Słoneczna tarta z musem z dyni i suchą krakowską
Składniki na tartę z musem z dyni i suchą krakowską:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 4 żółtka
- sól
- gałka muszkatołowa
- imbir
- nieduża dynia hokkaido
- 300 g mozzarelli w kostce
- kiełbasa krakowska sucha w plasterkach
- świeży tymianek
- pieprz biały
- papryka czerwona słodka
Jak przygotować tartę z musem z dyni i suchą krakowską:
Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto kruche, odstawiamy, aby odpoczęło na około 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy okrągłą blaszkę do tarty, wypiekamy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ciasto warto posmarować jajkiem, dzięki czemu kruche ciasto nie będzie namakać od musu. Dynię kroimy na pół, wyjmujemy pestki i przekrojoną częścią wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 40 minut w 190 st. C. Następnie miksujemy na krem, doprawiamy solą. Studzimy i łączymy z mozzarellą. Wykładamy na podpieczony kruchy spód, na wierzch kładziemy plasterki suchej krakowskiej. Wstawiamy do pieczenia na 15 minut. Przed podaniem posypujemy tymiankiem i skrapiamy olejem.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Okrągły comber czekoladowy
Składniki na comber czekoladowy:
- 250 g masła
- 270 g mąki pszennej
- 250 g cukru drobnego
- opakowanie cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 4 łyżki kakao
- proszek do pieczenia
- 100 ml wody
- 100 g orzechów włoskich
- herbata earl grey
- 100 ml rumu
Jak przygotować comber czekoladowy:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło, wodę, cukier, cukier wanilinowy podgrzewamy w garnuszku, dodajemy kakao, wszystko razem zagotowujemy. Gotujemy kilka minut i zdejmujemy z palnika. Odkładamy 10 łyżek masy do miski. Do pozostałej część dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem, posiekane orzechy włoskie, miksujemy razem. Na koniec dodajemy ubite białka na puch, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na tortownicę z tzw. kominem. Pieczemy przez około 50 minut w 180 st. C. Herbatę zaparzamy w 2 szklankach, dodajemy alkohol, całość wylewamy na upieczone ciasto. Wierzch smarujemy pozostawioną polewą.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Bukiet czerwonych róż
Składniki na bukiet czerwonych róż:
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. wody
- 100 g masła
- 4-5 jajek
- sól
- 2 łyżki cukru
- 125 ml miodu
- 8 żółtek
- 1,5 szkl. mleka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- cukier wanilinowy
- 6 jabłek czerwonych
- sok z cytryny
- 100 g cukru
- cukier puder do oprószenia
- mięta świeża
Jak przygotować bukiet czerwonych róż:
Wodę zagotowujemy z solą i masłem, do gotującej się wody z masłem dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania jednolitej masy. Odstawiamy i po chwili mikserem wcieramy pojedynczo jajka. Tak przygotowane ciasto częściowo rozsmarowujemy na blaszce, pozostałe zaś wyciskamy robiąc ozdobny rant. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 40 minut. Podczas pieczenia nie możemy otwierać piekarnika. Mleko zagotowujemy, do gotującego dodajemy wymieszany miód z żółtkami, mąką kukurydzianą, solą i wanilią. Doprowadzamy do wrzenia, pilnując, aby masa się nie przypaliła. Studzimy. W garnku zagotowujemy wodę, około 2 szklanek z cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucamy jabłka pokrojone w cienkie plasterki wraz ze skórką. Gotujemy około 1,5 minuty. Wyjmujemy i zwijamy w różyczki, nakładając plasterki jeden przy drugim. Masę wykładamy na spód ptysiowy, wierzch dekorujemy różyczkami i miętą.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Soczysty kurczak i puszysta jajecznica – smakowite patenty Grzegorza Zawieruchy
Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"
Zupy pełne warzyw dla całej rodziny. Poznaj przepisy Jana Kuronia
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Andrzej Polan