Przepis na najlepszy domowy majonez. Zrobisz go w minutę

Skończył się w domu majonez? Z tym trikiem zrobisz go w minutę
Skończył się w domu majonez? Z tym trikiem zrobisz go w minutę
Źródło: yanik88/Getty Images
Majonez często dodawany jest nie tylko do świątecznych dań, ale również na co dzień. Do sałatek, tostów, parówek czy nawet kanapek. Bywa, że w krytycznych sytuacjach widzimy dno słoika, a na zakupy nie ma już czasu. Co wtedy zrobić? Sprawdź przepis na majonez w minutę.

Do przygotowania takiego szybkiego domowego majonezu wcale nie trzeba wymyślnych składników czy narzędzi. Naprawdę, każdy go może zrobić - szybko i prosto. Jak? Sprawdź sam.

Domowe sposoby

DD_20240221_Skop_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Domowy ogródek z resztek
Domowy ogródek z resztek
Domowe sposoby na proszek i tabletki do prania
Domowe sposoby na proszek i tabletki do prania
Domowe sposoby na spaleniznę
Domowe sposoby na spaleniznę
Domowe sposoby na uporczywe plamy
Domowe sposoby na uporczywe plamy
Aromaterpia – sposób na domowe odprężenie
Aromaterpia – sposób na domowe odprężenie
Naturalne i domowe sposoby na ból głowy, gardła i zatok
Naturalne i domowe sposoby na ból głowy, gardła i zatok
Domowe sposoby na piękne i lśniące włosy
Domowe sposoby na piękne i lśniące włosy
Domowe sposoby na czyste precjoza
Domowe sposoby na czyste precjoza
Domowe sposoby na katar
Domowe sposoby na katar
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Domowe sposoby na walkę z łupieżem
Domowe sposoby na walkę z łupieżem

Szybki majonez w minutę - jak go zrobić?

Do przygotowania ekspresowego majonezu będziemy potrzebować:

  • jajko,
  • łyżka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • szcypta mąki,
  • łyżeczka musztardy,
  • 200 ml oleju rzepakowego.

Ekspresowy majonez w minutę przygotowujemy za pomocą miksera z końcówką blendującą i słoika lub innego naczynia, które będzie niewiele szersze niż końcówka blendera.

Jajka zlewamy wrzątkiem lub zamaczamy w nim na około 30 sekund. po tym czasie wyjmujemy i przekładamy do miski z lodowatą wodą. Do przygotowanego słoika wbijamy składniki i zaczynamy blendowanie. Podczas miksowania unosimy końcówkę kilka razy w górę i dół, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Po około 10 sekundach majonez jest gotowy.

Co warto dodać do majonezu?

Nie ma konieczności oddzielania żółta od białek przy robieniu domowego majonezu. Ubite białka nadadzą mu puszystości. Z kolei odrobina cukru może podbić jego smak.

To, co warto dodawać do majonezów - to zioła. Nie tylko, jako naturalne konserwanty, zabezpieczą go przed psuciem się, ale nadadzą mu zupełnie innego smaku.

Jeśli chcemy mieć bardziej gęstą i sztywną konsystencję - dodajmy jedynie żółtka oraz więcej oleju. Białka nieco rozwadniają konsystencję, ta będzie bardziej puchata, ale i płynna.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości