Jak przygotować dobre ciasto drożdżowe ze śliwkami? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis i przekonaj się, że placek drożdżowy ze śliwkami może być naprawdę łatwy w przygotowaniu. Wystarczy znać kilka podstawowych zasad przygotowania ciasta drożdżowego ze śliwkami.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami jest bardzo prosty. Warto przygotowywać je w szczególności jesienią, kiedy w sklepach można znaleźć najbardziej dorodne i świeże śliwki, pochodzące z polskich upraw. Dzięki temu Twój placek drożdżowy ze śliwkami będzie o wiele bardziej smaczny i soczysty, a jednocześnie będzie miał o wiele więcej wartości odżywczych. Nie martw się również tym, ile kalorii ma ciasto drożdżowe ze śliwkami – z pewnością jeden kawałek ma ich mniej niż sklepowy batonik, a ponadto ciasto drożdżowe ze śliwkami nie zawiera tłuszczów trans i niezdrowych dodatków czy konserwantów! Dzięki temu staje się ono zdrową i pyszną alternatywą dla popularnych słodyczy, a nawet dla ciast z cukierni. Wiadomo, że domowe wypieki zawsze są o wiele lepsze – szczególnie jeśli ich jedzeniu towarzyszy duma z przygotowanego pysznego placka drożdżowego ze śliwkami .
Jeśli dotychczas nie miałeś okazji przygotować ciasta drożdżowego ze śliwkami, pora to zmienić. Warto zapytać o przepis swoją mamę lub babcię – z pewnością mają one sprawdzone sposoby na placek drożdżowy ze śliwkami . W szczególności jeśli w dzieciństwie często miałeś okazję otrzymywać w swoim domu takie ciasto drożdżowe w ramach słodkiego deseru. Przy okazji warto pamiętać, że ciasto drożdżowe ze śliwkami jest o wiele lepsze i zdrowsze niż sklepowe ciasta, słodycze, batony czy czekolady, które zawierają mnóstwo cukru, tłuszczów trans, które szkodzą zdrowiu, a także wiele niezbyt naturalnych konserwantów. Jeśli dbasz o to, co jecie Ty i Twoje dziecko, wypróbuj nasz sprawdzony przepis na proste ciasto drożdżowe ze śliwkami. Składniki są na 12 porcji.
Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami
Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami – brzmi świetnie? Oto nasz przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami ! Potrzebujesz następujących składników:
· 0,5 kilograma mąki,
· pół kostki drożdży,
· 2 szklanek mleka,
· pół kostki margaryny do pieczenia ciast,
· 4 łyżek cukru,
· szklanki mleka 3,2% tłuszczu,
· 3 jajek, najlepiej z upraw ekologicznych, oznaczonych “0”,
· kilograma śliwek.
Aby przygotować ciasto drożdżowe ze śliwkami , musisz najpierw zrobić drożdżowy rozczyn. W tym celu podgrzej 200 ml mleka – nie może jednak być za gorące. Dodaj drożdże i łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut – na przykład obok grzejnika. W tym czasie rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość pięciokrotnie.
Następnie możesz przygotować ciasto. Do rozczynu dodaj mąkę, jajka i cukier, a także zimne, roztopione masło. Dokładnie wymieszaj ciasto – jest to dość monotonne i wyrobienie ciasta na idealnie gładką masę zajmuje minimum 15 minut. Następnie odstaw ciasto na 1-1,5 godziny. Po tym czasie jeszcze raz je ugnieć i wyłóż na blaszce. Na wierzchu ciasta ułóż połówki śliwek – im jest ich więcej, tym ciasto będzie smaczniejsze, a jego wartość odżywcza wyższa. Szczególnie jeśli Twoje dzieci nie lubią świeżych owoców, warto przemycić je w cieście Być może śliwki przypadną im do gustu i zechcą spróbować surowych. Jak układać śliwki na cieście drożdżowym ? Pokrój je na pół i układaj skórką do dołu.
Po ułożeniu śliwek wstaw ciasto do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Kiedy ciasto drożdżowe ze śliwkami delikatnie się zarumieni, a w domu rozniesie się pyszny zapach świeżego placka drożdżowego, oznacza to, że Twój pyszny deser jest gotowy!
Jak widzisz, szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Możesz urozmaicić przepis i przygotować ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką lub ze śliwkami i budyniem . Sprawdzą się również owoce mrożone – dzięki nim przygotujesz szybkie ciasto drożdżowe z mrożonymi śliwkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN