Ciasto biskup - przepis
Ciasto biskup to połączenie jasnego biszkopta, budyniowego kremu, galaretki z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki i kokosowo-makowej bezy. Całość wymaga nieco pracy, ale jest zdecydowanie tego warta.
Przepisy Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Biszkopt:
- 4 jajka
- pół szklanki drobnego cukru
- pół szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki oleju
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 200 g miękkiego masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 jajka
Beza makowo - kokosowa:
- 4 białka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. suchego maku
- 1 szkl. wiórków kokosowych
Galaretka z dżemem:
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 szklanki wody
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Jak zrobi ciasto biskup?
- Biszkopt: wedłe własnego przepisu lub - całe jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlać wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksować. Obroty miksera zmniejszyć do minimum, dodać obie mąki i całośc zmiksuować. Puszystą masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temp. 180 stopni
- W 500 ml gorącej wody rozpuścić galaretki wiśniowe. Dodać dżem i wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na ostudzony biszkopt.
- Odlać pół szklanki mleka. Połączyć z żółtkami, mąką pszenną, ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
- Resztę mleka połączyć z cukrem, cukrem wanilinowym i zagotować. Wlać przygotowaną mieszankę budyniową i stale mieszając, gotować aż do zgęstnienia.
- Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać przestudzony budyń. Całość zmiksować do połączenia.
- Przygotowaną masę wyłożyć na stężałą galaretkę.
- Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Do masy wsypać mak oraz wiórki kokosowe, delikatnie mieszając szpatułką. Całość przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego w temp. 180 stopni na około 20-25 minut.
- Po lekkim przestudzeniu wyłożyć krem budyniowy.
Zobacz także:
- Ciasto pijak - przepis w sam raz na karnawał
- Ciasto 4 łyżki, czyli pyszny, błyskawiczny deser z 4 składników
- Ciasto leniwiec - przepis na prosty deser
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: smakinatalerzu.pl
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF
podziel się: