Biszkopt szpinakowy do tortu - przepis krok po kroku

Pyszne słodkości dla małych fanów dinozaurów
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z okazji Dnia Dinozaura w kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Łęczycka i Basia Dobrzyńska przygotowały różne pyszne wypieki. Jak zrobić biszkopt szpinakowy do tortu? Sprawdź przepis.

Biszkopt szpinakowy do tortu - przepis

Składniki:

  • 5 jaj L
    • 250 g cukru
      • 220 g mąki pzennej
        • łyżeczka proszku do pieczenia
          • 150 g szpinaku
            • 100 ml oleju

              Biszkopt szpinakowy do tortu

              1. Białka ubić z cukrem na sztywną bezę.
                1. Szpinak i olej zblendować na papkę.
                  1. Do bezy dodawać stopniowo żółtka, miksować do połączenia.
                    1. Dodać szpinak z olejem, wymieszać delikatnie.
                      1. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać rózgą do połączenia, wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, upiec w temperaturze 175 stopni, do suchego patyczka (ok. 50 min).

                        Zobacz także:

                        Autor: Diana Ryściuk

                        Źródło: Justyna Łęczycka i Basia Dobrzyńska

                        Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana