Materiał promocyjny

Bazylia z truskawkami, seler z lubczykiem? Łączymy smaki!

Jak łączyć smaki? Czy jest jakaś metoda? Foodpairing to młoda dziedzina, która ma za zadanie dokumentowanie tradycyjnych i odkrywanie nowych połączeń smakowych, czasem oczywistych, a innym razem zaskakujących. Bazylia z truskawkami czy szparagi z estragonem? Seler i lubczyk? Masło orzechowe i tofu? Na kulinarną zabawę zaprasza szef kuchni Grzegorz Łapanowski!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Tofu smażone z masłem orzechowym i bazylią

Składniki:

Kostka tofu

3 łyżki oleju

1-2 marchewki

1-2 pietruszki

1 duża łyżka masła orzechowego naturalnego

szczypta kminu rzymskiego

ryż

Śśieża bazylia

fistaszki

Przygotowanie:

To dziwne danie. Zaskakujące. Na pierwszy rzut oka niejadalne. W istocie pyszne i warte spróbowania. Szczególnie masło orzechowe jako dodatek do wytrawnych dań jest niezwykłe. Tofu kruszymy i smażymy na chrupko na oleju. Następnie kroimy marchew i pietruszkę w grubą zapałkę i zezłacamy na patelni na półchrupko. Kiedy warzywa są gotowe, dodajemy kmin rzymski, pieprz, sól, masło orzechowe i odrobinę wody. Ryż podajemy z warzywami w sosie, smażonym tofu i listkami bazylii. Całość posypujemy orzeszkami fistaszkowymi.

Dodatkowe info: Bazylia lubi anyż, cynamon, drób, wieprzowinę, wołowinę, pomidory, truskawki, chili, ocet balsamico, czosnek, jaja, mleko kokosowe, kozi ser, pieczarki, limonkę, tofu, orzechy, skorupiaki.

Wołu, śmietana i estragon

Składniki:

Bulion wołowy na szpondrze 1l

200 ml śmietany 30%

Świeży estragon

ew. dwie garści pieczarek i kilka ugotowanych jaj przepiórczych

Przygotowanie:

To jedno z najbardziej urzekających połączeń smakowych. Świeży estragon, tłusta śmietana i mięso wołowe. Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego rozdrobnione mięso z bulionu, śmietanę i grzyby, podgrzewamy chwilę by na koniec dodać estragon, a w luksusowej wersji gotowane jajeczka. Coś pięknego, z kropelkami oliwy do dekoracji.

Dodatkowe info: Estragon lubi anyż, koper włoski, pomidory, migdały, białe ryby, kurczaka, wołowinę, śmietanę, grzyby, jaja, jabłka, seler!

Seler, lubczyk, wino białe, orzechy

Składniki:

1 l bulionu warzywnego

1 kg selera

3 łyżki masła

300 ml śmietanki 30%

cebula

100 ml dobrego białego półwytrawnego wina

2 łyżki oliwy

Ggrść orzechów włoskich

lubczyk

Przygotowanie:

Seler pieczemy do lekkiego zezłocenia. Na maśle smażymy cebulę, dodajemy wino i zagotowujemy. Kiedy alkohol wyparuje, dodajemy bulion, seler i śmietankę. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z orzechami włoskimi, oliwa i lubczykiem. Dodatkowe info: Lubczyk lubi pomidory, twaróg, seler, jabłka, orzechy włoskie, ryby, wołowinę.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości