Marchew - wartości odżywcze i przepisy szefa kuchni

Dziś "Dzień Marchewki" z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN to właśnie marchew gra pierwsze skrzypce! Szef kuchni - Sebastian Olma zaproponował kilka dań, które pozwolą docenić wyjątkowość tego warzywa. Spróbujcie jajka z pesto marchewkowym, frittaty z marchwią i kaczki z marchwiowym dressingiem!

Jajko poché na pumperniklu z pesto marchwiowym, avocado, orzechami nerkowca i liśćmi rzodkiewki

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kromki pumpernikla
  • 100 g naci z marchwi
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 150 g parmezanu
  • 150 g orzechów nerkowca (do pesto i posypania)
  • 100 ml octu
  • 2 awokado
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 cytryna
  • Sól
  • Czarny pieprz

Pesto: nać marchwi zmiksować z mikserze kuchennym z oliwą, parmezanem oraz orzechami nerkowca. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Do wysokiego rondla wlać wodę, ocet i sól. Gdy woda zacznie się lekko gotować wbić do środka jajko. Po około 3 minutach wyjąć jajko i przełożyć na papierowy ręcznik i delikatnie posolić. Okrągły plaster pumpernikla posmarować przygotowanym wcześniej pesto, następnie ułożyć „na zakładkę” warstwy cienko pokrojonego awokado oraz rzodkiewki. Następnie zetrzeć skórkę z cytryny oraz posypać posiekanym orzechami nerkowca. Na środek położyć jajko poché i całość udekorować świeżymi liśćmi rzodkiewki.

Frittata z marchwią, słodkim batatem, chorizo i salsą z pomidorków koktajlowych

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g chorizo
  • 1 batat
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 mała łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 mała łyżka papryki wędzonej w proszku
  • 1/2 małej łyżki chili w płatkach
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 1 pęczek bazylii
  • 8 jajek
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 200 g twardego sera pecorino

Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę: chorizo, bataty, czosnek oraz cebulę szalotkę. Gdy ziemniaki będą „al dente”, dodać suche przyprawy, następnie posiekaną cebulkę dymkę oraz bazylię. W misce wymieszać jajka razem ze śmietaną i wlać prosto na patelnię. Lekko zamieszać spód patelni i zdjąć z ognia. Na wierzch zetrzeć ser pecorino i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 °C na około 7-8 minut. Delikatnie wyjąć i sprawdzić za pomocą wykałaczki, czy frittata jest sucha. Obracając „do góry nogami” zdjąć ją z patelni.

Sałatka z wędzoną kaczką, mango, ogórkiem gruntowym i dressingiem marchwiowym

Składniki na 4 porcje:

  • 5 marchewek
  • 100 ml białego octu winnego
  • 50 g miodu
  • 50 g tymianku
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 2 wędzone piersi z kaczki
  • 1 mango
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 sałaty rzymskie baby
  • Świeże zioła (np. groszek, amarantus, jarmuż, nasturcja)

Dressing z marchwi: z 3 marchewek wycisnąć sok, przełożyć do rondelka i dodać ocet winny, miód, tymianek i kolorowy pieprz. Gotować tak długo, aż całość mocno odparuje zostawiając gęsty syrop. Gdy syrop ostygnie dodać do niego oliwę z oliwek i doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Wędzoną pierś kaczki pokroić w cienkie długie plasterki, podobnie mango oraz ogórka. Młodą marchew dokładnie obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do wcześniej przygotowanego dressingu. Sałatę rzymską pociąć na ósemki. Wszystkie składniki sałatki układać stopniowo na talerzu warstwa po warstwie, na koniec całość polać sosem i udekorować świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze marchwi (w 100 g)

  • Wartość energetyczna - 41 kcal
  • Białko ogółem - 0.93 g
  • Tłuszcz - 0.24 g
  • Węglowodany - 9.58 g (w tym cukry proste 4.74)
  • Błonnik - 2.8 g

Marchew witaminy

  • Witamina C – 5.9 mg
  • Tiamina – 0.066 mg
  • Ryboflawina – 0.058 mg
  • Niacyna - 0.983 mg
  • Witamina B6 - 0.138 mg
  • Kwas foliowy - 19 µg
  • Witamina E – 0.66 mg
  • Witamina K - 13.2 µg

Marchew minerały

  • Żelazo - 0.30 mg
  • Magnez - 12 mg
  • Fosfor - 35 mg
  • Potas - 320 mg
  • Sód – 69 mg
  • Cynk - 0.24 mg

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości