Biszkopt szpinakowy do tortu - przepis krok po kroku

Biszkopt szpinakowy do tortu
Pyszne słodkości dla małych fanów dinozaurów
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z okazji Dnia Dinozaura w kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Łęczycka i Basia Dobrzyńska przygotowały różne pyszne wypieki. Jak zrobić biszkopt szpinakowy do tortu? Sprawdź przepis.

Biszkopt szpinakowy do tortu - przepis

Składniki:

  • 5 jaj L
  • 250 g cukru
  • 220 g mąki pzennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g szpinaku
  • 100 ml oleju

Biszkopt szpinakowy do tortu

  1. Białka ubić z cukrem na sztywną bezę.
  2. Szpinak i olej zblendować na papkę.
  3. Do bezy dodawać stopniowo żółtka, miksować do połączenia.
  4. Dodać szpinak z olejem, wymieszać delikatnie.
  5. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać rózgą do połączenia, wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, upiec w temperaturze 175 stopni, do suchego patyczka (ok. 50 min).

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości