Przepis na najlepszy domowy majonez. Zrobisz go w minutę

Skończył się w domu majonez? Z tym trikiem zrobisz go w minutę
Skończył się w domu majonez? Z tym trikiem zrobisz go w minutę
Źródło: yanik88/Getty Images

Majonez często dodawany jest nie tylko do świątecznych dań, ale również do potraw serwowanych na co dzień. Świetnie nadaje się do sałatek, tostów, parówek czy nawet kanapek. Nie musisz go kupować, gdyż jest to sos, który bardzo łatwo można zrobić samodzielnie w domu. Wykonanie tego przepisu zajmie ci nie więcej niż minutę.

Do przygotowania takiego szybkiego domowego majonezu wcale nie trzeba wymyślnych składników czy narzędzi. Naprawdę, każdy go może zrobić - szybko i prosto. Jak? Sprawdź sama.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanocne dania i przepisy

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc

Szybki domowy majonez w minutę - jak go zrobić?

Do przygotowania ekspresowego majonezu będziemy potrzebować:

  • jajko,
  • łyżka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • szcypta mąki,
  • łyżeczka musztardy,
  • 200 ml oleju rzepakowego.

Ekspresowy majonez w minutę przygotowujemy za pomocą miksera z końcówką blendującą i słoika lub innego naczynia, które będzie niewiele szersze niż końcówka blendera.

Jajka zlewamy wrzątkiem lub zamaczamy w nim na około 30 sekund. po tym czasie wyjmujemy i przekładamy do miski z lodowatą wodą. Do przygotowanego słoika wbijamy składniki i zaczynamy blendowanie. Podczas miksowania unosimy końcówkę kilka razy w górę i dół, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Po około 10 sekundach majonez jest gotowy.

Co warto dodać do majonezu?

Nie ma konieczności oddzielania żółta od białek przy robieniu domowego majonezu. Ubite białka nadadzą mu puszystości. Z kolei odrobina cukru może podbić jego smak.

To, co warto dodawać do majonezów - to zioła. Nie tylko, jako naturalne konserwanty, zabezpieczą go przed psuciem się, ale nadadzą mu zupełnie innego smaku.

Jeśli chcemy mieć bardziej gęstą i sztywną konsystencję - dodajmy jedynie żółtka oraz więcej oleju. Białka nieco rozwadniają konsystencję, ta będzie bardziej puchata, ale i płynna.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości