Cukinia z grilla jest bardzo smacznym, aromatycznym, a jednocześnie prostym w przygotowaniu daniem. Warzywo można przyrządzić zarówno na domowym, jak i w ogrodowym grillu. Przed położeniem cukinii na grill, warzywo naciera się rozmaitymi przyprawami, np. czosnkiem, tymiankiem, oregano.
Cukinia z grilla - jak przygotować cukinię na grilla?
Cukinia z grilla jest aromatycznym daniem odznaczającym się niską kalorycznością, dlatego bez obaw mogą po nią sięgać osoby na diecie. Warzywo to jest zalecane w codziennej diecie, gdyż poza niską wartością odżywczą cechuje się także wysoką zawartością cennych witamin i minerałów, takich jak: witaminy z grupy B (kwas foliowy, B1, B2, B5 i B6), witamin A, K, C oraz cynk, fosfor, potas, magnez, mangan. Do przygotowania grillowanej cukinii wykorzystuje się głównie zioła i przyprawy, m.in.: słodka i pikantna papryka, suszony tymianek, suszone oregano, mielony pieprz czarny. Cukinię można również grillować po uprzednim zamarynowaniu jej w marynacie na bazie czosnku i oliwy z oliwek. Marynatę do cukinii na grilla przygotuje się również wykorzystując sos sojowy, granulowany czosnek oraz olej roślinny, np. rzepakowy.
Jak grillować cukinię?
Grillowana cukinia jest nie tylko smacznym, niskokalorycznym i aromatycznym daniem, ale również niezwykle prostym w przygotowaniu. Cukinię można grillować na domowym lub ogrodowym grillu, a także na patelni grillowej. Cukinia z grilla doskonale smakuje z ziołami bez dodatku innych składników. Jednak warzywo można grillować także z dodatkiem sera. Najbardziej pasującymi rodzajami serów do grillowanej cukinii są ser feta oraz cypryjski ser halloumi produkowany na bazie mleka owczego połączonego z mlekiem kozim i krowim. Cukinia z grilla może stanowić potrawę samą w sobie, ale jest również smacznym dodatkiem do grillowanych mięs. Grillowana cukinia wykorzystywana jest także jako składnik makaronów, sałatek oraz nadzienie do domowych wrapów.
Przepis na cukinię z grilla z ziołami
Składniki:
· 5 niedużych, młodych cukinii,
· 1 łyżka słodkiej, wędzonej papryki,
· 2 łyżeczki pikantnej papryki,
· 1 łyżeczka suszonego tymianku,
· 1 łyżeczka suszonego oregano,
· 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
· 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu,
· 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
· kilka łyżek oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie cukinie umyj pod bieżącą wodą. Przekrój na pół i lekko ponacinaj nożem.
2. W misce umieść wszystkie przyprawy. Dodaj olej, całość wymieszaj. Cukinie natrzyj ziołami i odstaw na około 20-30 minut do zamarynowania.
3. Cukinię w ziołach grilluj na dobrze rozgrzanym grillu. Przez pierwsze 5 minut cukinia powinna leżeć na grillu miąższem do dołu. Następnie warzywo odwróć i kontynuuj grillowanie przez 10 minut.
Przepis na cukinię z grilla w czosnkowej marynacie
Składniki:
· 1 duża cukinia,
· 2 ząbki czosnku,
· ¼ szklanki oliwy z oliwek,
· świeżo zmielony czarny pieprz,
· sól morska.
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj marynatę. W misce umieść ząbki czosnku, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Składniki zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę.
2. Cukinię przetnij na 4 części, każdą część podziurkuj widelcem.
3. Pokrojoną cukinię natrzyj czosnkową marynatą i odstaw na około 30 minut.
4. Rozgrzej grill - domowy, ogrodowy lub patelnię grillową. Cukinię ułóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj przez 10 minut z każdej strony.
5. Cukinia jest gotowa do spożycia, gdy nabierze miękkości i lekko brązowego koloru.
Przepis na cukinię z grilla w sosie sojowym
Składniki:
· 2 młode cukinie,
· 2 łyżki sosu sojowego,
· 3 łyżki oleju roślinnego,
· ½ łyżeczki granulowanego czosnku.
Sposób przygotowania:
1. Cukinie umyj pod bieżącą wodą i lekko osusz papierowym ręcznikiem. Warzywa pokrój wzdłuż na cienkie plastry.
2. Przygotuj marynatę: w misce umieść sos sojowy, olej roślinny i granulowany czosnek. Całość wymieszaj.
3. Plastry cukinii posmaruj sojową marynatą i odstaw na 2 godziny do lodówki.
4. Zamarynowane plastry z cukinii ułóż na aluminiowych tackach i grilluj z obu stron, aż do zarumienienia.
Cukinia z grilla - przepis na wrapy z grillowaną cukinią, hummusem i pomidorem
Skladniki:
· 2 tortille (kupione lub samodzielnie zrobione),
· 4 łyżki hummusu,
· 1 mała cukinia,
· suszone oregano,
· 1 pomidor,
· garść roszponki,
· oliwa z oliwek,
· sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Cukinię umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem i przekrój wzdłuż na plasterki. Ułóż cukinię na patelni grillowej. Grilluj aż warzywo od spodu pokryje się ciemnymi paskami. Następnie przewróć plastry cukinii na drugą stronę i kontynuuj grillowanie.
2. Pod koniec grillowania cukinię posyp szczyptą suszonego oregano i lekko skrop oliwą z oliwek.
3. Pomidora pokrój na plasterki i oprósz solą.
4. Tortille posmaruj hummusem. Ułóż na plackach kawałki grillowanej cukinii, liście roszponki oraz plasterki pomidora. Farsz dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Tortille zawiń w rulon. Połóż je na rozgrzanej patelni grillowej i podgrzej z obu stron bezpośrednio przed podaniem.