisy Magdy Gessler. Jak zrobić domowy majonez?
- Majonez bezglutenowy - przedstawiamy proste przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: kasia.in
Źródło zdjęcia głównego: yanik88/Getty Images